Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Nole-ekspres do rekordne sedme lovorike v Melbournu (VIDEO)

Prvi teniški igralec sveta je finalnega izzivalca Rafaela Nadala odpravil z gladkih 6:3, 6:2 in 6:3.
Novak Đoković si je konkurenco v Melbournu pokoril že sedmič. FOTO: Saeed Khan/AFP
Novak Đoković si je konkurenco v Melbournu pokoril že sedmič. FOTO: Saeed Khan/AFP
27. 1. 2019 | 11:55
27. 1. 2019 | 12:58
3:56
Melbourne – Vodilni teniški igralec sveta Novak Đoković ostaja kralj Melbourna! Na prvem turnirju velike četverice v koledarskem letu, odprtem prvenstvu Avstralije, se je namreč do zmagovalne krone dokopal že sedmič doslej oziroma v zadnjih dvanajstih letih, do zdaj je bil vselej, ko se je prebil v finale na tem tekmovanju, tudi uspešen. Drugopostavljenega Španca Rafaela Nadala je odpravil z gladkih 6:3, 6:2 in 6:3. Zdaj je v njegovi vitrini že 15 lovorik s turnirjev te kakovostne ravni, največ kajpak avstralskih, z laskavo trofejo pa se je še učvrstil v vodstvu na svetovni jakostni lestvici ATP.


Razlika očitna od prve minute


Čeprav je bil to dvoboj vodilnih »loparjev« sveta, je bila razlika med tekmecema očitna od prve minute dalje. Đoković ni v uvodnem nizu v prvih štirih igrah na svoj začetni udarec oddal niti točke (!), šele v zadnji igri tega dela je v 17. poskusu oddal edino za 0:15. Tekmecu je odvzel servis že v prvi igri, vodstvo s 3:0 pa brez pretiranih težav obdržal do konca. Prvega niza je bilo konec hitro, že po 37 minutah. Gledalci so upali, da bo bitka v nadaljevanju enakovrednejša, a ni bila.

Rafael Nadal je nizal neizsiljene napake. FOTO: William West/AFP
Rafael Nadal je nizal neizsiljene napake. FOTO: William West/AFP


Rafa nizal neizsiljene napake


Nadal si je še naprej oteževal delo z neizsiljenimi napakami, do izida 2:2 v drugem nizu si jih je nabral že 16, Nole zgolj štiri. Ko se je Srbu posrečil drugi brejk v obračunu za vodstvo s 3:2, je imel Rafa takoj priložnost za povračilni udarec, saj je v šesti igri vodil s 30:15 in bi dobil še eno točko z asom, če ne bi tekmec zahteval videoanalize, ki je dokazala, da je Špančev začetni udarec letel v avt. Takoj nato je prvi igralec sveta še drugič zapovrstjo osvojil igro na Nadalov servis in tudi drugi niz – po 40 minutah – spravil pod streho.


Le devet Noletovih napak


Tudi v tretjem ni bilo bistveno drugače. Đoković je že v tretji igri izkoristil drugo žogico za brejk in odtlej le še zadržal priigrano do konca. Vsa statistika je bila globoko na njegovi strani, saj je primazal osem asov in si ni pri tem privoščil niti ene dvojne napake, unovčil je pet od osmih priložnosti za brejk (tekmec edine priigrane ni) in v celotnem dvoboju storil zgolj devet lastnih napak, Nadal pa 28. Neizenačenega finalnega dvoboja je bilo konec po malce več kot dveh urah igre.

Nole se je še učvrstil na čelu svetovne lestvice. FOTO: Saeed Khan/AFP
Nole se je še učvrstil na čelu svetovne lestvice. FOTO: Saeed Khan/AFP


Le dva oddana niza na turnirju


Novak je na celotnem letošnjem turnirju oddal pičla dva niza, v šestnajstini finala v Izraelu rojenemu Kanadčanu ruskih korenin Denisu Šapovalovu, v osmini finala pa še Rusu Danilu Medvedjevu. Današnji dvoboj je bil že 53. doslej med superzvezdnikoma, tehtnica pa se spet bolj nagiba na stran Đokovića, ki je nanizal že 28 zmag, tokratna je bila prva po polfinalu lanskega Wimbledona. Zanimivo, da se je doslej le 18-krat v medsebojnih obračunih zgodilo, da je zmagovalec oddal vsaj en niz.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine