Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Nadal: mladci bodo še malce počakali

Španec gladko opravil s Tsitsipasom, ženski finale Kvitova – Osaka
Rafael Nadal se v Melbournu do letos še nikdar ni v finale prebil brez izgubljenega niza. Tokrat se je poigral s prvimi šestimi tekmeci. FOTO: AFP
Rafael Nadal se v Melbournu do letos še nikdar ni v finale prebil brez izgubljenega niza. Tokrat se je poigral s prvimi šestimi tekmeci. FOTO: AFP
24. 1. 2019 | 14:28
24. 1. 2019 | 14:39
4:46
Nova teniška generacija je pri moških resda glasneje opozorila nase, a zdi se, da bosta na koncu v finalu OP Avstralije igrala dva od treh najuspešnejših igralcev na velikih slamih – Rafael Nadal in Novak Đoković. Prvi je že prek polfinala, v katerem je zlahka opravil s Stefanosom Tsitsipasom (6:2, 6:4, 6:0), Srba jutri najprej še čaka Lucas Pouille. V soboto se bosta pri ženskah za lovoriko merili Naomi Osaka in Petra Kvitova.

Če se vpraša Rafaela Nadala, potem niti slučajno še ni napočil čas, da nova generacija zavlada tenisu. V Melbournu je pošolal tri mladce, v 3. kolu 19-letnega Alexa de Minaurja, v četrtfinalu 21-letnega Francesa Tiafoeja in v polfinalu še 20-letnega Tsitsipasa. Prvi je skupno osvojil sedem iger, drugi devet, tretji šest, nihče ni zmogel Rafi odvzeti servisa ... Grk je sicer imel željo po popolnem slamu, na katerem bi premagal Rogerja Federerja, Nadala in Đokovića, a je bilo jasno, da je to misija nemogoče. Ne nazadnje je zgolj šestim igralcem uspelo na istem turnirju premagati Federerja in Nadal, na velikem slamu samo dvema, Juanu Martinu del Potru in Đokoviću. Sploh pa je Španec ta čas v takšni formi, da zares navdušuje teniški svet.

Šlo je za drugo teniško dimenzijo, je priznal tudi Grk, ki je bil povsem brez možnosti, od začetka je Rafa narekoval ritem in povsem prevladoval. Podoba, v kateri se kaže v Melbournu, preseneča tudi njega. Posebej če upoštevamo, da je zaradi poškodb pred OP Avstralije nazadnje igral na OP ZDA, že na začetku sezone pa odpovedal nastop v Brisbanu. »Odličen dvoboj in doslej odličen turnir, vsak dvoboj sem odigral na visoki ravni. Ko sem moral odpovedati Brisbane, bi si bilo težko zamisliti, da bom čez nekaj tednov v finalu grand slama. A verjamem, da starejši ko si, manj se premori poznajo na kakovosti, in to se mi dogaja zadnje dve leti,« je bil zadovoljen Nadal, potem ko se je prebil v 25. finale za veliki slam (več, 30, jih ima le Federer) in petega v Melbournu, kjer je zmagal pred desetimi leti. Zdaj si bo v miru ogledal jutrišnji (ob 9.30) drugi polfinale, v katerem bo seveda vloga absolutnega favorita pripadla Đokoviću.


Tudi za 1. mesto na WTA


Petra Kvitova na OP Avstralije piše filmski scenarij. FOTO: Reuters
Petra Kvitova na OP Avstralije piše filmski scenarij. FOTO: Reuters


Finale Nadal – Đoković je vsekakor najtežje pričakovan, prava poslastica pa se obeta tudi pri ženskah, kjer bo ali Osaka ali Kvitova pisala posebno zgodbo. Japonka bi z zmago postala prva igralka po Jennifer Capriati leta 2001, ki bi po prvi lovoriki za veliki slam takoj osvojila še eno, Kvitova pa že zdaj piše filmski scenarij. »Mislim, da ni veliko ljudi verjelo, da bom lahko še kdaj nastopala na največjih turnirjih in igrala tenis na takšni ravni. Tudi sama zdajle težko verjamem, da sem v finalu. Vse se mi zdi nenavadno, če sem iskrena, tudi sama nisem vedela, ali bom lahko še kdaj igrala,« se je po zmagi nad Danielle Collins (7:6 (2), 6:0) še enkrat spomnila ropa malce pred božičem 2016, ko ji je ropar nož prislonil na vrat, ko ga je skušala odstraniti, pa si je hudo poškodovala levo, igralno roko.

»Nekaj časa sem potrebovala, da sem spet zaupala ljudem okoli sebe, še posebej pa moškim,« je dejala o razumljivih psihičnih posledicah Čehinja, ki se je lani srečala tudi z Monico Seles, ki pa jo je seveda neuravnovešeni navijač Steffi Graf zabodel na igrišču. Seleseva je edino lovoriko za veliki slam po napadu osvojila v – Melbournu (1996).

Bo Naomi Osaka osvojila še drugi zaporedni turnir za grand slam, potem ko se je na veliko sceno prebila septembra v New Yorku? FOTO: AFP
Bo Naomi Osaka osvojila še drugi zaporedni turnir za grand slam, potem ko se je na veliko sceno prebila septembra v New Yorku? FOTO: AFP


Kvitova in Osaka, ki je v polfinalu ugnala Karolino Pliškovo (6:2, 4:6, 6:4), se bosta pomerili prvič, za obe je to prvi avstralski finale, v igri pa ne bo zgolj lovorika za veliki slam – Japonka ima eno z lanskega OP ZDA, Čehinja pa dve, saj je zmagala v Wimbledonu (2011, 2014) –, ampak tudi prvo mesto na svetu. Zmagovalka bo v ponedeljek zasedla prestol.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine