Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Za naslov evropskih prvakov Španci in Švedi

Za tretje mesto na prvenstvu stare celine se bodo v nedeljo v Budimpešti pomerili rokometaši Danske in Francije.
Švedski hokejisti so se takole veselili uvrstitve v veliki finale evropskega prvenstva. FOTO: Ferenc Isza/AFP
Švedski hokejisti so se takole veselili uvrstitve v veliki finale evropskega prvenstva. FOTO: Ferenc Isza/AFP
M. Š., STA
28. 1. 2022 | 22:35
28. 1. 2022 | 22:50
3:03

V zaključni dvoboj evropskega prvenstva, ki bo v nedeljo (z začetkom ob 18. uri) v Budimpešti, so se uvrstili rokometaši Španije in Švedske. Medtem ko so Španci v prvem polfinalu z 29:25 (13:14) premagali Dance, so bili v drugem Švedi po pravi srhljivki s 34:33 (17:14) boljši od Francozov.

Prvi polfinalni obračun v madžarski metropoli se je zaradi maratonskega obračuna za peto mesto med Norveško in Islandijo začel z zamudo, po hudem boju pa so smetano pobrali španski rokometaši, zmagovalci zadnjih dveh prvenstev stare celine na Hrvaškem 2018 ter na Švedskem, Norveškem in v Avstriji 2020.

Izbranci Jordija Ribere so bili v uvodnih dvajsetih minutah v podrejenem položaju, po zaostanku s 6:10 pa so zaigrali veliko bolje in tik pred odhodom na veliki odmor začeli dihati za ovratnik tekmecem iz Hamletove dežele (13:14).

Druga polovica tekme je minila v znamenju Špancev, z granitno obrambo so povsem razorožili danske rokometaše, v napadu pa igrali strpno in preudarno. V 40. minuti so prešli v vodstvo s 17:16, nato pa do konca tekme nadzirali naskok. V 57. minuti so si priigrali najvišjo prednost (27:23) in razrešili vse dvome o zmagi.

V španski reprezentanci sta bila najbolj učinkovita Aleix Gomez z enajstimi in 35-letni Joan Canellas s sedmimi goli, v danski pa Mikkel Hansen z osmimi in Magnus Landin s štirimi zadetki.

Španci so strli odpor Dancev. FOTO: Attila Kisbenedek/AFP
Španci so strli odpor Dancev. FOTO: Attila Kisbenedek/AFP

S slovenskim pridihom

Drugi polfinalni dvoboj je imel tudi slovenski pridih, saj sta pravico kot sodnika delila Bojan Lah in David Sok. Tekmo so bolje odprli Francozi, toda po njihovem vodstvu s 5:1 so se prebudili tudi Švedi. V 20. minuti so izenačili na 10:10, v končnici prvega polčasa pa so po sijajnih obrambah Andreasa Palicke in simultanki Jima Gottfridssona ušli na 17:14.

V drugem delu so varovanci norveškega strokovnjaka na švedski klopi Glenna Solberga odbili vse napade trikratnih olimpijskih in evropskih šampionov ter sedemkratnih svetovnih prvakov iz Francije.

V 51. minuti je njihova prednost znašala štiri gole (30:26), a se je ta v 57. minuti stopila (32:31). V izjemno razburljivi končnici so imeli Francozi celo zadnji napad za izenačenje, strel krožnega napadalca Ludovica Fabregasa pa je čudežno ubranil junak dvoboja Palicka, ki je ob izjemnih obrambah zabil še tri gole.

V švedski izbrani vrsti sta bila najbolj učinkovita Gottfridsson z devetimi in Lucas Pellas s sedmimi goli, v francoski pa Hugo Descat in Aymeric Minne, ki sta dosegla po osem zadetkov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine