Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Vujović išče težko topništvo: preizkus za Špendeta in Lapajneta

Selektor Veselin Vujović bo v Franciji preizkusil mlada strelca, ki sta se izkazala v ligi prvakov in ligi SEHA. Dean Bombač prvi organizator igre. Vračata se Kavtičnik in Mačkovšek, proti Franciji brez treh "Nemcev".
Vid Kavtičnik in Borut Mačkovšek sta izpustila jesenski tekmi v kvalifikacijah za EP, v Franciji pa bosta spet zastopala slovenske barve. FOTO: AFP
Vid Kavtičnik in Borut Mačkovšek sta izpustila jesenski tekmi v kvalifikacijah za EP, v Franciji pa bosta spet zastopala slovenske barve. FOTO: AFP
14. 12. 2018 | 18:45
14. 12. 2018 | 19:43
6:09
»Kakšna prijateljska tekma? Pri meni ne obstaja, še ko sem se igral s svojimi otroki, sem vedno hotel zmagati. Srečanji s Francijo mi bosta dali odgovor, iz kakšnega testa so fantje. Kdor se bo boril kot lev na tekmi brez rezultatskega imperativa, bo takšen tudi takrat, ko bo šlo zares,« je selektor slovenskih rokometašev Veselin Vujović povedal ob objavi seznama za januarski cikel s tekmama v Rouenu.

Po štirih letih bodo Slovenci tekmovanje gledali po televiziji, na Danskem in v Nemčiji ne bodo branili brona z mondiala v Franciji. Usodne so bile junijske kvalifikacije z Madžari. A na RZS niso hoteli, da bi naši najboljši fantje vmes zaspali, zato so sprejeli vabilo svetovnih prvakov.


Veselin Vujović ima sladke skrbi pri izbiri reprezentantov. FOTO: Mavric Pivk
Veselin Vujović ima sladke skrbi pri izbiri reprezentantov. FOTO: Mavric Pivk


Zares bo šlo spet aprila, ko si bodo na dveh tekmah z Nizozemsko želeli zagotoviti prvo mesto v kvalifikacijah za EP 2020. »Običajno sem v tem času oddal seznam kandidatov za SP ali EP. Upam, da se nam kaj takšnega še dolgo ne bo ponovilo. Zdaj moramo pokazati, da smo imeli poleti zgolj slab dan,« je odločen Vujović, ki bo reprezentante zbral 2. januarja v Zrečah, v Francijo, kjer bosta tekmi 5. in 7. januarja, bo odpeljal vseh 18 igralcev.

Dean Bombač je spet organizator igre številka 1. FOTO: Tadej Regent
Dean Bombač je spet organizator igre številka 1. FOTO: Tadej Regent

 

Brez legionarjev iz Nemčije


Seznam je zanimiv, na njem ni igralcev iz Nemčije, kjer se ne ozirajo na koledar EHF in bodo imeli tekme tudi 29. t. m., zato bodo prvi januarski teden prosti Miha Zarabec (Kiel), Marko Bezjak (Magdeburg) in Urban Lesjak (Hannover).

V oči takoj padeta dve imeni: Aleksander Špende in Januš Lapajne. »Špende je klasičen "šuter", kakršnih Sloveniji kronično primanjkuje. Vmes se je izgubil, a odkar je prišel v Metalurg, kaže odlične predstave. Prav je, da dobi priložnost, upam, da jo bo izkoristil, ker bi potem ob Borutu Mačkovšku imeli še enega igralca, ki lahko obrambe razbija z desetih metrov,« je odločitev za 197 cm visokega Špendeta pojasnil Črnogorec, ki bo preizkusil tudi Lapajneta, organizatorja igre Tatrana Prešova.

Aleksandru Špendetu se obeta prvi reprezentančni nastop. FOTO: SEHA
Aleksandru Špendetu se obeta prvi reprezentančni nastop. FOTO: SEHA


»Januš (192 cm, 23 let; op. p.) je tip srednjega zunanjega igralca, ki ga pogrešam. Ni tako hiter in spreten kot Zarabec, Bezjak ali Rok Ovniček, je pa močan, rojeni strelec, vedno ga zanima, kako bo zatresel mrežo, to mi je všeč.«
 

Spet blizu Zagreba?


"Vuja" si od poletja kruh služi v Nišu, kjer mu gre z Železničarjem po slabem začetku bolje, vendar se tako kot prej v Kopru pojavljajo težave s šefi. Obljubljeni denar je nekje obtičal, prav tako želene okrepitve. Vujovića spet omenjajo med kandidati za zagrebško klop. ki jo zapušča Lino Červar.



V odsotnosti Zarabca in Bezjaka bo v reprezentanci spet imel za glavnega dirigenta Deana Bombača, njegova prva rezerva bo Ovniček. V izbrano vrsto se vračajo Vid Kavtičnik, Mačkovšek in Žiga Mlakar, ki so izpustili oktobrski tekmi z Latvijo in Estonijo. Na levem krilu je ob Darku Cingesarju prednost pred Maticem Verdinkom dobil Tilen Kodrin, na desnem krilu Vujović še ni želel obremeniti rekonvalescenta Gašperja Marguča, ob Blažu Jancu bo tam spet "operiral" Mario Šoštarič.
 

Med "rezervisti" močni aduti


Na črti se bodo ruvali Blaž Blagotinšek, Matej Gaber in Igor Žabić. Jure Dolenec, Kavtičnik in Mlakar so "klasiki" na desnem zunanjem položaju, v vratih tudi ni bilo dilem: »Klemen Ferlin je v najboljši formi, tudi Urhu Kastelicu gre dobro v Zagrebu. Vedno lahko računamo tudi na Lesjaka in Matevža Skoka, v vratih imam res sladke skrbi,« se ob pogledu na širši seznam nasmehne Vujović.

Januš Lapajne se je izkazal v dresu Tatrana Prešova. FOTO: SEHA
Januš Lapajne se je izkazal v dresu Tatrana Prešova. FOTO: SEHA


Ob omenjenih treh "Nemcih" na tokratni akciji ne računa na "rezerviste" Verdinka, Matica Suholežnika, Skoka, Gregorja Potočnika, Vida Poteka, Gašperja Marguča, Jako Malusa, Nika Henigmana in Nejca Cehteta. Ponosen je, da je v treh letih uspešno razširil reprezentančno bazo: »Včasih smo jokali, če se je poškodoval že en igralec, zdaj imamo na vsakem položaju vsaj tri vrhunske rokometaše. To dokazuje, da smo resna reprezentanca.«

Celoten seznam igralcev najdete TUKAJ.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine