Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Kot gladiatorji v Koloseju v boj do zadnjega atoma moči

V stavnicah Slovenija kotira najslabše (9,5), Španija pa najboljše (2,25).
Novinarske konference so se udeležili oba kapetana in oba trenerja. FOTO: Erik Simander/AFP
Novinarske konference so se udeležili oba kapetana in oba trenerja. FOTO: Erik Simander/AFP
23. 1. 2020 | 19:40
23. 1. 2020 | 22:47
5:24
Stockholm – Predigre je konec, zdaj gre zares. Nihče si ne zapomni četrtih mest, štejejo kolajne. Slovenci pred današnjim polfinalom 14. evropskega prvenstva v rokometu (20.30) kažejo samozavest, ki smo jo pogrešali na SP v Španiji 2013 in Franciji 2017. Obakrat so izgubili proti gostitelju. Špancem nikakor ne bo lahko, a so favoriti. Selektor Ljubomir Vranješ, edini Šved na zaključnem turnirju v Stockholmu, obljublja le eno: fantje se bodo borili za vsak milimeter igrišča štadiona Tele2 Arena.

Ni pomota, gre za pokriti nogometni štadion, ki so ga preuredili v rokometno dvorano. Prireditelji so namestili 22.000 sedežev v upanju, da bo na zaključnem turnirju sodelovala tudi švedska reprezentanca. Ni se ji izšlo, načrte so ji prvi prekrižali Slovenci že v Göteborgu. Včeraj so iz Malmöja prileteli v prestolnico, se namestili v hotel Scandic Talk, najboljšem doslej, v katerem so bivali. Zvečer so imeli prvi in edini trening v največji dvorani, v katero so vstopili. Bolj je podobna rimskemu Koloseju ...

Ljubomir Vranješ. FOTO: Erik Simander/AFP
Ljubomir Vranješ. FOTO: Erik Simander/AFP


»O, j*** te! To je »bolano,« je ob prvem pogledu na areno izustil »gladiator« Dean Bombač. Velike oči so se pri enem naših glavnih adutov zmanjšale hitreje kot pri nekaterih drugih. »Dvorana kot dvorana, igrišče ima še vedno dimenzije 40 x 20 m. Je pa več kot primerna kulisa za nekaj velikega,« je dodal »Deki«, vzel žogo in krstil mrežo v vratih.


Španci na papirju, Slovenci v srcih


V stavnicah Slovenija kotira najslabše (9,5), Španija najboljše (2,25). Slovenci niso favoriti na papirju, so pa v srcih, pravijo.
V dvorani se verjetno ne bo trlo navijačev, največ jih pričakujejo iz Norveške, Hrvati bodo imeli dobro podporo, a ne tako glasno kot v Gradcu in na Dunaju. Prav Norveška in Hrvaška bosta jutri ob 18. uri odprli sklepni del EP, sledila bo tekma med Slovenijo in Španijo, ki tukaj ne bosta imeli veliko navijačev. Morda pa Slovenija vendarle. Vranješ je namignil, da bi si nevtralni gledalci lahko za ljubljence izbrali prav njegove fante.

Jordi Ribera. FOTO: Erik Simander/AFP
Jordi Ribera. FOTO: Erik Simander/AFP


»Toliko sporočil sem dobil prek facebooka, instagrama in drugih družbenih omrežij, da verjamem, da bodo Švedi za nas. Seveda si želim tudi čim več navijačev iz Slovenije, tistim, ki bodo ostali doma, pa želimo polepšati petkov večer pred televizorji,« je dejal Vranješ, ki se je skupaj s kapetanom Vidom Kavtičnikom udeležil skupne novinarske konference vseh štirih udeleženk polfinala. S pozivom navijačem je malce dregnil z občutljivo temo, rokometaši so namreč izrazili razočaranje, ker menijo, da bi se država in rokometna zveza lahko bolj potrudili pripeljati rojake v mesto na 14 otokih.

»Upam, da so se navijači znašli in našli ugodne rešitve, ker čarterjev očitno ne bo,« je Bombač namignil RZS, naj se zgleduje po košarkarskih kolegih z druge strani ulice, ki so na eurobasket 2017 ob podpori predsednika republike privabili na tisoče Slovencev. Prve akcije treh agencij se ne zdijo ravno posel stoletja.

Vid Kavtičnik. FOTO: Erik Simander/AFP
Vid Kavtičnik. FOTO: Erik Simander/AFP


Navijači gor ali dol, odločalo se bo na igrišču. Prvo mini bitko je dobil kar Vranješ, ki je z lepo angleščino zasenčil špansko govorečega kolega Jordija Ribero in očaral občinstvo v sejni dvorani. Za slovensko sedmo silo se je posvetil resnejšim temam. »Najpomembnejše je, da smo vsi zdravi in pripravljeni na boj. To je polfinale, vanj bomo vložili vse, kar imamo. Vprašanje pa je, kaj nam bodo dovolili Španci. Imajo veliko več izkušenj s takšnimi tekmami.«


Vranješ z asom v rokavu


Izkušnje imajo običajno tudi stranski učinek, leta in z njimi povezano utrujenost. Za najstarejšo reprezentanco na EP je že sedem tekem, zadnja s Hrvaško je bila težja, kot so jo Slovenci imeli z Norveško. Za nameček so tekmeci prepotovali že tri države ...

»Kaj pa vem, to so malenkosti, tudi mi smo utrujeni, tudi mi smo potovali. Največja razlika je v tem, da Španci skoraj vsako leto igrajo v polfinalu, Slovenci so nazadnje pred 16 leti. Jih je pa kar nekaj z bronom iz Francije, torej nismo ravno novinci,« je nadaljeval Vranješ, ki je tudi dobre pol ure med medijsko predstavitvijo in treningom izkoristil za analizo na računalniku: »Na vse moramo biti pripravljeni. Španci so igrali globoko obrambo in plitko 6-0. Kdo ve, kaj nam pripravljajo, nič nas ne sme presenetiti. Morajo pa se tudi oni pripraviti na nas, kar ni lahko. Verjemite, imamo še kakšnega asa v rokavu.«

V milijonskem Stockholmu so veliko dali na promocijo prvenstva in morda bomo res priča prvovrstnemu spektaklu. V mestu so nedavno podelili Nobelove nagrade. Za šport jih še ni. Si pa lahko naši borci v treh dneh zagotovijo mesto v zgodovini.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine