Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Vranješev seznam z Zormanovim pečatom

V reprezentanco se vračajo Dragan Gajić in brata Skube. Za EP 2022 najprej s Poljaki. V Zrečah kot v mehurčku.
Seznam razkriva, da se Ljubomir Vranješ posvetuje s pomočnikom Urošem Zormanom. FOTO: Tomi Lombar
Seznam razkriva, da se Ljubomir Vranješ posvetuje s pomočnikom Urošem Zormanom. FOTO: Tomi Lombar
16. 10. 2020 | 06:00
5:56
Ko je Ljubomir Vranješ konec decembra lani prevzel rokometno reprezentanco, je imel omejene možnosti, saj je bilo pred vrati EP na Švedskem. Ko je Slovenijo popeljal do četrtega mesta, pa je nakazal, da bo v naslednji akciji opravil spremembe. Držal je besedo, čeprav ni pričakoval, da bo naslednji seznam reprezentantov oddal skoraj deset mesecev kasneje ...

Če novinarska konferenca ne bi potekala prek aplikacije zoom, ampak na sedežu RZS, bi med sedmo silo kar završalo, ko bi selektor začel s predstavitvijo povabljencev za prvi cikel kvalifikacij za EP 2022. Med 18 so najbolj izstopala tri imena: Dragan Gajić ter brata Sebastian in Staš Skube.



Gajić res nikdar ni oznanil konca reprezentančne poti, ni pa bilo pričakovati, da se bo vrnil pri 36 letih, potem ko ni našel skupnega jezika z Vranješevim predhodnikom Veselinom Vujovićem in je nazadnje za Slovenijo igral na EP 2016 na Poljskem.

»Gajo« je dobil prednost pred vrhunskima levičarjema na desnem krilu Gašperjem Margučem in Mariom Šoštaričem. »Poklical sem igralce, za katere mislim, da so ta čas v najboljši formi. Gajiću gre odlično v Franciji, gledal sem vse njegove tekme in rad bi ga imel zraven,« je selektorja s predstavami v Limogesu prepričal Gajić, ki se je v Francijo vrnil iz Veszprema, kjer je bil v sezoni 2017/18 njegov trener Vranješ.

Dragan Gajić je stroj za gole. FOTO: Marwan Naamani/AFP
Dragan Gajić je stroj za gole. FOTO: Marwan Naamani/AFP


Podobno kot Gajić tudi Staš Skube ni bil na isti valovni dolžini z Vujovićem, zdaj se mu obeta nov začetek v izbrani vrsti, tako kot njegovemu bratu Sebastianu. Na mestu krožnega napadalca je Igorja Žabića, ki je nastopil na EP, zamenjal Matic Suholežnik. Zraven bi bil gotovo tudi Matej Gaber, vendar zaradi okužbe s koronavirusom ne bi bil pravočasno nared za to prvo akcijo. Kapetan Vid Kavtičnik pa ima po Vranješevih besedah težave s kolenom, zato ga tudi tokrat ne bo v ekipi.
 

Trimo kot Celje


Navdušeni so lahko pri trebanjskemu Trimu, ki ga zelo uspešno vodi Vranješev pomočnik Uroš Zorman. Na prvih dveh tekmah, 5. novembra v Celju proti Poljski in tri dni kasneje v Turčiji (četrta reprezentanca v skupini 5 je Nizozemska), bosta igrala tudi Gregor Potočnik in Darko Cingesar.



Trebanjci imajo toliko reprezentantov kot prvaki iz Celja, katere bosta zastopala Tilen Kodrin in Kristjan Horžen, pa še slednji je Trebanjec, tako kot Miha Zarabec, Klemen Ferlin ter brata Skube.

Odločitvi, da se v jato vrnejo Gajić, Sebastian in Staš Skube, gotovo ni oporekal Zorman. Z Gajotom sta bila v reprezentanci do leta 2016 nerazdružna »cimra«, brata Skube pa sta ponos Trima, pri katerem si kruh služi »Zut«, rekorder po številu nastopov za Slovenijo (225). Gajo (151) ga je že zdavnaj prehitel po številu zadetkov (642:523) in je peti na večni lestvici.



Priprave v Zrečah se bodo začele 1. novembra, igralci bodo ves čas v nekakšnem mehurčku, v Turčijo bodo odpotovali s čarterjem iz Maribora na dan tekme in se vrnili takoj po njej. Prve akcije se bodo udeležili – vratarja: Klemen Ferlin (Erlangen), Urh Kastelic (Göppingen); levi krili: Tilen Kodrin (Celje PL), Darko Cingesar (Trimo); levi zunanji: Borut Mačkovšek (Pick Szeged), Nik Henigman (Pick Szeged), Gregor Potočnik (Trimo); srednji zunanji: Miha Zarabec (Kiel), Dean Bombač (Pick Szeged), Staš Skube (Meškov Brest), Sebastian Skube (Silkeborg); desna zunanja: Jure Dolenec (Barcelona), Nejc Cehte (Hannover); desni krili: Blaž Janc (Barcelona), Dragan Gajić (Limoges); krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Kristjan Horžen (Celje PL), Matic Suholežnik (Benfica).

Sebastian Skube lahko igra na vseh zunanjih položajih. FOTO: Tomi Lombar
Sebastian Skube lahko igra na vseh zunanjih položajih. FOTO: Tomi Lombar

 

Tudi Bezjak ni odpisan


Na pripravah bodo sodelovali tudi trije mladi celjski rokometaši Tadej Mazej, Matic Grošelj in Miljan Vujović, ki so na širšem seznamu igralcev s pravico igranja v kvalifikacijah. Na njem so ob omenjenih Gabru. Kavtičniku, Marguču, Šoštariču in Žabiću tudi Marko Bezjak, Urban Lesjak, Domen Makuc, Jaka Malus, Žiga Mlakar, Rok Ovniček, Vid Poteko, Domen Sikošek Pelko in Matevž Skok.

Sicer pa se po devetmesečnem zatišju obeta prava nevihta. Slovenci bodo kvalifikacije za EP (Madžarska in Slovaška) nadaljevali januarja, potem pa odpotovali na SP v Egipt, marca jih v Berlinu čakajo kvalifikacije za OI ob želenem razpletu pa poleti četrti olimpijski nastop v Tokiu. Fantje igrajo v državnih prvenstvih in večina v ligi prvakov, nekaj jih bo konec decembra zaigralo na sklepnem turnirju LP v Kölnu. Za kontaktni šport so to veliki telesni napori, zato bo zelo pomemben zdravstveni karton.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine