Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Krim sanja o četrtfinalu, danes ena ključnih tekem

Na Kodeljevem ob 15. uri norveške šampionke, tekmice Slovenk za četrtfinale. Miša Marinček vs. Katrine Lunde, Tjaša Stanko vs. Henny Reistad ...
Grkinja Lamprini Tsakalou je vse bolj pomembna igralka Krima. FOTO: Tomi Lombar
Grkinja Lamprini Tsakalou je vse bolj pomembna igralka Krima. FOTO: Tomi Lombar
26. 1. 2019 | 07:00
5:04
Sedemdeset dni je minilo od zadnje evroligaške tekme Krima Mercatorja in osvojitve velike točke v Nemčiji. Danes ob 15. uri bodo Ljubljančanke na Kodeljevem začele drugi del lige prvakinj, zmaga proti norveškemu prvaku Kristiansandu bi prinesla odlično izhodišče v lovu na četrtfinale EHF lige prvakinj.

V drugem delu sta se skupini C in D združili v skupino 2, v kateri sta očitna favorita branilec naslova Györ (8 točk) in CSM Bukarešta (6); Kristiansand (4), Krim Mercator (3), Ferencvaros (2) in Thüringer HC (1) pa bodo med seboj odločili o dveh mestih, ki še vodita v četrtfinale.


 

Kodeljevo ima posebno moč


Med osmerico najboljših je bil dvakratni evropski prvak Krim nazadnje v sezoni 2013/14, vsako leto pa se počasi približuje najboljšim. V prejšnji sezoni mu je zmanjkala točka, tokrat se zdi, da bi mu lahko uspelo. Točke bo moral nabirati predvsem v svoji dvorani, v kateri je jeseni poln plen vzel zgolj Györ, padla pa sta Podravka in Thüringer HC, že prej pa so se opekli mnogi favoriti.

Trener Uroš Bregar je decembra lani vodil Slovenke na EP v Franciji, kjer je sodelovalo devet krimovk, zlasti mlajše, kot sta Nina Žabjek in Hana Vučko, pa še vedno že prej uveljavljena Tjaša Stanko, so dobile pomembne izkušnje, ki jih bodo želele unovčiti na klubski ravni.

Vmes je Slovenijo zapustila Aneja Beganović in se podala v Nantes, iz padlega Zagorja je prišla Lea Kranjc, po »osnovni izobrazbi« leva zunanja igralka, ki bo skušala zakrpati vrzel na mestu krožne napadalke, kjer je klasična »pivotka« samo Olga Perederij, saj je novinka Nataša Ljepoja zaradi poškodbe izgubila sezono.

Do konca marca bo trajalo, preden se bo v ekipo vrnila Alja Koren, ostale igralke so nared, a Bregar še zdaleč ni brez skrbi. Šele v sredo sta se skupnim treningom pridružili Nina Zulić, ki ima težave s kolenom, in Lamprini Tsakalou, ki si je na akciji z Grčijo zlomila prstanec na desni roki in bo igrala s povojem, koleno nagaja tudi Tamari Mavsar in Poloni Barič, vratarka Miša Marinček igra s pomočjo blažilcev bolečin.

Daleč od idealne popotnice v drugi del sezone ...



Vendar pri slovenskih prvakinjah ostajajo odločni storiti pomemben korak naprej. Prva ovira je visoka, odkar je veliki Larvik zapadel v težave, je ekipa Vipers Kristiansand št. 1 v deželi, ki se lahko v ženskem rokometu pohvali s 27 kolajnami na velikih tekmovanjih, 12 zlatimi.

Uroš Bregar ne ve, kaj lahko pričakuje od svojih igralk. FOTO: AFP
Uroš Bregar ne ve, kaj lahko pričakuje od svojih igralk. FOTO: AFP


Na skrajnem jugu Norveške igra sedem reprezentantk, ki so sodelovale na lanskem euru, najbolj znani sta sijajna vratarka Katrine Lunde in levoroka strelka Linn Jørum Sulland, Bregar pa je posebej opozoril na srednjo zunanjo Henny Reistad, po njegovem mnenju najboljšo novinko v LP, ki bo čez nekaj dni dopolnila 20 let. V prejšnji sezoni je bila najboljša najbolj nadarjena slovenska rokometašica Stankova.

Za Norvežankami je naporno 18-urno potovanje Oslo-Amsterdam-Zagreb-Ljubljana, ki so ga začele sredi noči na petek in morda jim bo pustilo posledice. Trener Kristiansanda Ole Gustav Gjekstad pa bo skušal unovčiti rokometno evforijo v domovini po podvigu norveških rokometašev, ki so se uvrstili v finale SP.
 

Debi za visoko Francozinjo


Njegov kolega Bregar tava v temi glede forme svojih igralk, nekaj spodbudnih informacij je dobil na prijateljskih tekmah z Budućnostjo, ampak liga prvakinj je nekaj drugega ...

Miša Marinček je kapetanka Krima. FOTO: Roman Šipić 
Miša Marinček je kapetanka Krima. FOTO: Roman Šipić 


»Ponosen sem na vse v klubu, ker smo vsem težavam navkljub znova prišli med 12 najboljših, kar je bil osnoven cilj. Želim si, da bi nas tudi v drugem delu krasili želja, pogum in požrtvovalnost v obrambi. Zmage proti Kristiansandu ne morem obljubiti, borbo pač. Vsakemu bomo želeli vzeti točke. Če vprašate mene, bi rad šel na F4, ampak eno so želje, drugo realnost,« je razmišljal Bregar, ki si dodano vrednost obeta od levoroke Francozinje, novopečene mamice Marie-Paule Gnabouyou (185 cm).

Glasno podporo navijačev pričakuje kapetnka Marinčkova, ki bo skušala parirati zvezdnici Lundejevi: »Pogumno gremo v ta drugi del, v katerem lahko igramo sproščeno. Če bomo imeli srca in glave na pravem mestu, uspeh gotovo ne bo izostal.«

Linn Jorum Sulland je odlična strelka z razdalje. FOTO: AFP
Linn Jorum Sulland je odlična strelka z razdalje. FOTO: AFP

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine