Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Peking 2022

Pritisk ji je prišel do živega, Valijeva po seriji napak brez kolajne

Ruska zvezdnica Kamila Valijeva, ki so ji kljub lanskemu dopinškemu prekršku dovolili nadaljevati nastope na ZOI 2022, se od iger poslavlja v solzah.
Ob trenerki Eteri Tutberidze je Kamila Valijeva kar težko zadrževala solze. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
Ob trenerki Eteri Tutberidze je Kamila Valijeva kar težko zadrževala solze. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
17. 2. 2022 | 15:09
17. 2. 2022 | 16:42
2:54

Po neprepričljivem nastopu in številnih napakah je kontroverzna ruska umetnostna drsalka Kamila Valijeva ostala brez odličja. Njen nastop je bil pod posebnim drobnogledom po tem, ko je postalo jasno, da je v decembru prekršila protidopinška pravila, a je po uspešni pritožbi lahko nastopila na četrtkovi preizkušnji v prostem programu.

image_alt
Američani še ne dajo miru, srečali so se tudi z Bachom

Petnajstletnici iz Kazana je pritisk očitno prišel do živega, saj se je morala v solzah zadovoljiti s četrtim mestom po plesnem nastopu na Ravelov Bolero. Dvorana je skorajda nemo spremljala njeno hlipanje, ko je po predstavi z velikim številom napak čakala na ocene sodnikov. Zlato kolajno si je nadela njena rojakinja Ana Ščerbakova, srebro pa še ena Rusinja Aleksandra Trusova. Japonka Kaori Sakamoto se je razveselila brona.

»V Peking nisem prišla z željo, da osvojim zlato kolajno. Moj glavni cilj je bil, da pokažem svojo najboljšo predstavo, kar mi je na koncu tudi uspelo. Vesela sem, da sem na ledu sprostila vso svojo energijo in pokazala vrhunsko predstavo,« je po poročanju STA dejala Ščerbakova.

Podelitev bo

Ob razpletu so si gotovo oddahnili pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK), kjer so morali zaradi različnih pritiskov odpovedati nedavno podelitev kolajn za ekipno preizkušnjo. Arbitražno razsodišče v Pekingu je nato Valijevi dovolilo nastop na posamičnem tekmovanju, vendar je MOK napovedal, da bo podelitev posamičnih odličij na sporedu le v primeru, da aktualna evropska prvakinja ne bi zasedla katerega od prvih treh mest, kar se je tudi zgodilo.

FOTO: Manan Vatsyayana/AFP
FOTO: Manan Vatsyayana/AFP

Valijeva je bila pomemben člen ekipe Ruskega olimpijskega komiteja, ki je na ekipni preizkušnji osvojila zlato kolajno, bila je tudi med favoritinjami za posamično zlato. V torek je najbolje opravila že s kratkim programom, četrtkov nastop pa se ni razpletel po njenih željah. Nova olimpijska prvakinja v umetnostnem drsanju je tako postala Ana Ščerbakova. Sedemnajstletna Moskovčanka je po poročanju STA prejela skupno oceno 255,95, druga je bila njena rojakinja Trusova (251,73), tretja pa z oceno 233,13 Japonka Jamamotova.

Valijeva je bila pred šestimi tedni na ruskem državnem prvenstvu v Sankt Peterburgu pozitivna na prepovedano snov trimetazidin. Pozitivni test je laboratorij na Švedskem označil šele dan po tem, ko je Valijeva pomagala Rusom zmagati v ekipnem tekmovanju in le nekaj ur pred podelitvijo kolajn, ki je bila nato preložena.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine