Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

Slovenci zvečer za polfinale; Španija po preobratu in podaljšku zlomila Egipt

Na štadionu v Lillu bodo slovenski rokometaši ob 21.30 začeli četrtfinalno tekmo z Norveško, zmaga prinaša boje za kolajne. Sodita Španca.
Slovenska obramba je januarja v Berlinu zaustavila Sanderja Sagosena. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Slovenska obramba je januarja v Berlinu zaustavila Sanderja Sagosena. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
7. 8. 2024 | 11:27
7. 8. 2024 | 11:37
7:12

Bodo rokometaši rešili čast odbojkarjev in se kot edina slovenska reprezentanca vmešali za boje za kolajne? To bo znano danes nekaj po 23. uri, ko se bo v Lillu končala zadnja četrtfinalna tekma. Slovenija se bo ob 21.30 pomerila z Norveško. Če bodo ponovili zmago z januarskega EP v Nemčiji, se bodo kapetan Jure Dolenec in njegovi v petek v polfinalu merili z zmagovalcem dvoboja Danska – Švedska (17.30).

image_alt
Cilj je jasen, naj nam očitajo, kar želijo

Španci po drami v polfinale

Prvi so si polfinalno vstopnico na štadionu v Lillu priigrali rokometaši Španije, ki so v ponovitvi tekme za tretje mesto iz Tokia po podaljšku z 29:28 premagali Egipt. Junak tekme je bil vratar Gonzalo Perez de Vargas, ki je ubranil zadnji strel.

Egipt, ki ga vodi Španec Juan Carlos Pastor, je vodil večino tekme, v drugem polčasu tudi za štiri gole in štiri minute pred koncem za dva (24:22), ampak ekipa Jordija Ribere je po obrambah Pereza de Vargasa prišla do izenačenja (25:25) in dodatnih 10 minut igre. Zadnji gol je s sedmih metrov pol minute pred koncem dosegel Aleix Gomez. Perez de Vargas je zbral kar 17 obramb.

Aleix Gomez je Španijo popeljal v polfinale. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Aleix Gomez je Španijo popeljal v polfinale. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters

Egipt je bil pred tremi leti prva afriška reprezentanca v polfinalu OI, toda na koncu se je po porazih s Francijo in Španijo moral zadovoljiti z nehvaležnim četrtim mestom. Španija se bo v polfinalu pomerila z zmagovalcem tekme med Francijo in Nemčijo (13.30).

Zadnja tekma Slovencem 

Pozno zvečer bo torej ponovitev obračuna z januarskega evropskega prvenstva, ko je v skupinskem delu slavila izbrana vrsta pod vodstvom selektorja Uroša Zormana. Pred tem slovenski rokometaši Norvežanov niso premagali vse od leta 2016, slavili pa so na treh od zadnjih desetih tekem z njimi.

Slovenci so se v Parizu veselili ttreh zmag. FOTO: Paul Childs/ Reuters
Slovenci so se v Parizu veselili ttreh zmag. FOTO: Paul Childs/ Reuters

Slovenci so letos reprezentančno sezono začeli januarja na evropskem prvenstvu in na poti do končnega šestega mesta premagali tudi Norveško v zadnjem krogu prvega skupinskega dela tekmovanja v Berlinu. Norveška reprezentanca je nato turnir končala tri mesta za slovensko, a si je prav tako kot Slovenija sredi marca skozi uspešne kvalifikacije priigrala nastop na olimpijskih igrah.

Za vsako od reprezentanc bo napredovanje v polfinale prvo v zgodovini, saj tudi Norvežani tako kot Slovenci doslej na olimpijskih igrah še niso prišli dlje kot do četrtfinala. Slovenija na olimpijskih igrah nastopa četrtič, Norveška pa tretjič, le nazadnje v Tokiu pa je prišla do četrtfinala, kjer jo je ustavila Danska.

Danska je bila pred osmimi leti v Riu de Janeiru v četrtfinalu premočna tudi za slovensko zasedbo. Takrat je Slovenija sicer sijajno opravila skupinski del tekmovanja, a nato naletela na premočno Dansko, ki je od takrat poleg Francije merilo vsega v moškem rokometu.

Bllaž Janc igra v odlični formi. FOTO: Paul Childs/Reuters
Bllaž Janc igra v odlični formi. FOTO: Paul Childs/Reuters

Zormanovi varovanci so se tokrat izognili Franciji, še drugi od dveh v zadnjem času najmočnejših zasedb na svetu, potem ko so v skupini A zasedli drugo mesto. To jim je prineslo obračun z Norveško, medtem ko se bodo Francozi pomerili z Nemčijo, zmagovalko slovenske skupine.

Slovenski rokometaši so turnir v Parizu odprli s porazom proti Španiji. Na tekmi so vodili večji del dvoboja, imeli prednost nekaj golov, v zadnjih 20 minutah pa so premagali sami sebe ob porazu z 22:25, kot so kasneje povedali slovenskim novinarjem v mešani coni. Jeza je bila večja kot razočaranje, je s takratnimi odzivi namignil Blaž Janc.

Kaj je Uroš Zorman pripravil Norvežanom? FOTO: Damien Meyer/ AFP
Kaj je Uroš Zorman pripravil Norvežanom? FOTO: Damien Meyer/ AFP

Same igre nato Slovenci niso pretirano spreminjali, so pa zmanjšali število nepotrebnih napak, malce izboljšali realizacijo in posledično po vrsti premagali Hrvaško (31:29), Švedsko (29:24) in Japonsko (29:28). Potem ko so si že zagotovili četrtfinalno vstopnico za Lille, so proti Nemčiji, na kateri so odpočili nekaj nosilcev igre, v zadnjem krogu izgubili z 29:36. To je bilo dovolj za drugo mesto v skupini zaradi boljšega medsebojnega izkupička proti Španiji in Švedski, ki sta končali za njo.

Norvežani so na drugi strani v prvem krogu skupine B premagali Argentino (36:31), nato pa v drugem presenetili še nekoliko razglašene Francoze s 27:22. V tretjem krogu je padla še Madžarska (26:25), preden sta sledila poraza proti Egiptu (25:26) in vsaj na videz premočni Danski (32:25).

Slovenska igra v Parizu sloni na čvrsti obrambi, v kateri največ dela opravi trojica v srednjem bloku Blaž Blagotinšek, Matej Gaber in Borut Mačkovšek, a je slednji manjkal na zadnjih dveh tekmah zaradi oteklega kolena.

Aleks Vlah je bil drugi strelec rednega dela. FOTO: Damien Meyer/ AFP
Aleks Vlah je bil drugi strelec rednega dela. FOTO: Damien Meyer/ AFP

V vratih blesti predvsem Klemen Ferlin, ki je proti Švedom v drugem polčasu zaklenil vrata in slovenski izbrani vrsti pomagal dvigniti samozavest pred morebitnimi spopadi v izločilnih bojih.

V napadu, kjer Slovenci stavijo predvsem na hitrost, je v življenjski formi Aleks Vlah, drugi najboljši strelec dosedanjega olimpijskega turnirja s 35 goli. Igra z nižjo postavo, tudi z odličnim Blažem Jancem na desnem zunanjem, pa tekmecem povzroča ogromno težav. Pri organizaciji ima Zorman v rokavu več asov, vključno s fizično bolje pripravljenim Deanom Bombačem.

»Naslednja tekma je tista, ki jo moramo dobiti. Če bi kdo pred turnirjem rekel, da bomo že pred zadnjo tekmo četrtfinalisti, bi se mu smejal. A s tako igro so zrasla naša pričakovanja. Ničesar se ne bojimo in samozavestno gremo v četrtfinale. Pomembno je, da smo privarčevali tudi nekaj moči,« je po zadnji tekmi v skupini dejal Janc.

Klemen Ferlin je zelo razpoložen v vratih. FOTO: Damien Meyer/ AFP
Klemen Ferlin je zelo razpoložen v vratih. FOTO: Damien Meyer/ AFP

Norvežani upe polagajo predvsem v zunanjo linijo s Haraldom Reinkindom, Tobiasom Groendahlom in za zdaj še zadržanim Sanderjem Sagosenom. Nevaren je z desnega krila tudi Alexander Blonz, poleg Groendahla eden najmlajših v sicer izkušeni selekciji trenerja Jonasa Willeja. Manjka jim predvsem boljši vratarski prispevek Torbjoerna Bergeruda.

Tekmo bo sodil španski par García-Marín.

Četrtfinale, danes:

Španija – Egipt 29:28 - podaljšek (Gomez 9, Tarrafeta 6; Yehia Elderaa 8, Seif Elderaa 6) 

Francija – Nemčija (13:30)

Danska – Švedska (17.30)

Slovenija – Danska (21.30)

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine