Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

Slovenci prerešetali Hrvate in se približali četrtfinalu

Slovenski rokometaši so v pomembnem sosedskem derbiju v Parizu premagali reprezentanco Hrvaške.
Blaž Janc je eno od akcij takole zaključil na pravi način. FOTO: Eloisa Lopez/Reuters
Blaž Janc je eno od akcij takole zaključil na pravi način. FOTO: Eloisa Lopez/Reuters
Š. R., STA
29. 7. 2024 | 12:35
29. 7. 2024 | 14:23
5:51

Slovenska rokometna reprezentanca je v izjemno pomembni tekmi skupine A premagala Hrvaško z izidom 31:29 (13:13) in tako naredila korak proti napredovanju v izločilne boje olimpijskega turnirja v Parizu. Slovenci so tako dosegli prvo zmago na letošnjih OI. Po uvodnem porazu na »rokometni matineji« proti Špancem so v francoski prestolnici ugnali Hrvate, usoda varovancev selektorja Uroša Zormana bo znana po nadaljnjih dvobojih proti Švedom, Japoncem in Nemcem.

Slovenci so slabo odprli tekmo s sosedi. Njihova igra v obrambi je bila še na zadovoljivi ravni, močno pa je šepala v napadu, prvi gol so dosegli sredi osme minute prek Deana Bombača. SZorman je v 12. minuti pri zaostanku štirih golov (1:5) zahteval minuto odmora in povsem zamenjal uvodno zunanjo vrsto (Jure Dolenec, Dean Bombač, Borut Mačkovšek). Po vstopu Aleksa Vlaha in Mihe Zarabca, medtem ko se je Blaž Janc z desnega krila preselil na mesto desnega zunanjega, so bili Slovenci bolj konkurenčni Hrvatom, ki pa so imeli večji del prvega polčasa prednost dveh do štirih golov.

V končnici so izkoristili dvominutno izključitev Marina Šipića in Verona Načinovića ter se po golu Domna Novaka približali na gol zaostanka (11:12), v izdihljajih prvega polčasa pa je Vlah izenačil na 13:13.

Ferlin zaklenil vrata

V drugi polovici tekme se je odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča. V 31. minuti je Janc svoje soigralce popeljal do prvega vodstva na tekmi (14:13), nato pa so znova malenkostno popustili in tekmecem dovolili, da so jim ušli na dva gola (15:17).

Po rokometnih »miniaturah« Janca so Hrvate hitro ujeli (19:19), odločitev o zmagovalcu pa je padla v zadnjih 20 minutah. Slovenski rokometaši so v prelomnih trenutkih prevladovali: po dveh golih Vlaha ter enem Tilna Kodrina iz igre ter Dolenca s sedemmetrovke ter bravuroznih obrambah Klemna Ferlina so v 50. minuti povedli za štiri gole (25:21).

V naslednjih dveh minutah se jim je vnovič malce zalomilo, kar so Hrvati izkoristili in se jim približali na dva gola (25:23), a so se pravočasno prebudili in si znova priigrali varno prednost štirih golov (28:24), ki je v zadnjih petih minutah niso zapravili.

V slovenski izbrani vrsti sta bilanajbolj učinkovita Blaž Janc in Aleks Vlah, ki sta dosegla po osem golov, vratar Klemen Ferlin pa je zbral osem obramb.

»Za nas je vsaka tekma finale, tudi naslednja proti Švedski. Tudi tam moramo nabirati točke. Tekma s Hrvaško prinaša poseben naboj, čustva. Fantje so bili mirni, osredotočeni in lahko jim le čestitam. Ko naredijo 'klik' v glavi, je vse možno. Po nekem nokavtu proti Španiji smo se zdaj prebudili in videli, da lahko. Za vse nas in predvsem tudi za gledalce je bilo videti nekaj čudnih potez, sploh na koncu. In teh res ne razumem, a to je čar rokometa. Imeli smo nekaj zaloge in na koncu zanesljivo zmagali. V zadnjih minutah smo ustvarili razliko in lahko bolj mirno dihali,« je po tekmi dejal Uroš Zorman.

Slovenski selektor Uroš Zorman je bil lahko zadovoljen po zmagi nad Hrvaško. FOTO: Damien Meyer/AFP
Slovenski selektor Uroš Zorman je bil lahko zadovoljen po zmagi nad Hrvaško. FOTO: Damien Meyer/AFP

»Na začetku je bilo nekaj od poraza proti Španiji še v glavah. Nato smo se sprostili, začeli igrati tako, kot znamo. Če igramo s tako energijo, željo, borbenostjo, bo tudi favoritom zelo težko proti nam,« je dodal Blaž Janc.

»Borili smo se kot levi in pustili vse na igrišču, a ko potegnemo črto, smo spet storili preveč napak, izgubili preveč žog. Imamo prostor za napredek in to nas žene naprej. Dve točki sta naši, samozavesti ne manjka,« je dejal Miha Zarabec. »Tu je šlo pa v meso. Od prve minute smo oboji pokazali, da si želimo, da smo pripravljeni vložiti v to tekmo veliko. Skozi celotno tekmo je bilo tako. Vesel sem, da smo vendarle mi na koncu iz tega iztržili več,« je izpostavil Tilen Kodrin.

Slovenski vratar Urban Lesjak FOTO: Damien Meyer/AFP
Slovenski vratar Urban Lesjak FOTO: Damien Meyer/AFP

Slovenija se bo v nadaljevanju turnirja pomerila še s Švedsko (sreda, 16.00), z Japonsko in Nemčijo. Najboljše štiri izbrane vrste iz skupine A se bodo uvrstile v četrtfinale in se nato preselile v Lille, kjer jih na stadionu Pierre Mauroy med 7. in 11. avgustom čakajo izločilne tekme z najboljšimi štirimi iz skupine B. V njej so Francija, Danska, Norveška, Madžarska, Egipt in Argentina.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine