Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

V nalivu se odpirajo pariške igre; kdo bo prižgal ogenj? Čakamo slovenski čoln

S slovesnostjo v središču Pariza se začenjajo 33. poletne olimpijske igre. Rekordnih 90 športnikov iz Slovenije, zastavonoši Ana Gros in Beni Savšek.
Dež je pral tudi ugledneže. FOTO: Anushree Fadnavis/Reuter
Dež je pral tudi ugledneže. FOTO: Anushree Fadnavis/Reuter
26. 7. 2024 | 17:06
26. 7. 2024 | 20:51
3:25

Z nocojšnjo slovesnostjo v francoski prestolnici uradno začenjajo 33. poletne olimpijske igre. Med približno 10.500 športniki, ki se bodo v prihodnjih dveh tednih borili za medalje v 329 disciplinah, jih je 90 iz Slovenije. V mimohodu držav bosta slovensko zastavo nosila rokometašica Ana Gros in kanuist Benjamin Savšek. Slovenski čoln bo imel številko 170, žal vreme ne sodeluje, povorko na Seni zaliva ...

image_alt
Spored olimpijskih iger v Parizu, slovenski nastopi in rezultati

Tokratna otvoritvena slovesnost je nekaj posebnega, saj je prvič niso pripravili na štadionu, pač pa na vodi. Na več kot 90 ladjicah bodo olimpijske delegacije pred stotisoči gledalcev na obrežju plule po reki Seni skozi center Pariza – mimo znamenitosti, kot sta katedrala Notre Dame in muzej Louvre. Za Pariz so to že tretje olimpijske igre, pred tem jih je gostil leta 1900 in 1924.

Prva se je predstavila zibelka olimpizma Grčija. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
Prva se je predstavila zibelka olimpizma Grčija. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters

Po podatkih iz slovenske olimpijske odprave bo na slovesnosti prisotnih 58 slovenskih športnikov. To je večina tistih, ki so že prispeli v Pariz, manjkali bodo rokometaši, ki jih v soboto dopoldne čaka uvodna tekma prvenstva.

Slovesnost se je začela ob 19.30. Po šestih kilometrih vožnje proti severozahodu se bo parada ladjic ustavila na trgu Trocadero tik ob Eifflovem stolpu. Slovenija si bo ladjico delila s Slovaško in Somalijo, iz te trojice pa bo prva na vrsti.

image_alt
Na spektakel na reki Seni se Slovenija podaja s številko 170

Sledil bo protokolarni del, uradno pa bo igre odprl francoski predsednik Emmanuel Macron. Konec predstave, ki jo bodo popestrili z glasbenimi in plesnimi točkami ter svetlobnimi učinki, je predviden ob 23.15.

Po podatkih organizatorjev bo nastopilo 400 plesalcev in 3000 umetnikov. Z barvitim dogodkom, poimenovanim Široko odprte igre, želijo v 12 različnih prizorih predstaviti francosko kulturno dediščino.

Za varnost je poskrbljeno. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
Za varnost je poskrbljeno. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters

Kdo vse bo med nastopajočimi, je dobro varovana skrivnost. A govoric je kar nekaj. Tako naj bi lahko na milijone gledalcev na prizorišču in pred televizijskimi zasloni prisluhnilo pevkama Celine Dion in Lady Gaga. Prav tako še ni znano, kdo bo prižgal olimpijski ogenj. Ugiba se, ali ne bo to trikratna olimpijska prvakinja, šprinterka Marie-Jose Perec, ali pa morda nogometaš Zinedine Zidane.

Na slovesnosti je približno 120 najvišjih predstavnikov držav, med njimi sta slovenska predsednica Nataša Pirc Musar in predsednik vlade Robert Golob, ki sta v četrtek začela obisk v Parizu.

Olimpijske igre bodo potekale do 11. avgusta, prve komplete medalj pa bodo podelili že v soboto.

Tudi muzej Louvre je olimpijsko obarvan. FOTO: Eloisa Lopez/ Reuters
Tudi muzej Louvre je olimpijsko obarvan. FOTO: Eloisa Lopez/ Reuters

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine