Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

Neža Klančar z državnim rekordom v finale na 50 metrov prosto

Velik dosežek plavalke, to je sicer šele druga slovenska uvrstitev v olimpijski finale, leta 2008 v Pekingu je to uspelo le na koncu srebrni Sari Isaković.
Neža Klančar se je v Parizu zelo izkazala. FOTO: Sebastien Bozon/AFP
Neža Klančar se je v Parizu zelo izkazala. FOTO: Sebastien Bozon/AFP
Š. R., STA
3. 8. 2024 | 21:28
3. 8. 2024 | 22:36
3:31

Plavalka Neža Klančar se je uvrstila v olimpijski finale na 50 metrov prosto. V polfinalu je v Parizu plavala 24,40 in dosegla nov državni rekord, po obeh polfinalnih skupinah pa je bil njen dosežek dovolj za delitev sedmega mesta, s čimer si je zagotovila finale. Švedinja Sarah Sjöström je s 23,66 dosegla nov olimpijski rekord.

Klančarjeva je plavala v prvi skupini polfinala. S časom 24,40 je močno izboljšala svoj osebni in državni rekord, ki ga je dosegla dopoldne v predtekmovanju (24,64), to pa je bilo dovolj za delitev četrtega mesta v skupini s Kitajko Qingfeng Wu. Pred njima so končale Poljakinja Katarzyna Wasick (24,23), Kitajka Yufei Zhang (24,24) in Avstralka Shayna Jack (24,29). V drugi skupini pa so bile nato hitrejše le tri. Poleg Sjöströmove še Američanka Gretchen Walsh (24,17) in Avstralka Meg Harris s 24,33.

Tridesetletna Švedinja Sjöströmova, lastnica treh svetovnih rekordov, je bila najboljša že v kvalifikacijah s časom 23,85. Sarah Sjöström je na pariških igrah že osvojila zlato kolajno na 100 m prosto, v tokratnem polfinalu pa je z novim olimpijskim rekordom precej popravila dosežek Avstralke Emme McKeon iz Tokia pred tremi leti (23,81) in obenem le za pet stotink zgrešila lastni svetovni rekord z lanskega SP na Japonskem.

Sarah Sjöström je postavila olimpijski rekord. FOTO: Ueslei Marcelino/Reuters
Sarah Sjöström je postavila olimpijski rekord. FOTO: Ueslei Marcelino/Reuters

Klančarjeva je na olimpijskih igrah v Parizu v svoji paradni disciplini 100 m prosto zasedla 14. mesto, zdaj pa se je izkazala še na pol krajši razdalji. Razpoložena je bila že dopoldne v kvalifikacijah, ko je bila tretja, z osebnim rekordom 24,64 sekunde pa se je s skupno 11. dosežkom prebila v večerni polfinale.

Štiriindvajsetletna plavalka je imela sicer v kvalifikacijah na 50 m prosto prijavljen šele 23. izid, kljub temu pa odločno napovedala, da si na olimpijski premieri želi vsaj še en polfinale. Njen čas v predtekmovanju je bil 11. dosežek. Uspeh Neže Klančar je sicer šele druga slovenska uvrstitev v veliki olimpijski finale. Pred njo je to leta 2008 v Pekingu uspelo le na koncu srebrni Sari Isaković.

»Do dopoldneva nisem verjel v finale. Ko pa so bile zjutraj vse tekmovalke skupaj, sem vedel, da je dosegljiv. Seveda me je skrbelo v polfinalu, ko sta imeli isti čas s Kitajko. A, kot si je Neža želela, so bile stotinke tokrat na njeni strani. V nedeljo bo vse na novo, verjamem, da lahko glede na videno rekord popravi še enkrat,« je bil prvi odziv njenega trenerja Tomaža Torkarja. Finale v tej disciplini bo na sporedu v nedeljo ob 18.30.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine