Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

V Pireju hud poraz Slovencev in konec sanj o nastopu na OI, Dončić na počitek

Grški košarkarji so v polfinalu kvalifikacijskega turnirja za uvrstitev v Pariz 2024 brez večjih težav premagali izbrance selektorja Aleksandra Sekulića.
Luka Dončić ni mogel preprečiti visokega poraza z Grčijo. FOTO: Aris Messinis/AFP
Luka Dončić ni mogel preprečiti visokega poraza z Grčijo. FOTO: Aris Messinis/AFP
6. 7. 2024 | 16:19
16. 7. 2024 | 10:30
5:41

Slovenska moška košarkarska reprezentanca je odigrala še eno tekmo za biti ali ne biti. Tokrat se ni izšlo po načrtih Luke Dončića in soigralcev. V prvem polfinalu kvalifikacijskega turnirja v Pireju so visoko izgubili z domačo izbrano vrsto in tako ostali brez možnosti za nastop na bližnjih olimpijskih igrah v Parizu.  

Na papirju so bili Grki z Giannisom Antetokounmpom na čelu favoriti, kar so potrdili tudi na parketu. Po pravi igri mačke z mišjo so slavili gladko zmago s 96:68, potem ko so vodili od začetka do konca.

Izbrancem selektorja Aleksandra Sekulića vse od štarta ni kazalo najbolje. Uvodno četrtino so namreč izgubili kar s 14:32. Antetokounmpo je v tem delu dosegel sedem točk, za slovensko vrsto sta jih po šest zbrala Gregor Horvat in Josh Nebo. Dončić je prispeval zgolj dve.

Grki so bili z Giannisom Antentokoumpom na čelu previsoka ovira za slovenske košarkarje. FOTO: Aris Messinis/AFP
Grki so bili z Giannisom Antentokoumpom na čelu previsoka ovira za slovenske košarkarje. FOTO: Aris Messinis/AFP

Ob polčasu so Slovenci zaostajali za 14 točk

Nadaljevanje naših košarkarjev ni bilo bistveno boljše, čeprav so malce znižali zaostanek. Razlika ob polčasu je znašala 14 točk (33:47). Dončić je v prvem delu – tako kot Nebo – dosegel deset točk, pri čemer je zadel zgolj dva od šestih prostih metov. Točko več je imel na svojem računu Antetokounmpo.

Grki so tudi v nadaljevanju nadzirali dogajanje na igrišču in v zadnjo četrtino vstopili z lepo prednostjo, potem ko so tretjo sklenili z naskokom 16 točk (66:50). Slovenci niti v zadnjem delu niso našli protiorožja za razpoložene domače košarkarje, ki so kot za stavo zadevali z vseh položajev. Na koncu, ki sta ga prva zvezdnika obeh moštev pričakala na klopi, je razlika znašala kar 28 točk (68:96).

Dončić je zbral 21 točk (prosti meti: 2:6, za dve: 2:5, za tri: 5:9). Ob tem je v statistiko vpisal še sedem skokov, pet asistenc in eno ukradeno žogo, kar deset pa jih je izgubil. Nebo se je ustavil pri 17 točkah (z metom iz igre: 8:9), devet pa jih je dodal Hrovat. V grški reprezentanci sta bila najbolj učinkovita Thomas Walkup (19 točk) in Vasileios Tolipoulos (17). Antetokounmpo, ki je na parketu prebil le dobrih dvajset minut, je k zmagi pristavil 13 točk.

Giannis Antetokounmpo in Luka Dončić sta se takole objela pred tekmo. FOTO: Aris Messinis/AFP
Giannis Antetokounmpo in Luka Dončić sta se takole objela pred tekmo. FOTO: Aris Messinis/AFP

Dončić: Žal smo naleteli na boljše

Luka Dončić, kapetan naše reprezentance: »Čestitke Grčiji. Bila je boljša, bolj spočita, bolj agresivna, predvsem pa ima odlično ekipo z Giannisom in številnimi drugimi zvezdniki ter izjemnim trenerjem. Poraz je neuspeh, saj smo prišli v Pirej po olimpijske igre. Žal smo naleteli na boljšega nasprotnika. Za mano je dolga in naporna sezona, priznam, da sem zelo utrujen in se hkrati zavedam, da bi lahko v drugačnem stanju dal več od sebe. Zdaj me čaka zaslužen počitek, naslednje leto pa nova reprezentančna akcija na evropskem prvenstvu.«

Aleksander Sekulić, selektor moške članske reprezentance: »Grčija ima odlično ekipo, ki si je zaslužila zmago. Poleg velikega zvezdnika ima še kopico odličnih igralcev iz evrolige. Naš slab začetek ji je dal še dodatnega zagona, tako da je razlika hitro narasla. Na trenutke smo sicer vzpostavili ravnotežje, vendar pred takšno publiko in takšno ekipo zaostanka ni bilo mogoče zmanjšati. Čeprav nismo izpolnili cilja, je bil turnir dobra šola za nekaj mladih igralcev, ki bodo v prihodnosti okostje te reprezentance.«

Z vsakega kvalifikacijskega turnirja si sicer olimpijsko vstopnico priigrajo zgolj zmagovalci. V drugem polfinalnem dvoboju je Hrvaška z 80:77 premagala Dominikansko republiko. Veliki finale v Pireju med Grčijo in Hrvaško bo na sporedu jutri (20.00).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine