Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Sijajna predstava Luke Dončića in soigralcev, ki ostajajo v igri za OI

Slovenski košarkarji so na kvalifikacijskem turnirju v Pireju visoko premagali Novozelandce in si priigrali sobotni polfinale z Grki.
Luka Dončić je k zmagi Slovenije prispeval 36 točk. FOTO: Aris Messinis/AFP
Luka Dončić je k zmagi Slovenije prispeval 36 točk. FOTO: Aris Messinis/AFP
4. 7. 2024 | 16:16
4. 7. 2024 | 18:58
3:47

Slovenska moška košarkarska reprezentanca je imenitno odigrala tekmo za biti ali ne biti. Na kvalifikacijskem turnirju v Pireju je s 104:78 premagala izbrano vrsto Nove Zelandije in si tako zagotovila nastop v sobotnem polfinalu, v katerem se bo po robu postavila favorizirani gostiteljici Grčiji (z začetkom ob 20. uri). Da je ostala v igri za nastop na olimpijskih igrah v Parizu, je morala sicer danes zmagati z najmanj desetimi točkami naskoka.

Varovanci selektorja Aleksandra Sekulića so tekmo začeli zelo dobro in se hitro približali želeni prednosti. Po petih minutah so namreč vodili že z 12:2. Novozelandci so v uvodni četrtini igrali katastrofalno in kot po tekočem traku grešili (tudi odprte) mete. Prvi del so Slovenci, ki so tokratni dvoboj odprli brez poškodovanega Alekseja Nikolića (namesto njega je v začetni peterki naše barve branil Leon Stergar), dobili kar s 27:9! Luka Dončić je v uvodni četrtini dosegel deset točk.

Novozelandci so se približali na 39:46

Nadaljevanje naših je bilo podobno dobro, nekaj časa so vzdrževali dvomestno prednost, toda proti koncu druge četrtine so začeli vidno popuščati. To so tekmeci s pridom izkoristili in močno stopili zaostanek – na 39:46. Takšen je bil rezultat po prvem polčasu, v katerem je Dončić zbral 19 točk (z metom iz igre 5:14). Američan s slovenskim potnim listom Josh Nebo je dosegel osem točk, dve manj pa je prispeval Stergar. Najbolj učinkovit v novozelandski vrsti je bil Shea Ili s 15 točkami.

Vidno vlogo je igral tudi novopečeni slovenski reprezentant Josh Nebo (levo). FOTO: Aris Messinis/AFP
Vidno vlogo je igral tudi novopečeni slovenski reprezentant Josh Nebo (levo). FOTO: Aris Messinis/AFP

V drugem polčasu se Dončić & Co. sprva nikakor niso mogli opazneje odlepiti, malo pred polovico tretje četrtine pa so vendarle spet premaknili v višjo prestavo, povsem nadigrali nasprotnike in pobegnili za 19 točk (62:43). Kmalu zatem je na semaforju kazalo že 68:46 in nato celo 71:46. Pred zadnjimi desetimi minutami so imeli Slovenci zajetnih 20 točk zaloge (77:57).

V zadnji četrtini so brez večjih težav nadzirali prednost. Še več; proti koncu tekme so jo še povečali, tako da so zmagali kar s 26 točkami razlike (104:78). Dončić se je izkazal s trojnim dvojčkom. Ob 36 točkah (prosti meti 15:18, za dve: 6:13, za tri: 3:12) je v statistiko vpisal še 11 skokov in 10 asistenc. Nebo je dodal 20 točk, Gregor Horvat in Klemen Prepelič pa po 14. Največ točk za Novo Zelandijo je dosegel Ili (28).

Naši košarkarji so si tako zagotovili nastop v sobotnem polfinalu, v katerem se bodo pomerili z gostitelji Grki.

Nase je opozoril tudi Leon Stergar (levo). FOTO: Aris Messinis/AFP
Nase je opozoril tudi Leon Stergar (levo). FOTO: Aris Messinis/AFP

Dosegljivo je bilo celo prvo mesto

V krogu treh moštev je bilo Sekulićevim izbrancem dosegljivo celo prvo mesto. A za to bi morali današnje tekmece odpraviti z vsaj 29 točkami razlike.

Nastop v polfinalu tega turnirja so si ne glede na razplet dvoboja med Slovenci in Novozelandci iz skupine A že zagotovili Hrvati, ki so bili uvodoma kar s 108:92 boljši od naših igralcev. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine