Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Konec sezone: Bravo boljši od Olimpije, Maribor drugi

V zadnjem kolu 1. SNL so tri točke v gosteh vpisali nogometaši Domžal, Rogaške in Brava, prvaki iz Celja so se z golom Aljoše Matka izognili porazu.
Bravo je premagal Olimpijo. FOTO: Črt Piksi
Bravo je premagal Olimpijo. FOTO: Črt Piksi
P. Z., STA
18. 5. 2024 | 17:12
19. 5. 2024 | 20:35
11:35

V zadnjem kolu 1. SNL je pomembno zmago vpisala Rogaška, Domžale so v gosteh ugnale Aluminij, prvaki iz Celja pa so v zadnjih minutah iztržili remi pri Radomljah. V nedeljo sta bili še dve tekmi, Koper in Maribor sta se razšla z 1:1, Olimpija pa je v mestnem derbiju izgubila z Bravom.

Bravo zmagal za Evropo

Olimpija je na kar precejšnje nezadovoljstvo navijačev sezono končala z novim porazom in na končnem tretjem mestu. Ekipa, ki še nima novega trenerja in jo je spet vodil kar športni direktor Goran Boromisa, je priznala premoč Bravu.

Ta je bil sicer v zadnjem obdobju trn v peti sosedov, kljub temu pa je v Stožicah prišel do prve zmage po juniju 2020. Ta zmaga pa je bila še posebej pomembna, saj mu je prinesla končno četrto mesto in potencialno prvo igranje v evropskih tekmovanjih – odvisno od razpleta pokala in zapletov s tekmovalno licenco Rogaške.

Bravo je bil uvodoma boljši, odločnejši tekmec, toda Olimpija se je začela prebujati in v 18. minuti prišla blizu zadetku, ko je dvakrat posredoval Matija Orbanić, v 27. pa je Matevž Vidovšek ustavil poskus Martina Pečarja v kazenskem prostoru. V 33. minuti se je Pečar spet smukal okoli vrat Olimpije, a iztržil le kot.

Nezadovoljstvo Olimpijinih navijačev s predstavo svoje ekipe je v 63. minuti še povečal razigrani Pečar, potem ko je iz bližine unovčil podajo Matije Kavčiča z leve strani. Za Kavčiča je bila to že 13. podaja v sezoni in je v tem elementu najboljši v ligi.

Bravo je zatem ob bolj napadalno usmerjeni domači postavitvi znova prišel pred vrata Olimpije, a brez nevarnega strela, v 84. minuti pa bi lahko Gašper Trdin odločil tekmo, a je žogo poslal čez gol, potem ko je pred tem poskusil še Mark Španring. Olimpiji pa igra ni stekla, tako da je tudi na koncu požela nekaj žvižgov.

Maribor potrdil drugo mesto

Koprčani, pri katerih je pri 30 letih kariero končal Matej Palčič, so si želeli zmage proti Mariboru, saj bi z njo sezono končali na četrtem mestu in bi potencialno igrali v evropskih tekmovanjih v prihodnji sezoni. A razburljiv boj se je končal brez zmagovalca, na žalost Primorcev pa je v ljubljanskem obračunu zmagal Bravo in sam zasedel četrto mesto. Koprčani so tako ostali brez želenega, Maribor pa je potrdil drugo mesto.

Koprčani so povedli v 12. minuti, ko je zadel Wisdom Sule, ki je izkoristil podajo Luke Vešnerja Tičića z desne strani. Pozneje je bil Maribor nevaren v 16. minuti s prostega strela Josipa Iličića, po obrambi pa je odbito žogo v zunanji del mreže poslal Marko Božić.

Iličić je bil spet nevaren v 23. minuti, ko je zgrešil z dobrih desetih metrov, Božić pa je v 35. žogo poslal v naročje Jana Koprivca z leve strani. Malce zatem je Hilal Soudani zgrešil z glavo, v 42. pa je bil ta natančnejši in iz bližine izid izenačil na 1:1 s svojim 15. golom sezone.

V 56. minuti je pred Koprivca prišel Iličić, žogo poslal čez vratarja, a tudi malce mimo vrat. Malce pozneje je Božić imel veliko časa za strel iz bližine z leve strani, vendar je Koprivec znova dobro posredoval.

Na drugi strani je izvrstno posredoval Ažbe Jug po strelu Bedeja Osujija v 71. minuti, v 77. minuti pa je Vešner Tičić dobro izvedel prosti strel, vendar se je Jug spet izkazal, v 87. minuti pa je Fran Tomek žogo poslal le malo mimo vrat.

Prav Tomek je v 95. minuti dosegel nov gol za Koper, ki bi mu zagotovil četrto mesto, vendar je bil v prepovedanem položaju. V 98. minuti pa je David Šmajc pokazal na belo piko, potem ko je v kazenskem prostoru padel Sule, vendar je po ogledu posnetka pravilno spremenil svojo odločitev.

Mlinarji blizu zmage

Radomljani so za konec sezone gostili prvake iz Celja. Proti njim so osvojili točko, vse do izdihljajev je kazalo celo na zmago mlinarjev. Kot pa se je izkazalo, niti ta ne bi bila dovolj za skok na osmo mesto. Radomljani so tako sezono sklenili na devetem mestu in jih čakajo dodatne kvalifikacije za obstanek v ligi, če pa Rogaška, ki je osma, ne bo dobila tekmovalne licence za prihodnjo sezono, pa bo tudi deveto mesto pomenilo obstanek v ligi.

Radomljani so bili nekoliko odločnejši v začetku tekme, že v prvi minuti je Madžid Šošić, ki je bil pozneje še nekajkrat nevaren, ogrozil Metoda Jurharja, a je bil ta na mestu. Na drugi strani so Celjani prvič resneje zagrozili v 15. minuti, ko je poskusil Žan Karničnik, najboljši igralec sezone po izboru Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije.

Na veselje domačih pa je Matej Malenšek Radomljane popeljal v vodstvo v 29. minuti, ko je po podaji iz avta z desne strani prišel pred vrata in matiral Jurharja. Nino Kukovec je v 40. minuti žogo poslal čez celjska vrata, kar je bila tudi zadnja nevarnejša akcija polčasa, v katerem sta ekipi sicer pokazali dokaj izenačeno tekmo.

Aljoša Matko je preprečil poraz Celjanov. FOTO: Uroš Hočevar
Aljoša Matko je preprečil poraz Celjanov. FOTO: Uroš Hočevar

Uvod drugega dela ni bil posebej razburljiv, v 53. minuti je pri Celju poskusil Luka Bobičanec, a žogo poslal v naročje Emila Velića, tako kot na drugi strani Kukovec v 63. v Jurharjevo naročje. Celjani so bili sicer v tem delu igre podjetnejši, vendar Velića niso posebej ogrožali, je pa zanimivo potezo v 79. minuti povlekel strateg gostov Damir Krznar, ko je po skoraj dveh letih priložnost ponudil Ivanu Majevskemu.

Slednji sicer ni prišel posebej do izraza, je pa v sodniškem dodatku pri Radomljah nevarno meril Stjepan Davidović, toda za malo zgrešil cilj. Piko na i uspešni sezoni pa je v tretji minuti sodniškega dodatka postavil celjski napadalec Aljoša Matko, ko je iz bližine dosegel svoj 18. gol sezone in je s tem sam na vrhu lestvice strelcev.

Rogaška osma, a bo še trepetala

Nogometaši Rogaške so v zadnjem krogu pri Muri rešili težavo, v katero so se spravili sami s serijo slabih rezultatov v preteklih krogih. Z deseto zmago v sezoni oziroma prvo po 10. aprilu ali petih tekmah so si zagotovili osmo mesto ter obstanek med slovensko elito.

Ali bodo Slatinčani v prihodnji sezoni člani Prve lige Telemach, bo znano v prihodnjih tednih, saj zaenkrat še nimajo tekmovalne licence. Komisija Nogometne zveze Slovenije za licenciranje je namreč v začetku maja zaradi neizpolnjevanja finančnih, pravnih, športnih in infrastrukturnih kriterijev zavrnila njihovo vlogo. Rogaško sicer v petek, 24. maja, v Stožicah čaka še finale pokala Pivovarne Union proti Gorici.

Izbranci trenerja Oskarja Drobneta so v prvem polčasu izkoristili nemotivirano predstavo domačih in z dvema zadetkoma tlakovali pot do zmage. Tekmo so odprli sanjsko; v četrti minuti so prvič zatresli mrežo. Lepo akcijo in natančni podaji Alena Korošca in Gala Kureša je v gol pretvoril Patrik Mijić.

Domači so v prvem polčasu le dvakrat streljali v okvir vrat (gostje 13-krat). Nevaren je bil predvsem poskus Nikole Jovićevića s škarjicami, ki ga je vratar Ajdin Mulalić z veliko napora odbil v kot.

V 44. minuti je bilo 2:0. Neodločnost domače obrambe je kaznoval Alen Korošec, ki se je najprej otresel tekmeca, nato pa z natančno odmerjenim strelom premagal še vratarja Florijana Raduha.

V drugem polčasu so se gostje usmerili v branjenje rezultata. Uspešni so bili tako pri zaustavljanju napadov Mure kot zavlačevanju oziroma omrtvičenju ritma igre. Mura je v 55. minuti sicer znižala zaostanek z zadetkom Amadeja Maroše z glavo, drugih izrazitih priložnosti pa ni imela. Rogaška bi lahko v 75. minuti še tretjič zadela mrežo, toda po strelu Patrika Mijića s približno desetih metrov je domači vratar žogo preusmeril v kot.

Domžale tekmo rešile v pol ure

Kidričani so v zadnjem krogu iskali zmago, ki bi jih v najboljšem primeru lahko celo pripeljala do rešilnega osmega mesta. A se to ni zgodilo. Domačim nogometašem ni bilo treba niti pogledovati na drugi tekmi, ki bi lahko vplivali na razplet njihove sezone, saj so že po dobre pol ure zaostajali z 0:3. Kidričani so tako sezono končali na zadnjem mestu ter se vračajo med drugoligaše. Domžalčani pa so sezono končali v sredini lestvice.

Aluminij je pričakovano tekmo bolje začel, odločneje, v 13. minuti je Sandro Jovanović nevarno meril s prostega strela z dobrih 20 metrov, žogo poslal proti zgornjemu kotu domžalskih vrat, a je izvrstno posredoval Lovro Štubljar, ki je žogo odbil v vratnico in preprečil zadetek.

Tega pa je na drugi strani v 19. minuti dosegel Edvin Krupić, ko je iz bližine unovčil podajo Nicka Perca z leve strani. Kidričani pa so po napakah gostov v obrambi prišli še do nekaj obetavnih akcij, ki pa niso prinesle spremembe izida.

Jo je pa druga nevarnejša akcija Domžal. V 28. minuti je Luka Dovžan Karahodžić prodrl z desne strani proti sredini in z roba kazenskega prostora z natančnim strelom premagal Lana Jovanovića. V še večje težave je Kidričane spravil Krupić s svojim drugim zadetkom v 32. minuti, ko je zadel z nizkim strelom za 3:0.

Uvod drugega polčasa je postregel z nekaj streli od daleč na obeh straneh, ki pa niso bili natančni, v 81. minuti pa je imel daleč najlepšo priložnost tega polčasa Stanislav Krapuhin, ki pa je iz bližine žogo poslal čez gol. Mladi Tilen Golič, ki je v vratih Domžal dobil priložnost ob koncu sezone, je moral nekajkrat posredovati, v sodniškem dodatku pa ga je z bele pike ugnal Sandro Jovanović.

Prva liga Telemach, 36. krog:

Sobota:

Kalcer Radomlje – Celje 1:1 (Malenšek 29.; Matko 93.)

Aluminij – Domžale 1:3 (Jovanović 93./11m; Krupić 19, 32., Karahodžić 28.)

Mura – Rogaška 1:2 (Maroša 55.; Mijić 4., Korošec 44.)

Nedelja:

Koper – Maribor 1:1 (Aondowase 13.; Soudani 42.)

Olimpija – Bravo 0:1 (Pečar 63.)

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine