Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Domžale slavile v Kopru, boj za Evropo odprt

Prvaki gredo v Celje s popotnico poraza v 34. kolu 1. SNL. Celje se je vrnilo na drugo mesto. Remi v Sp. Šiški, Koper po domačem porazu trepeta za Evropo.
Olimpiji se generalka pred sobotnim pokalnim finalom ni izšla, Radomlje so dosegle sploh prvo prvenstveno zmago proti zeleno-belim. FOTO: Črt Piksi/Delo
Olimpiji se generalka pred sobotnim pokalnim finalom ni izšla, Radomlje so dosegle sploh prvo prvenstveno zmago proti zeleno-belim. FOTO: Črt Piksi/Delo
Š. R., STA
4. 5. 2023 | 22:40
4. 5. 2023 | 22:45
6:22

Slovensko nogometno prvenstvo gre v pospešenem ritmu v zaključni finiš.

Domžalski dvoboj Radomelj in Olimpije ni imel posebnega naboja. Trener gostov Albert Riera je pred sobotnim pokalnim finalom pokala spočil večino svojih glavnih adutov – Đorđeja Crnomarkovića, Aljaža Krefla, Marcela Ratnika, Svita Sešlarja, Augustina Doffa, Maria Kvesića in Matevža Vidovška. Na koncu je »rezervna« zeleno-bela zasedba doživela poraz. Domači, ki so spomladi izgubili le enkrat – prav proti Olimpiji –, so do sploh prve zmage proti Olimpiji prišli po boljši igri v drugem polčasu.

Olimpija je bila tista, ki je v uvodu pokazala konkretnejšo igro, med drugim so svoje priložnosti zapravili Dino Špehar v 14., Justas Lasickas v 15. in Anes Krdžalić v 16. minuti. V 18. pa so zeleno-beli povedli, potem ko je Rui Pedro podal z leve strani, Mustafa Nukić pa je z glavo zadel za 1:0.

Malce pozneje so imeli tudi Radomljani nekaj prebliskov, med drugim je moral Denis Pintol posredovati v 28. minuti po strelu Darlyja N'Landuja.

Gostitelji so izenačili po pobegu Esterja Soklerja, ki je dosegel svoj deseti gol v sezoni. Sedmega na zadnjih osmih tekmah.

Sokler je imel veliko priložnost tudi v 59. minuti, vendar je bil takrat ljubljanski vratar na mestu. V 61. minuti pa so vendarle domači povedli, ko je po novi podaji Samsondina Oura iz bližine zadel Filip Čuić.

Radomlje bodo v 35. krogu 14. maja gostovale pri Bravu, Olimpija pa dan prej pri Domžalah.

Kapetan Celja Denis Popović je v Novi Gorici dosegel novo asistenco. FOTO: Črt Piksi/Delo
Kapetan Celja Denis Popović je v Novi Gorici dosegel novo asistenco. FOTO: Črt Piksi/Delo

Preobrat Celjanov za vrnitev na 2. mesto

Celjani so se znova zavihteli na drugo mesto prvenstvene lestvice, potem ko so v Novi Gorici pripravili preobrat, ki ga je z novim zadetkom kronal Aljoša Matko. Celje je tako še sedmo tekmo zapovrstjo neporaženo, na drugem mestu ima točko prednosti pred Mariborom. Na drugi strani pa v boju za obstanek vse bolj kaže, da bo o devetem in desetem mestu odločal prav zadnji krog, v katerem se bosta merila Gorica, ki je sedem tekem brez zmage, in Tabor.

Novogoričani so nekoliko odločneje začeli tekmo in po nekaj minutah dobili najstrožjo kazen, ko je prekršek pred svojimi vrati naredil Ibrahim Kargbo. Z bele točke je v šesti minuti streljal Etien Velikonja. Njegov strel je Matko Obradović obranil, vendar je goriški napadalec odbito žogo poslal v mrežo za 1:0.

Občutno boljši Celjani so izenačili v 54. minuti, ko je po podaji Denisa Popovića pred vrata prišel Mark Zabukovnik in malo z desne strani z diagonalnim strelom matiral Dajčarja. V 66. minuti po prodoru in podaji z desne strani Nejca Ajhmajerja z glavo zadel Aljoša Matko, ki je zdaj pri 11 golih v sezoni, pet jih je dosegel na zadnjih treh tekmah.

Gorica bo v 35. krogu 13. maja gostovala pri Muri, Celje pa bo gostilo Koper.

Mariborčani so z mislimi v sobotnem pokalnem finalu, toda tudi prvenstvenega ugleda in poraza v boju za drugo mesto ne smejo zapraviti. FOTO: Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.
Mariborčani so z mislimi v sobotnem pokalnem finalu, toda tudi prvenstvenega ugleda in poraza v boju za drugo mesto ne smejo zapraviti. FOTO: Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.

Dva avtogola za zaostanek z 0:2

S prvim od dveh evropskih derbijev so 34. kolo odprli – v zadnjih dveh sezonah veliki tekmeci za naslov prvaka – Mariborčani in Sobočani. Boljši so bili vijoličasti, ki so z zmago vsaj začasno spet skočili na 2. mesto na lestvici. Nogometaši Mure v Mariboru niso pripravili presenečenja, spet pa je opozoril nase Žan Vipotnik.

Gledalcem se resda niso predstavili v slabi luči (streli 10:18, na vrata 3:10, koti 6:10), a so pokazali preveč nespretnosti, storili preveč napak, zagrešili tudi dva avtogola, da bi lahko iztržili ugodnejši rezultat. Mariborčani so to znali izkoristiti in v generalki pred sobotnim finalom pokala z Olimpijo prekiniti niz dveh zaporednih porazov ter osvojiti točke, ki so jih vsaj začasno spet popeljali na drugo mesto prvenstvene razpredelnice.

Ključni trenutki tekme? Za Muro se je dinamična in zanimiva tekma začela nesrečno, saj je že v tretji minuti prejela gol; žoga je po podaji Martina Milca z desne strani najprej zadela Mirlinda Dakuja, nato pa še Kaija Cipota in se odbila v mrežo. V 16. minuti je sledil še en avtogol: predložek Arnela Jakupovića je za hrbet soboškega vratarja Klemna Mihelaka preusmeril Darrick Kobie Morris.

Mura je v Ljudskem vrtu želela podaljšati upanje o Evropi. FOTO: Črt Piksi/Delo
Mura je v Ljudskem vrtu želela podaljšati upanje o Evropi. FOTO: Črt Piksi/Delo

Sobočanom to ni vzelo želje, v 22. minuti je po protinapadu mariborska obramba slabo izbijala žogo, ta je prišla do Lazarja Zličića, ki je z 18 metrov natančno meril. Mura je tudi v nadaljevanju nizala napade, toda udarila je domača naveza Tolić-Vipotnik, ki je v 69. minuti poskrbela za povišanje vodstva. Hrvaški vezist je mojstrsko zaposlil vročega soigralca, ki je natančno meril in dosegel svoj 20. gol v tej sezoni.

Domžale s tremi točkami iz Kopra

Nogometaši Brava in CB24 Tabora Sežane so se razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0). Sežancem tako ni uspelo prehiteti Gorice na predzadnjem mestu. Strelca v Spodnji Šiški sta bila Luka Štor in Dino Halilović.

Nogometaši Kopra pa so v zadnji tekmi izgubili proti Domžalam z 2:3 (1:2). Koprčani bi si z zmago zagotovili četrto mesto in igranje v evropskih tekmovanjih. Toda Domžalčani so v razburljivi tekmi ta boj dodatno zapletli, zdaj po pomembni zmagi na Bonifiki za Koprom zaostajajo le za točko.

Prva Liga Telemach, 34. kolo:
Maribor – Mura 3:1 (2000; Cipot 3., avt., Morris 16., avt., Vipotnik 69.; Zličić 22.)
sreda:
Kalcer Radomlje – Olimpija 2:1 (Sokler 50.; Čuiić 61.; Nukić 18.)
Gorica – Celje 1:2 (Velikonja 6.; Zabukovnik 54., Matko 66.)
četrtek:
Bravo – CB24 Tabor 1:1 (Štor 4.; Halilović 84.)
Koper – Domžale 2:3 (Edomwonyi 16./11m, Kotnik 49.; Barišić 24., Kovačević 33., Pišek 66.)

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine