Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Stroški nasilja 44 milijonov evrov na leto

Nasilje nogometnih navijačev v Nemčiji na leto povzroči stroške v višini 44 milijonov evrov, je izračunal Institut za gospodarske raziskave (Ifo) iz Münchna.
Prizor iz leta 2018, ko so navijači Hamburga začinili tekmo z Borussio z metanjem pirotehničnih sredstev. FOTO: Morris Macmatzen/Reuters
Prizor iz leta 2018, ko so navijači Hamburga začinili tekmo z Borussio z metanjem pirotehničnih sredstev. FOTO: Morris Macmatzen/Reuters
Š. R., STA
18. 2. 2022 | 19:00
18. 2. 2022 | 21:53
1:43

Nasilje nogometnih navijačev v Nemčiji na leto povzroči stroške v višini 44 milijonov evrov, je izračunal Institut za gospodarske raziskave (Ifo) iz Münchna. Ifo je analiziral podatke nemških lokalnih skupnosti med leti 2011 in 2015, iz katerih je razvidno, da je to obdobje policijo, državno tožilstvo in sodišča stalo kar 194 milijonov evrov.

V štirih letih in pol so v Nemčiji zabeležili 38.268 napadov in izgredov, povezanih z nogometom, še pravijo na Ifu. Posebej pa nasilje poraste vsakič, ko so na sporedu lokalni derbiji. »Na dan nogometnih tekem od prve do tretje lige je v mestih 21,5 odstotka več nasilja, kot sicer povprečno na dan,« je povedal direktor Ifa Helmut Rainer.

Obdelali predvsem policisko statistiko

»Žrtve napadov so v glavnem mladi moški stari od 18 do 29 let. Vsaj petina nogometnega nasilja pa je povezanega z napadi na policiste. Pri tem sprožilec nasilja ni dogodek na tekmi ali pa izid tekme, ampak želja, da se posamezniki dokažejo znotraj navijaških skupin,« je še dejal. Ifo je v svoji študiji podrobno obdelal policijsko statistiko iz omenjenega obdobja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine