Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Španska ekshibicija zamajala prestol Joachima Löwa

Po strašljivem porazu v Valencii in še drugem neuspehu v ligi narodov nemški selektor tarča hudih kritik.
Nemčija je bila v Sevilli potolčena do tal, Španija ji je prizadejal drugi največji poraz v zgodovini. FOTO: Cristina Quicler/AFP
Nemčija je bila v Sevilli potolčena do tal, Španija ji je prizadejal drugi največji poraz v zgodovini. FOTO: Cristina Quicler/AFP
18. 11. 2020 | 09:00
18. 11. 2020 | 15:08
5:14
Zdaj pa se maje. Selektor nemške nogometne reprezentance Joachim Löw prejel jasno sporočilo nogometne javnosti, da se njegov stolček močno trese. Drugi najhujši poraz (0:6, Alvaro Morata, Ferran Torres 3, Rodri, Mikel Oyarzabal) v 110-letni zgodovini »Elfa« in štirikratnih svetovnih prvakov skoraj ne bo mogel uiti posledicam, toda hladni in racionalni odločevalci v nemškem nogometu nikoli ne »nasedajo pozivom ulice« in ne vlečejo poteze pod vtisom vročih glav in razrvanih čustev.

Že nekaj minut po debaklu je direktor reprezentance Oliver Bierhoff umirjeno pred mikrofonom državne televizije ARD razlagal naslednje poteze.

Koliko življenj ima nemški selektor Joachim Löw? FOTO: Marcelo Del Pozo/Reuters
Koliko življenj ima nemški selektor Joachim Löw? FOTO: Marcelo Del Pozo/Reuters


»Proti Španiji smo izgubili v finalu eura z 0:1, a smo lovili zaostanek, za mundialski šov proti Braziliji s 7:1 smo bili motivirani, kot še nikoli. Tudi ta predstava pa ne spremeni ničesar. Še vedno zaupamo Jogiju. Prenova moštva in veliko novih igralcev ne more biti izgovor. Imeli smo tudi izkušene igralce v moštvu. Sprijazniti se bo treba, a bo to trajalo. Upam, da imamo dovolj časa, da se pripravimo za evropsko prvenstvo,« ni prav nič nakazal, da bi bil 60-letni Löw prva žrtev španske ekshibicije. Že pred tekmo je Bierhoff dal vedeti, da bodo le rezultati selektorjevo merilo.



»Težko je razložiti mrk. Nič ni delovalo, telesna govorica, napetost in obnašanje v dvobojih. Želeli smo biti pogumni in igrati naprej. Tudi obramba ni bila na primerni ravni. Po 0:1 smo odstopili od koncepta. Špancem smo odprli vrata in videli, kako dobri so v nogometu. Komunikacije in organizacije ni bilo,« je med drugim razlagal Löw, ki so mu nekdanji asi dali jasno navodila, kako se lahko izvleče iz težav.

Zvezda je rojena, trikratni strelec Ferran Torres je prejel tudi čestitke selektorja Luisa Enriqueja. FOTO: Marcelo Del Pozo/Reuters
Zvezda je rojena, trikratni strelec Ferran Torres je prejel tudi čestitke selektorja Luisa Enriqueja. FOTO: Marcelo Del Pozo/Reuters


»Vrni Thomasa Müllerja, Jeromeja Boatenga in Matsa Hummelsa,« je povedal vselej neposreden Lothar Matthäus, veliki junak tretjega nemškega slavja na svetovnih prvenstvih leta 1990.

Komentar enega od akterjev poloma brez primere, najvišjega v povojni zgodovini nemškega »fussballa«, Serga Gnabryja je bil prav tako umirjen.

»Nič nam ni šlo od nog, Špancem vse. Nismo jim bili kos, zasluženo so nas premagali. V tem trenutku ne vemo, na kakšni ravni smo. Ni normalno, da izgubiš tekmo s tako visokim izidom,« je povedal Bayernov napadalec.

Dest največjih porazov Nemčije v 110-letni zgodovini

0:9 proti Angliji (16.11.1909, Oxford, prijateljska tekma)

0:6 proti Španiji (17.11.2020, Sevilla, liga narodov)

0:6 proti Avstriji (24.5.1931, Berlin, prijateljska tekma)

3:8 proti Madžarski (20.6.1954, Basel, SP 1954)

0:5 proti Avstriji (13.9.1931, Dunaj, prijateljska tekma)

2:6 proti Belgiji (23.11.1913, Antwerpen, prijateljska tekma)

1:5 proti Avstriji (29.6.1912, Stockholm, olimpijske igre)

1:5 proti Madžarski (24.9.1939, Budimpešta, prijateljska tekma)

1:5 proti Angliji (1.9.2001, München, kvalifikacije za SP)

1:5 proti Romuniji (28.4.2004, Bukarešta, prijateljska tekma)

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine