Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Luis Enrique in Joachim Löw: isti cilji, različna izhodišča

V Andaluziji v igri veliko več kot prestižni boj za F4. Španija in Nemčija se bosta drevi merili za 1. mesto v skupini. Obe sta v obdobju prenove pred EP in SP.
Joachim Löw obljublja, da Nemčija ne bo igrala na remi. FOTO: Cristina Quicler/AFP
Joachim Löw obljublja, da Nemčija ne bo igrala na remi. FOTO: Cristina Quicler/AFP
17. 11. 2020 | 06:00
17. 11. 2020 | 10:29
5:26
Francija si je edina že tekmo pred koncem rednega dela lige narodov zagotovila udeležbo na finalnem turnirju, ki bo čez slabo leto in na katerem ne bo branilke inavguralnega naslova Portugalske. Današnji večer pa prinaša najbolj razburljivo tekmo elitnega razreda, za vstopnico na F4 se bosta v Sevilli pomerili tradicionalni tekmici Španija in Nemčija (20.45).

Standings provided by SofaScore LiveScore


Španija in Nemčija bi bili zlahka tekmici v finalu evropskega ali svetovnega prvenstva, tokrat pa bosta med seboj merili za nastop na sklepnem turnirju in nekoliko lažjo pot do SP 2022. V derbi se podajata z različnima popotnicama. Medtem ko so Nemci kljub zgodnjemu šoku naredili preobrat za 3:1 proti Ukrajini, so Španci komaj rešili točko v Švici, kjer je bil tragični junak Sergio Ramos.

Sergio Ramos bo želel hitro pozabiti tekmo, na kateri je postal rekordni reprezentant. V Švici je zapravil dve enajstmetrovki. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Sergio Ramos bo želel hitro pozabiti tekmo, na kateri je postal rekordni reprezentant. V Švici je zapravil dve enajstmetrovki. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP


Na tekmi, na kateri je presegel rekord legendarnega italijanskega vratarja Gianluigija Buffona s 177. reprezentančnim nastopom, je zapravil kar dve enajstmetrovki. Branilcu Real Madrida je takoj v bran stopil selektor Luis Enrique in izjavil, da bi dal Ramosu izvajati še tretjo najstrožjo kazen, če bi do nje prišlo. Ker Španija ni osvojila treh točk v Baslu, ji nocoj v Andaluziji ne bo zadostoval neodločen izid. Nemčija ima namreč devet točk, eno več od Španije.



Enrique, ki je svetovne prvake iz leta 2010 prevzel po SP 2018, ko je zamenjal Fernanda Hierra (lani je za nekaj mesecev odstopil zaradi družinske tragedije), bo na letošnjem evru debitiral na velikem tekmovanju. Pred njim je zahtevna naloga prenove reprezentance, ki je blestela s t. i. tiki-taka nogometom in med letoma 2008 in 2012 bila dvakrat evropski in enkrat svetovni prvak.

Luis Enrique ustvarja novo generacijo španske reprezentance. FOTO: Cristina Quicler/AFP
Luis Enrique ustvarja novo generacijo španske reprezentance. FOTO: Cristina Quicler/AFP


Zdaj ni več Xavija, Inieste, Ville, Silve, Torresa in Casillasa, prihajajo mlade sile, kakršni so denimo Daniel Olmo, Ferran Torres, Mikel Oyarzabal in najstnik Ansu Fati. Zadnji, ki je je lotil temeljite prenove generacije, je bil Luis Aragones (2004-2008). Potreboval je kar 22 tekem, da je prvič ponovil začetno enajsterico, in to se je zgodilo šele na SP 2006.



Kot ugotavlja Marca, pa ima 50-letni Asturijec pomembno prednost: trdno in jasno predstavo, kako mora reprezentanca igrati. Zanj je glavni sistem, obrazi se lahko menjujejo, navodila bodo ista. Izhajala pa bodo iz Barcelonine šole z visokim presingom in željo po posesti. Španija je imela v Švici 66 odstotkov časa žogo v nogah, uspešnih je bilo 88 odstotkov od 748 podaj, gostitelji so naredili kar 37 neizsiljenih napak. Toda manjkala je konkretnost v napadu, največ strelov od 20 je imel Ramos, sedem. Španija je na zadnjih petih tekmah dosegla vsega tri gole ...


Popravni izpit za Löwa


Pri Nemčiji je podobna zgodba. Tudi sloviti elf je reprezentanca v nastajanju, ki je od osvojitve naslova svetovnega prvaka v Braziliji leta 2014 nazadovala. Ni veliko reprezentanc, ki bi zadržale selektorja, potem ko bi s prvega mesta strmoglavile na 22. Joachim Löw je kljub zadnjemu mestu v skupini na ruskem mundialu ostal za krmilom in dobil možnost popravnega izpita.

Leroy Sane se je vrnil v vrhunsko formo. FOTO: Ronny Hartmann/AFP
Leroy Sane se je vrnil v vrhunsko formo. FOTO: Ronny Hartmann/AFP


To bi kaj lahko bila tekma s Španijo. Nemčija letos še ni odigrala tekme v enaki postavi, temu so botrovali covid-19, poškodbe in množica novih obrazov, ki jih je predstavil Löw. Predstava z Ukrajino je bila po mnenju strokovnjakov celo najboljša letos, potem ko so Nemci na šestih tekmah kar štirikrat remizirali. Löw, ki je že 14 let v sedlu, se znova sooča s kritikami. Ima pa močne adute. Udarna moč so Serge Gnabry, Timo Werner in Leroy Sane. Slednji je zabil hat-trick proti Ukrajincem in trio je zbral 24 golov na 23 tekmah od SP 2018. Z žogami jih bosta zalagala odlična Leon Goretzka in Toni Kross.



Glavna težava pa izvira iz neprepričljive obrambe. To bo pomemben test za vzhajajoči zvezdi Philippa Maxa in Robina Kocha. »V Španijo gremo pokazat, da nas zanima samo zmaga. Nikakor ne bomo igrali na točko,« je odločen Jogi.

Standings provided by SofaScore LiveScore


Standings provided by SofaScore LiveScore


Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine