Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Preminil razvpiti nemški trener

V 71. letu starosti je umrl nekdanji nemški nogometni strokovnjak Christoph Daum, ki je dvignil obilo prahu s priznanjem, da je vzel kokain.
Christoph Daum je bil tudi selektor Romunije. FOTO: Daniel Mihailescu/AFP
Christoph Daum je bil tudi selektor Romunije. FOTO: Daniel Mihailescu/AFP
M. Š., STA
25. 8. 2024 | 10:44
25. 8. 2024 | 11:17
2:37

Po dolgem boju z rakom je v 71. letu starosti umrl nekdanji nemški nogometni trener Christoph Daum. Vodil je številna moštva v Nemčiji in tujini, je bil med drugim trener nekdanjega slovenskega napadalca Milivoja Novakovića. Bil je tudi kandidat za prevzem nemške reprezentance.

Kot je sporočila njegova družina, je umrl včeraj »spokojno, obkrožen s svojimi najbližjimi«. Potem ko so mu leta 2022 odkrili raka, se je Daum sprva umaknil iz javnega življenja, a se je pozneje vrnil v središče pozornosti. »Rak je izbral napačno telo,« je Daum izjavil v intervjujih in pogovornih oddajah, pri čemer je s svojim borbenim duhom navdihoval druge.

Nemški strokovnjak, ki je tudi sam igral nogomet na vrhunski ravni, je bil kot trener nemški prvak s Stuttgartom leta 1992. V 30 letih je treniral devet različnih klubov in osvojil 10 naslovov. Bil je tudi prvi kandidat za prevzem selektorskega mesta v nemški reprezentanci, dokler njegove kariere leta 2000 ni zamajalo končno priznanje, da je vzel kokain, zaradi česar so ga odpustili pri njegovem takratnem klubu Bayerju Leverkusnu.

V svojem razgibanem življenju je pogosto poudarjal svoje vodilo: »Lahko padeš. Ni pomembno, kako pogosto padeš. Le vstati moraš.« V letih od 2006 do 2009 je bil trener Kölna, katerega član je bil tudi nekdanji slovenski reprezentant Milivoje Novaković. Septembra 2008 ga je imenoval za kapetana prve ekipe, vendar je slovenski napadalec konec novembra 2009 kapetanski trak izgubil zaradi spora z novim trenerjem Kölna Zvonimirjem Soldom.

Daum je bil kot trener trikrat turški prvak, enkrat z Bešiktašem in dvakrat s Fenerbahčejem, naslov avstrijskega prvaka je osvojil z dunajsko Austrio. V svoji bogati trenerski karieri je bil tudi selektor Romunije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine