Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Euro 2024

Grozljivo slabi Angleži spet z zvrhano mero sreče, preobrat Nizozemcev

V Nemčiji sta bili danes na sporedu še zadnji četrtfinalni tekmi na 17. evropskem prvenstvu v nogometu. Smola Švicarjev, Turkom pošle moči.
Angleži so se takole veselili srečne zmage. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Angleži so se takole veselili srečne zmage. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
6. 7. 2024 | 17:56
6. 7. 2024 | 23:19
3:38

V švicarski nogometni reprezentanci so se spogledovali z zgodovinskim prvim prebojem v polfinale evropskega prvenstva. Za to bi morali varovanci selektorja Murata Yakina v današnji prvi polfinalni tekmi v Düsseldorfu premagati Angleže, ki na tem euru še niso prepričali niti svojih navijačev. Toda sreča ni bila na njihovi strani. Izgubili so po loteriji enajstmetrovk s 3:5 (1:1).

»Doslej smo bili grozljivo slabi,« je bil med drugimi do svojih rojakov kritičen tudi nekdanji dolgoletni angleški reprezentant Gary Neville. Na drugi strani so si Švicarji, ki so v osmini finala zanesljivo z 2:0 premagali Italijane, prislužili številne pohvale. »Lepo je slišati, da nas hvalijo. To smo si zaslužili s trdim delom,« je skrivnost švicarskega uspeha razkril Yakin.

Breel Embolo je bil takole ob pravem trenutku na pravem mestu. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Breel Embolo je bil takole ob pravem trenutku na pravem mestu. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP

Kazalo je že, da bo njihov trud poplačan tudi v četrtfinalu, saj so vodili z 1:0. V 75. minuti je namreč po slabem posredovanju angleške obrambe v polno zadel Breel Embolo. Toda veselje Švicarjev ni dolgo trajalo, saj je že pičlih pet minut pozneje izenačil Bukayo Saka.

image_alt
Med slovensko himno si je zavezoval nogometne čevlje in žvečil

Ker se do konca rednega dela in podaljška rezultat ni več spremenil, so o zmagovalcu odločale enajstmetrovke, v katerih so bili srečnejši Otočani. Za Anglijo so bili natančni Cole Palmer, Jude Bellingham, Bukayo Saka, Ivan Toney in Trent Alexander-Arnold, za Švico pa Fabian Schär, Xherdan Shaqiri in Zeki Amdouni. Zgrešil je prvi izvajalec Manuel Akanji.

Nizozemec Cody Gakpo je na tem euru dosegel že tri gole. FOTO: Lee Smith/Reuters
Nizozemec Cody Gakpo je na tem euru dosegel že tri gole. FOTO: Lee Smith/Reuters

Kadioglu: Nizozemci naj se nas bojijo!

V drugem današnjem četrtfinalnem dvoboju so Nizozemci v Berlinu upravičili vlogo favoritov proti Turkom, toda za zmago z 2:1 (0:1) so se morali zelo potruditi. »V našem moštvu imamo izjemno veliko talenta, s katerim bi že mogli nekaj osvojiti,« je prepričan nizozemski selektor Ronald Koeman. Toda njihovi tekmeci, ki letijo na krilih številnih navijačev, so bili po zadnjih zmagah polni sebe. »Nizozemci naj se nas bojijo!« je zagrozil turški branilec Ferdi Kadioglu.

Da njegove grožnje niso bile prazne marnje, je uresničil Samet Akaydin, ki je v 35. minuti popeljal Turčijo v vodstvo z 1:0. Takšen je bil tudi rezultat po prvem polčasu. Nizozemci so dolgo lovili izenačenje, preden so si ga v 70. minuti vendarle tudi priigrali. V polno je zadel Stefan de Vrij. Že šest minut pozneje pa so se po zaslugi svojega najboljšega strelca Codyja Gakpoja, ki je prispeval levji delež k avtogolu Merta Muldurja, veselili tudi vodstva. To je bilo – kot se je izkazalo kasneje – tudi dovolj za zmago. 

»Tulipani« se bodo tako v sredinem polfinalu spoprijeli z Angleži (21.00). Že dan prej se bodo za nastop v zaključnem dvoboju pomerili Francozi in Španci. 

Samet Akaydin (levo) je popeljal Turčijo v vodstvo. FOTO: Javier Soriano/AFP
Samet Akaydin (levo) je popeljal Turčijo v vodstvo. FOTO: Javier Soriano/AFP

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine