Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Od najboljših drevi le Španija in Nemčija

Danes v nogometni ligi narodov prve tekme 3. kroga. V najmočnejši skupini A bosta tekmi v Madridu in v Kijevu.
Pomlajena Španija, za katero je v Lizboni sredi tedna debitiral tudi Adama Traore (v sredini), bo v 3. krogu lige narodov gostila Švico. FOTO: Carlos Costa/AFP
Pomlajena Španija, za katero je v Lizboni sredi tedna debitiral tudi Adama Traore (v sredini), bo v 3. krogu lige narodov gostila Švico. FOTO: Carlos Costa/AFP
G. N.
10. 10. 2020 | 13:00
5:03
Španija ima svetlo prihodnost. Tako so španski komentatorji navkljub razpletu brez golov v prijateljski tekmi s Portugalsko v Lizboni videli reprezentanco in obrise dela selektorja Luisa Enriqueja. Že nocoj bo moč še bolj ovrednotiti, kako blizu ali daleč je »furija« od vrnitve v najožjih evropski in svetovni vrh. V Madridu bo v tretji tekmi lige narodov gostila Švico.

Enriquejeva Španija je nanizala štirinajst tekem brez poraza, uvodni tekmi v skupini je opravila z odliko. Ukrajini je doma napolnila mrežo (4:0), v Nemčiji je Elfu zasluženo ukradla zmago v sodnikovem dodatku (1:1). »Elf« bo nocoj gostoval v Ukrajini, ki je na prijateljski tekmi v Parizu prejela pol ducata golov.

Ukrajinski selektor Andrej Ševčenko je v težavah, zadnji dve tekmi je visoko izgubil, proti Španiji z 0:4, proti Franciji z 1:6. FOTO: Sergei Supinskij/AFP
Ukrajinski selektor Andrej Ševčenko je v težavah, zadnji dve tekmi je visoko izgubil, proti Španiji z 0:4, proti Franciji z 1:6. FOTO: Sergei Supinskij/AFP


Z mladimi in starimi oziroma izkušenimi, je vodilo selektorja Enriqueja, ki je sestavil posrečeno moštvo, v katerem ima v »starcih«, kot je kapetan Sergio Ramos, avtoriteto na igrišču in v slačilnici, v Ansiju Fatiju novega bisera iz že skoraj pozabljene Barcelonine akademije La Masie. »Anglež« Adama Traore pa velja za enega najbolj vznemirljivih igralcev, ki ne daje miru nikomur. Tudi krilni napadalec angleškega prvoligaša Wolverhamptona je izdelek La Masie, ki je pod Enriquejevo taktirko pri 17 letih dočakal prvi nastop za člansko moštvo Barcelone, a se je pred dokončno uveljavitvijo raje odpravil na Otok.


Brusil se je v La Masii, izbrusil se je v Angliji


Španci so v Lizboni videli, kar že nekaj časa gledajo v Angliji: izjemno močnega in hitrega napadalca, ki ga ustavi lahko le neprebojen zid. Traorejeva preobrazba od fantiča v silaka je impresivna, deluje kot tekmovalec v bodybuilding, toda na igrišču je dodana vrednost, ki napreduje iz sezono v sezono. Ni hitro upehan, kot so mišičnjaki, in je z žogo hiter kot blisk.

»Nogometaša, kakršen je on, ne bo mogoče ustaviti. Tekmeci bodo morali uporabljati vsaj dva igralca, da bi ga lahko onemogočila,« je bil ob prvi tekmi za Španijo nad svojim varovancem navdušen Enrique.

Največ zaslug za Traorejev vzpon gre pripisati Portugalcu na klopi Wolverhamptonu Nunu Espiritu Santu, ki je »klesal« napadalca in našel formulo, kako ga uveljaviti, da ne bi prehitro pregorel. Še en strokovnjak pred njim je imel nekaj prstov vmes pri brušenju nesporno nadarjenega nogometaša. Aitor Karanka je imel Traoreja pri Middlesbroughu.

Nemčija se je na olimpijskem štadionu v Kijevu resno pripravila za tekmo proti Ukrajini. FOTO: Sergei Supinskij/AFP
Nemčija se je na olimpijskem štadionu v Kijevu resno pripravila za tekmo proti Ukrajini. FOTO: Sergei Supinskij/AFP


»On bo postal izjemen igralec. Potrebuje le še nekaj taktične zrelosti,« je napovedal Bask, nekoč nepogrešljivi branilec Real Madrida in zvesti sodelavec Joseja Mourinha.

Angleško pot je Adam, sicer od najmlajših kategorij vselej španski reprezentant, začel pred petimi leti pri Aston Villi. »Ker mi pri Barceloni niso dovolj zaupali. Po sezoni, ko sem se že ustalil v prvem moštvu, so me vrnili v B moštvo. Želel sem napredovati in imel sem občutek, da lahko napredujem le tako, če bom odšel,« je pojasnil svoj pobeg v Anglijo na Villa Park. Klub iz Birminghama je zanj plačal 10 milijonov evrov odškodnine. Tu je zdržal le sezono, nato je dve igral za Middlesbroughu, od leta 2018 pa je član Wolverhamptona.

Kaj pa pravi o vrnitvi v Barcelono? »Zakaj pa ne. Ne bi zavrnil njenega vabila. Ampak tudi Realovega ne,« jo je nagajivo podkuril klubu, pri katerem je končal »srednjo šolo«. 

Z nastopom proti Portugalski je Traore postal španski nogometni reprezentant št. 805 in že 21. debitant po SP v Rusiji pred dvema letoma. Zanimivo, starša sta si močno prizadevala, da bi sin izbral za svojo reprezentanco njuno domovino Mali, a je bil Adam odločen, da bo njegova reprezentanca izključno Španija. Rojen je bil v Barceloni.

Današnji pari lige narodov, 3. krog:

Skupina A4: Španija – Švica (20.45), Ukrajina – Nemčija (20.45); C1: Luksemburg – Ciper (15.00), Črna gora – Azerbajdžan (15.00); D1: Ferski otoki – Latvija (18.00), Andora – Malta (20.45); D2: Liechtenstein  – Gibraltar (18.00).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine