Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

V Celju po Olimpijinih željah, Toličev trojček za novo visoko zmago Maribora

Zeleno-beli so povečali prednost v 1. SNL po neodločenem izidu v derbiju Celja in Kopra. Vijolični zabijajo kot za stavo. Mura prehitela Koper.
Mariborski nogometaši so se vrnili na zmagoviti tir. FOTO: Jure Eržen/Delo
Mariborski nogometaši so se vrnili na zmagoviti tir. FOTO: Jure Eržen/Delo
Š. R., STA
12. 11. 2022 | 19:50
13. 11. 2022 | 19:33
5:48

Olimpiji gre vse od nog, tudi na tekmah, kjer ne igra. Celjski derbi drugega in tretjega se je razpletel brez zmagovalca (1:1), zaradi česar se je prednost zeleno-belih na lestvici povečala na 13 točk.

Koprčani so se v Celju v zadnjih minutah reševali, kot so vedeli in znali. Toda še v 50. minuti se je zdelo, da jih nič ne more ustaviti na poti do pomembne zmage. Pri vodstvu z 1:0, ko je v prvem polčasu Bede Osuji zadel z bele točke, je napadalec Bright Edomwonyi izsilil še drugo enajstmetrovko. Izvedel jo je najboljši koprski strelec Andrej Kotnik in streljal prek vrat. Celjani so zasluženo izenačili prek Aljoše Matke, za zmago pa jim je zmanjkalo tu nekaj sreče.

Tik pod vrhom je vseeno prišlo do spremembe. Mura je po zanesljivi zmagi proti Gorici prehitela Koper in je tretja.

Aljoša Matko je s tretjim golom v sezoni preprečil poraz Celjanov. FOTO: Leon Vidic/Delo
Aljoša Matko je s tretjim golom v sezoni preprečil poraz Celjanov. FOTO: Leon Vidic/Delo

Na prvi gol čakali le 30 sekund

Mariborski nogometaši so potrdili zelo zanesljivo vrnitev na tako želeni zmagoviti tir. Pred enim tednom so v evforičnem ozračju svojega Ljudskega vrta ugnali Muro s 5:1, tokrat pa so bili v vetrovni Sežani za razred boljši od domačega Tabora – 4:0!

Odločitev je padla že zgodaj, državni prvaki so na Primorskem že po 23 minutah vodili s 3:0, prvi gol je tokrat zelo razpoloženi Marko Tolić, poletna okrepitev iz zagrebškega Dinama, že v prvem napadu, ko še ni niti pol minute ni minilo od uvodnega sodnikovega žvižga, je zabil uvodni gol. Tokrat sicer v vijoličnem kadru ni bilo povratnika Josipa Iličića. 

Gostitelji so bili v prve pol ure nevidni glede nevarnosti za vrata tekmeca, nakar je v 31. minuti poskusil Zacharie Iscay, a se Ažbe Jug v vratih gostov ni dal. Mariborčani so končni izid – 4:0 – dosegli v 65. minuti, Tolić se je takrat podpisal pod trojček na tej tekmi.

V derbiju Ljubljanske kotline so nogometaši Olimpije zmagali v Domžalah s 3:0 in v utrdili vodstvo v Prvi ligi Telemach. Bravo in Radomlje sta se razšla z 1:1.

Ljubljanska zasedba ne popušča. Štirinajst zmag ob 43 točkah še naprej pomeni zelo zanesljivo prednost pred tekmeci. Izbranci Alberta Riere so tudi v Domžalah svoje delo opravili pričakovano. Domači so sicer po nizu šestih tekem brez poraza z optimizmom pričakali zeleno-bele, a so slednji v drugem polčasu stvari obrnili na svojo stran. To jim je olajšala tudi izključitev Benjamina Markuša.

Olimpija je dvoboj v Domžalah začela odločneje, prvo veliko priložnost pa je imela v 16. minuti, ko je Rui Pedro žogo poslal v kazenski prostor do Agustina Doffa, ki je streljal, vendar se je izkazal Ajdin Mulalić. Ta je odlično posredoval tudi po strelu Svita Sešlarja v 19. minuti.

V 25. minuti so tudi Domžale opozorile nase, po podaji Nicka Perca je na drugi vratnici z glavo streljal Franko Kovačević, vendar je žogo poslal v okvir vrat. Jošt Pišek je v 35. minuti poskusil s strelom od daleč, a je meril precej previsoko.

Podobno je na drugi strani opravil Timi Max Elšnik v naslednji minuti, v 43. minuti pa se je izkazal Olimpijin vratar Matevž Vidovšek po strelu Ivana Durdova iz bližine.

Je pa Vidovšek klonil v tretji minuti sodniškega dodatka prvega polčasa, ko ga je iz bližine ugnal Kovačević po podaji Benjamina Markuša. Toda na srečo Ljubljančanov ta zadetek ni obveljal, saj so po pregledu posnetkov sodniki dosodili predhodno Markušovo igranje z roko.

Svit Sešlar je bil igralec tekme. FOTO: Leon Vidic
Svit Sešlar je bil igralec tekme. FOTO: Leon Vidic

Obveljal pa je Olimpijin zadetek v 48. minuti, ko je Sešlar z 20 metrov natančno meril s prostega strela. V 54. minuti je v kazenskem prostoru do strela prišel Djalo Aldair, vendar žogo poslal mimo cilja.

V 61. minuti so Domžalčani na igrišču ostali z igralcem manj, potem ko je Markuš dobil drugi rumeni karton. Olimpija je številčno prednost unovčila v 69. minuti, ko se je najprej po lepem prodoru Aldair zapletel, a je do žoge prišel Mario Kvesić in iz bližine z leve strani podvojil ljubljansko prednost.

Takoj zatem je Mustafa Nukić zgrešil iz bližine po lepi Aldairjevi podaji, Olimpija pa je tudi zatem prihajala do priložnosti, v 88. minuti pa je Sešlar s svojim osmim golom sezone, več, 11, jih je v ligi dosegel le Murin Mirlind Daku, postavil končni izid. Zadel je iz osrčja kazenskega prostora.

Prva liga Telemach, 17. kolo:

Sobota

Bravo : Kalcer Radomlje 1:1 (Štor 24.; Šošić 61.)

Domžale : Olimpija 0:3 (Sešlar 48., 88., Kvesić 69.)

Nedelja

CB24 Tabor : Maribor 0:4 (Tolić 1., 12., 66.; Brnić 24.)

Celje : Koper 1:1 (Matko 60, Osuji 43., 11-m)

Mura : Gorica 2:0 (Bobičanec 9., Šroler 58./11-m)

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine