Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Nogomet

Kdo je britanski milijarder, ki kupuje Manchester United

Drugi najbogatejši Britanec Jim Ratcliffe kupuje manjšinski delež velikana v težavah. V imperiju Ineosa že kolesarski, jadralni in nogometni klub Nica.
Sir Jim Ratcliffe pri 71 letih izpolnjuje otroške sanje, od majhnih nog navija za rdeče vrage, zdaj bo na Old Traffordu sedel v loži, rezervirani za lastnike. FOTO: Phil Noble/Reuters
Sir Jim Ratcliffe pri 71 letih izpolnjuje otroške sanje, od majhnih nog navija za rdeče vrage, zdaj bo na Old Traffordu sedel v loži, rezervirani za lastnike. FOTO: Phil Noble/Reuters
10. 12. 2023 | 05:00
10. 12. 2023 | 13:23
6:39

V nadaljevanju preberite:

Več kot desetletje že spremljamo zaton Manchester Uniteda, nekoč največjega kluba na svetu s še danes ogromno navijaško bazo po celem svetu. Družina Glazer, ki ima v lasti večinski delež Uniteda, je lani vendarle podlegla pritisku navijačev in manjšinski delež ponudila zainteresiranim kupcem, 25 odstotkov delnic kluba naj bi že prihodnji teden kupil sir Jim Ratcliffe. Nepopustljivi, a zelo uspešni poslovnež je poslovno žilico razširil še na športni imperij, zdaj pa kupuje klub, za katerega je navijal že kot otrok.

Manchester United je v težavah, rezultati na igrišču od leta 2013 in slovesa sir Alexa Fergusona ne dosegajo več nekdanjih višav. Ameriška družina Glazer, ki ima v lasti večinski delež Uniteda od leta 2005, pri navijačih nikoli ni bila priljubljena, očitali so jim predvsem skopuštvo, izčrpavanje kluba in vlaganje v ekipo brez repa in glave. Nezadovoljstvo na vseh straneh je lani doseglo vrhunec in Glazerji so privolili v prodajo kluba - sprva v prodajo večinskega deleža, a so nato spremenili odločitev in trgu ponudili le 25 odstotkov rdečih vragov.

Preberite:

- zakaj se je postopek prodaje vlekel skoraj leto dni;

- zakaj ima Ratcliffe vzdevek Dr No in med zaposlenimi ni ravno priljubljen;

- kakšen je njegov poslovni model in zakaj ga primerjajo z Gordonom Ramseyjem;

- kakšne bodo njegove prve poteze, ko prevzame vodenje športnega dela Manchester Uniteda.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine