Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Euro 2024

Albanska hladna prha za Hrvate, Musiala nemški junak, hrabro srce Škotov

Hrvaška in Albanija sta se na euru 2024 razšli z delitvijo točk po zadetku v sodnikovem dodatku. Nemci so z 2:0 premagali Madžare. Škotska in Švica remizirali.
Albanci so se veselili velike točke. FOTO: John Macdougall/AFP
Albanci so se veselili velike točke. FOTO: John Macdougall/AFP
19. 6. 2024 | 07:28
19. 6. 2024 | 23:35
8:12

Šesti dan evropskega prvenstva v Nemčiji je bil pester. Takoj je postregel z nogometno poslastico. Hrvaška je v Hamburgu zgodaj zaostala proti Albaniji, v drugem polčasu pa uprizorila zasuk, a se morala na koncu sprijazniti zgolj s točko. Napredovanje med 16 najboljših ekip je precej ogroženo za reprezentanco Zlatka Dalića, ki meri zelo visoko. V ponedeljek bo zmaga proti Italiji nujna!

Gostitelji Nemci so v Stuttgartu zanesljivo premagali sicer solidno Madžarsko z 2:0 po zadetkih zvezdnikov Jamala Musiale in Ilkaya Gündogana. Zadnjo tekmo sta odigrali Škotska in Švica. V Kölnu se je razpletlo z 1:1 in obojestranskim zadovoljstvom. Doslej še ni bilo tekme brez golov! Se bo trend nadaljeval tudi jutri, ko bo drugo tekmo ob 15. uri odigrala Slovenija v Münchnu? Tekmica bo stara znanka Srbija.

image_alt
Portugalski zmaga v izdihljajih tekme, Turčiji poslastica s srčno Gruzijo

Hrvaška – Albanija 2:2 (Kramarić 74., Gjasula 76/ag.; Laci 11., Gjasula 90+2); Hamburg, Volksparkstadion; sodnik François Letexier, Francija

V sončnem, a precej hladnem Hamburgu, se je ob zgodnji 15. uri začel dvoboj med Hrvati in Albanci, oboji so na uvodnih dvobojih igrišče zapustili sklonjenih glav. Selektor Dalić je v primerjavi s tekmo s Španijo (0:3) opravil tri kadrovske menjave, predvsem v obrambi, v katere osrčje se je vrnil Joško Gvardiol iz Manchester Cityja.

Toda tudi to se ni obrestovalo, saj so Albanci ponovno hitro zadeli (proti Italiji so postavili rekord z golom po 32 sekundah). Po lepem predložku Jasirja Asanija je v 11. minuti vratarja Dominika Livakovića s strelom z glavo in bližine premagal Qazim Laci

Luka Sučić je poživil hrvaško igro. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Luka Sučić je poživil hrvaško igro. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

V 31. minuti so Albanci po neobičajni napaki Luke Modrića prišli do velike priložnosti za podvojitev vodstva, po novi lepi podaji Asanija se je iz oči oči z Livakovićem znašel Kristjan Asllani, a se je hrvaški čuvaj mreže izkazal in odbil žogo. Hrvaška je imela posest, a ne zamisli in ni sprožila niti enega strela v okvir vrat.

Albanci so bili blizu zadetka tudi v sodnikovem dodatku prvega dela, ko je Livaković ukrotil strel Reya Manaja. Med odmorom je bilo presenetljivih 0:1.

Rezervisti prinesli energijo

Medtem ko je bil nekdanji brazilski zvezdnik Sylvinho, selektor Albanije, zadovoljen z videnim, pa je Dalić med odmorom v boj poslal dva nova igralca, Lovra Majerja in Marcela Brozovića sta zamenjala Mario Pašalić in Luka Sučić. Slednji je bil prvi, ki je sprožil strel proti vratom, ampak Thomas Strakosha je bil na mestu.

Hrvati so pritiskali in si ustvarili nekaj polpriložnosti, Albanci pa so postavili zid. Dalić je v akcijo poslal še Anteja Budimirja, četrtega strelca španske lige z Osasuno. Bil je podajalec pri rešilnem zadetku Andreja Kramarića v 74. minuti. Kramarić, član Hoffenheima, je lepo zadel iz bližine.

Zlatko Dalić se je znašel v kočljivem položaju. FOTO: Gabriel Bouys/AFP
Zlatko Dalić se je znašel v kočljivem položaju. FOTO: Gabriel Bouys/AFP

Gjasula od osmoljenca do junaka

Veselje hrvaških navijačev se še ni poleglo, ko je Budimir zrežiral preobrat v Hamburgu. V kazenskem prostoru je ukradel žogo in jo poslal pred vrata, tam pa jo je po strelu Sučića v mrežo odbil Klaus Gjasula, ki je v igro prišel le štiri minute prej.

Toda 34-letni Gjasula, zvezni igralec Darmstadta se je več kot odkupil, ko je v sodnikovem dodatku postavil končni izid 2:2. Hrvaška se bo reševala proti Italiji v ponedeljek. Modrić je pri 38 letih odigral vseh 97 minut, bo zdržal še napad na »azzurre«?

Nemčija – Madžarska 2:0 (Musiala 22., Gündogan 67.); Stuttgart, MHPArena; sodnik Danny Makkelie, Nizozemska

Izbranci domačega selektorja Juliana Nagelsmanna so že na petkovi uvodni tekmi letošnjega zaključnega turnirja pokazali mišice in zanesljivo opravili s Škoti. Po visoki zmagi s 5:1 so jih v Stuttgartu pričakali Madžari, ki so na prvi tekmi morali priznati premoč Švicarjem in izgubili z 1:3.

Musiala vodi med strelci

Naši vzhodni sosedje so začeli odločno, ampak v 22. minuti so se znašli v zaostanku, ko je iz bližine zadel Bayernov mladi zvezdnik Musiala in postal prvi igralec, ki je na tem euru dosegel dva zadetka. Takoj zatem je odlično iz prostega strela meril Liverpoolov as Dominik Szoboszlai, vendar se je izkazal izkušeni vratar Manuel Neuer. Madžari, ki so imeli glasno podporo navijačev, so se izkazali kot žilavi tekmeci in vprašanje je bilo, ali so sposobni pokvariti načrte gostiteljem.

Ilkay Gündogan se je veselil prvega gola na evropskih prvenstvih. FOTO: Angelika Warmuth/Reuters
Ilkay Gündogan se je veselil prvega gola na evropskih prvenstvih. FOTO: Angelika Warmuth/Reuters

Odgovor je bil negativen, tekma je v drugem polčasu izgubila ritem in intenzivnost, Nemci pa so jo nadzirali, Madžari pa le občasno prišli na njihovo polovico. Premoč trikratnih evropskih prvakov, nazadnje iz leta 1996, se je spet obrestovala, ko je v 67. minuti prvi gol na EP dosegel član Barcelone in nemški kapetan Gündogan. 

Jamal Musiala je postal prvi, ki je na euru 2024 dosegel dva gola. FOTO: Lee Smith/Reuters
Jamal Musiala je postal prvi, ki je na euru 2024 dosegel dva gola. FOTO: Lee Smith/Reuters

Škotska – Švica 1:1 (Schär 13./ag; Shaqiri 26); Köln, RheinEnergieStadion; sodnik Ivan Kružliak (Slovaška)

Škoti so rekorderji po številu navijačev v Nemčiji, toda na uvodni tekmi eura so doživeli polom z 1:5. Ekipa Steva Clarka je začela sanjsko. Scott McTominay iz Manchester Uniteda je v 13. minuti streljal, žogo pa je v svojo mrežo preusmeril Fabian Schär. Še en od avtogolov, ki so zaznamovali prvi teden eura.

Scott McTominay se je veselil gola Škotske. FOTO: Javier Soriano/ AFP
Scott McTominay se je veselil gola Škotske. FOTO: Javier Soriano/ AFP

Toda Švica, ki ima zares kakovostno in izkušeno ekipo, se ni zmedla. Xherdan Shaqiri, nekdanji član Liverpoola, je izkoristil naivno napako škotske obrambe in z izjemnim strelom v 26. minuti poskrbel za izenačenje.

V drugem polčasu so Škoti pokazali pogumno srce in bili celo bližje zmagi, na koncu pa se je končalo s pravičnih 1:1. Veliko olajšanje za 200.000 Škotov, ki so bili zelo razočarani po uvodnih 1:5 z Nemčijo. Proti Madžarski si lahko zagotovijo napredovanje. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine