Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Euro 2024

Bellingham prinesel zmago Angležem, Weghorst junak Nizozemske

Evropsko prvenstvo v Nemčiji se je nadaljevalo z lepo predstavo Slovencev proti Danski. Angleži premagali Srbe. Nizozemski preobrat po vodstvu Poljske.
Jude Bellingham je bil prvi strelec za Anglijo. FOTO: Ozan Kose/AFP
Jude Bellingham je bil prvi strelec za Anglijo. FOTO: Ozan Kose/AFP
16. 6. 2024 | 15:00
16. 6. 2024 | 23:37
2:50

Evropsko prvenstvo v nogometu v Nemčiji se je v nedeljo nadaljevalo s prvimi tekmami v slovenski skupini C, še prej pa je bil na vrsti prvi dvoboj skupine D, v katerem je Nizozemska strla odpor Poljske. Slovenija je s pogumnim drugim polčasom prišla do točke proti Danski. Dan sta sklenili slovenski tekmici Anglija in Srbija. Angleži so bili boljši in zmagali z golom Juda Bellinghama

Poljska  Nizozemska 1:2 (Buksa 16; Gakpo 29, Weghorst 83; Volksparkstadion, Hamburg, sodnik A. Soares Dias)

Wout Weghorst je bil strelec drugega gola za Nizozemce. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Wout Weghorst je bil strelec drugega gola za Nizozemce. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

Favorit dvoboja je bila Nizozemska, ki na tokratno prvenstvo prihaja mnogo bolj optimistično, čeprav še vedno ni v najožjem krogu favoritov. Poljska vse stavi na Roberta Lewandowskega, a zvezdnika Barcelone zaradi težav z mišico na prvi tekmi ni bilo. Kljub temu so Poljaki v  16. minuti prišli v vodstvo, ko je Adam Buksa po podaji s kota Piotra Zielinskega z glavo zadel za 1:0.

Vodstvo Poljakov ni prav dolgo trajalo, v 29. minuti je v polno zadel Liverpoolov napadalec Cody Gakpo. Med odmorom je bilo izenačeno. V drugem polčasu so imeli Nizozemci še večjo premoč, a tudi Poljaki so prihajali do nevarnih priložnosti. Ko je že kazalo, da si bosta reprezentanci razdelili točki, pa je v 83. minuti za veselje tulipanov poskrbel rezervist Wout Weghorst, ki je zamenjal nenatančnega Memphisa Depaya. Tudi tokrat je bil podajalec Nathan Ake.

Slovenija – Danska 1:1 (Janža 77; Eriksen 17; MHPArena, Stuttgart, sodnik S. Scharer)

image_alt
Selektor Kek po dragoceni točki: Odbitek Janže je nagrada za prikazano

Srbija  Anglija 0:1 (Bellingham 13; Veltins Arena, Gelsenkirchen, sodnik D. Orsato)

Fascinanten dvoboj na zelenici in tribunah. Oblasti se že nekaj dni bale spopadov na ulicah Gelsenkirchna, kjer je bilo več kot 50.000 Angležev in okrog 10.000 Srbov. Ni bilo novic o hujših incidentih, na zelenici pa so dominirali Angleži, ki so že v 13. minutah unovčili premoč prek prvega zvezdnika Juda Bellinghama. Zvezdnik Real Madrida, ki je pred kratkim osvojil ligo prvakov, je zadel z glavo. Podal je Bukayo Saka.

Srbi so imeli nekaj priložnosti v drugem polčasu, vendar niso mogli premagati Jordana Pickforda. Še bližje drugemu golu so bili Angleži, pri katerih je kapetan Harry Kane zadel prečko. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine