Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Euro 2024

Presenetljiv poraz Belgije, prigarana zmaga Francije in težave Mbappéja

Prvi obračun dneva je s 3:0 dobila Romunija, Belgija je presenetljivo izgubila proti Slovaški, Francija pa je z 1:0 premagala Avstrijo.
Kylian Mbappé je kar močno krvavel iz nosu. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Kylian Mbappé je kar močno krvavel iz nosu. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
17. 6. 2024 | 08:28
18. 6. 2024 | 07:52
3:49

Četrti dan evropskega prvenstva je prinesel tri zanimive tekme in tudi prvo večje presenečenje prvenstva. Romunija je s kar 3:0 premagal Ukrajino, čeprav so bili na igrišču Ukrajinci večji del tekme boljši, Belgija je po dveh razveljavljenih zadetkih Romeluja Lukakuja izgubila proti Slovaški z 0:1, Francija pa je s kar nekaj težavami odpravila Avstrijo z 1:0. Pri prvih favoritih je veliko vprašanj glede Kyliana Mbappéja, ki si je v zaključku tekme poškodoval nos.

image_alt
Kako (ni)so igrali: Janža si je zaslužil gol, odličen načrt Keka

Romunija – Ukrajina 3:0 (Allianz Arena, Munchen, sodnik G. Nyberg)

Ukrajina je na zadnjem evropskem prvenstvu igrala v četrtfinalu, letošnji euro pa je začela z zanesljivim porazom z 0:3 proti Romuniji. Čeprav na papirju ni šlo za najbolj atraktivno srečanje dneva, smo spremljali zanimivo nogometno predstavo, v kateri so predvsem v prvem polčasu prevladovali Ukrajinci, krila pa jim je spodrezal čudovit gol kapetana Romunije Nikolaja Stanciuja, ki je z 20 metrov zadel pod prečko. V drugem delu so po napaki vratarja Reala Andreja Lunina Romuni povišali vodstvo, ko je bilo v 57. minuti že 3:0, je bilo vprašanje o zmagovalcu rešeno in Romunija je vpisala pomembne tri točke.

image_alt
Poroko v trenirki bosta ponovila tudi ob praznovanju zlate

Kapetan Romunije Nikolaj Stanciu je z zadetkom z 21 metrov, ki je poletel pod prečko, povedel Romunijo v vodstvo. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Kapetan Romunije Nikolaj Stanciu je z zadetkom z 21 metrov, ki je poletel pod prečko, povedel Romunijo v vodstvo. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Belgija – Slovaška 0:1 (Frankfurt Arena, Frankfurt, sodnik H. U. Meler)

Evropsko prvenstvo je četrti dan postreglo s prvim večjim presenečenjem, Slovaška je z 1:0 ugnala Belgijo, ki je v tekmo vstopila kot izrazit favorit. Slovake je Ivan Schranz že v 7. minuti povedel v vodstvo, nato se je v Frankfurtu igralo le še po taktih Belgijcev, ki so si ustvarili kopico priložnosti, a niso uspeli izenačiti. Romelu Lukaku je dvakrat spravil žogo v mrežo Martina Dubravke, prvič je bil njegov gol razveljavljen, ker je bil nekaj centimetrov v prepovedanem položaju, drugega so mu sodniki razveljavili, potem ko je nova tehnologija v žogi v sobo za VAR sporočila, da je Lois Openda v akciji, ki je vodila do zadetka, rahlo oplazil žogo z roko. Sodnik Meier je pogledal posnetek in gol razveljavil, Slovaška se je veselila zmage, Belgijci so ostali praznih rok. 

Kevin De Bruyne je s soigralci ostal praznih rok. FOTO: Lee Smith/Reuters
Kevin De Bruyne je s soigralci ostal praznih rok. FOTO: Lee Smith/Reuters

Avstrija – Francija 0:1 (Düsseldorf Arena, Düsseldorf, sodnik J. G. Manzano)

Zadnja tekma dneva je pripadla Avstriji in Franciji. Avstrijci so tudi ob glasni podpori s tribun podjetno krenili v srečanje in nekajkrat zapretili proti svetovnim podprvakom, ki so po dobrih 10 minutah igre vendarle našli pravi ritem. Zadetek je skreiral prvi zvezdnik EP Kylian Mbappe, ki je nevarno podal v kazenski prostor, kjer je nespretno Maximilian Wöber žogo preusmeril v svojo mrežo. Izkazalo se je, da je bil to edini zadetek na tekmi, čeprav so imeli tudi Avstrijci nekaj lepih priložnosti, na drugi strani pa je Mbappe zapravil priložnost, ko je šel sam proti avstrijskim vratom, a ni zadel. V zaključku tekme je Mbappe v kazenskem prostoru trčil z enim od Avstrijcev, močno je krvavel iz nosu in ni izključeno, da si ga je francoski zvezdnik zlomil, več bo znanega v naslednjih dneh. Francija je iztržila tri točke, čeprav bi si kakšno za prikazano zaslužili tudi Avstrijci. 

Avstrijci so pogumno otvorili srečanje s svetovnimi podprvaki. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP
Avstrijci so pogumno otvorili srečanje s svetovnimi podprvaki. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine