Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Euro 2024

Portugalski zmaga v izdihljajih tekme, Turčiji poslastica s srčno Gruzijo

Evropskim prvakom iz leta 2016 je zmago proti Češki prinesel Francisco Conceicao v 93. minuti. Prva tekma se je razpletla z zmago Turčije proti Gruziji.
Cristiano Ronaldo se je veselil s strelcem odločilnega gola Franciscom Conceicaom. FOTO: Adrian Dennis/AFP
Cristiano Ronaldo se je veselil s strelcem odločilnega gola Franciscom Conceicaom. FOTO: Adrian Dennis/AFP
18. 6. 2024 | 09:48
19. 6. 2024 | 00:35
4:49

Prvič na letošnjem evropskem prvenstvu v Nemčiji so navijači videli dve tekmi. Z njima se je končal prvi krog eura 2024. Turčija je v eni najboljših tekem doslej s 3:1 premagala novinko Gruzijo. Portugalska je v podobno razburljivem srečanju z 2:1 premagala Češko z 2:1.

Portugalska – Češka 2:1 (Hranač 69/ag, Conceicao 90+2; Provod 62; Red Bull Arena, Leipzig; sodnik Marco Guida, Italija)

Portugalska, eden od favoritov za najvišja mesta na EP, je prvenstvo začela z zmago. V uvodni tekmi so Portugalci imeli premoč, a so morali loviti zaostanek za borbenimi Čehi.

Portugalci so začeli zmagovito. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Portugalci so začeli zmagovito. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Že začetek tekme je prestavil dva mejnika, saj je Pepe, ki je začel v prvi postavi, postal najstarejši nogometaš z nastopom na prvenstvu stare celine. Pepe je star 41 let in 113 dni in je za več kot leto dni izboljšal prejšnji starostni rekord madžarskega vratarja Gaborja Kiralyja iz leta 2016. Za nov mejnik v karieri pa je poskrbel tudi prvi portugalski zvezdnik Cristiano Ronaldo, ki je kot prvi nastopil na šestem EP, je poročala STA.

Portugalska je imela tudi izrazito premoč, med drugim večji del tekme izrazito prednost pri posesti žoge (okrog 70%) in na koncu razmerje v kotih 13-0. Toda vse to Ronaldu, Pepeju in soigralcem ni pomagalo. Na zelo razmočenem igrišču, med tekmo je tudi močno deževalo, so se obrambno naravnani Čehi dobro znašli.

Ronaldo je imel prvo priložnost v osmi minuti, a je z glavo meril mimo vrat Jindricha Staneka. V 24. je bil nevaren Bruno Fernandes, a so Čehi z blokom žogo odbili v kot. V 32. minuti je Ronaldo vtekel v kazenski prostor, pri tem je bil sicer na meji prepovedanega položaja, a je bil Stanek hitrejši. V nadaljevanju je bilo vreme vse slabše, igrišče vse bolj mokro, Portugalci pa vse bolj nervozni.

V 62. minuti je sledil šok za Portugalsko. Češka je praktično prvo nevarno akcijo na tekmi končala z zadetkom; po dolgi akciji in podaji na desno stran je Vladimir Coufal podaljšal na sredino do roba kazenskega prostora, kjer je po žogi silovito udaril Lukaš Provod in jo tik ob vratnici gola Dioga Coste poslal v mrežo.

Lukas Provod je Čehe popeljal v vodstvo. FOTO: John Sibley/ Reuters
Lukas Provod je Čehe popeljal v vodstvo. FOTO: John Sibley/ Reuters

Vendar se Čehi niso dolgo veselili nepričakovane prednosti. Sedem minut pozneje so imeli smolo, ko je po strelu Vitinhe z glavo vratarju Staneku žoga ušla in jo je odbil natančno v nogo Robina Hranača, od tam pa se je odbila v gol.  V 87. so bili Portugalci blizu popolnega preobrata. Ronaldo je najprej z glavo iz bližine zadel vratnico, odbitek pa je v mrežo pospravil Diogo Jota. A zadetek ni obveljal, po posredovanju VAR je sodnik zadetek razveljavil zaradi Ronaldovega prepovedanega položaja.

Obveljal pa je zadetek v sodnikovem dodatku. Francisco Conceicao, ki je v igro vstopil tik pred tem, je po podaji Neta z desne strani in slabem posredovanju Hranača, ki je ustavil žogo na dveh metrih, prišel do lepe priložnosti in jo spremenil v zmagoviti gol.

Turčija – Gruzija 3:1 (Müldür 25, Güller 65, Aktürkoglu 90+7; Mikautadze 32; štadion Westfalen, Dortmund; sodnik Facundo Tello, Argentina)

Arda Guler je odločil tekmo. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Arda Guler je odločil tekmo. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters

Turki so v Dortmundu začeli odločno in v 25. minuti zadeli z evrogolom Merta Müldürja. Dobro minuto kasneje je v polno zadel Kenan Yıldız in poskrbel za evforijo na tribunah, ampak po posredovanju VAR je bil zadetek razveljavljen. To je vlilo energijo Gruzijcem, ki so v 32. minuti izenačili, v zgodovino se je vpisal Georges Mikautadze iz francoskega Metza.

Gruzijci so se veselili zgodovinskega gola na EP. FOTO: Irakli Gedenidze/Reuters
Gruzijci so se veselili zgodovinskega gola na EP. FOTO: Irakli Gedenidze/Reuters

V drugem polčasu je Turke v ekstazo popeljal Arda Güler, ki je zadel s 26 metrov, Takoj zatem je Gruzija imela smolo, saj je zadela vratnico. Končnica v nalivu je bila razburljiva, še dvakrat se je zatresel okvir vrat na obeh straneh, Gruzija je bila na pragu izenačenja, a piko na i veliki turški zmagi, prvi po EP 2016 proti Češki, je s strelom v prazno mrežo, potem ko je Gruzija v sodnikovem dodatku stavila na vse ali nič, postavil Kerem Aktürkoglu.

Mert Muldur celebrates je dosegel evrogol. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP
Mert Muldur celebrates je dosegel evrogol. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine