Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Euro 2024

Nemci so se proti Švici rešili pet pred dvanajsto

Nogometaši Madžarske v 10. minuti sodnikovega dodatka do gola in zmage nad Škotsko. Tako so na EP osvojili zlate tri točke.
Niclas Füllkrug je v sodnikovem dodatko poskrbel za izenačenje. FOTO: Kirill Kudryavtsev/AFP
Niclas Füllkrug je v sodnikovem dodatko poskrbel za izenačenje. FOTO: Kirill Kudryavtsev/AFP
M. U., M. Š., STA
23. 6. 2024 | 09:27
23. 6. 2024 | 23:48
5:20

Uvodni večer zadnjega kroga skupinskega dela evropskega prvenstva v nogometu je bil zaniniv. Gostiteljica Nemčija, ki si je z dvema zmagama že zagotovila napredovanje, se je v Frankfurtu v dvoboju vodilnih reprezentanc v skupini A pomerila s Švico. V Stuttgartu je bil še obračun med Škotsko in Madžarsko.

Skupina A:

Nemčija  – Švica 1:1 (Füllkrug 90.+2.; Ndoye 28.; Frankfurt, sodnik Daniele Orsato, Ita)

Gostitelji prvenstva so imeli pred zadnjo tekmo predtekmovanja že v rokah vozovnico za izločilne boje, ne pa tudi prvega mesta v skupini. Za potrditev tega bi morali osvojiti vsaj točko, če bi zmagali Švicarji, bi sami skočili na prvo mesto, na drugem pa pustili Nemčijo. Na koncu so se Nemci rešili v sodnikovem dodatku in končali na vrhu skupine.

Začetek tekme je sicer pričakovano pripadel domači ekipi, ki pa je bila ob premoči neučinkovita in ne preveč nevarna pred vratarjem Yannom Sommerjem. Vroče pa je bilo pred golom Švice v 17. minuti, ko je po izbiti žogi do nje na kakšnih 18 metrih prišel Robert Andrich in jo ob slabem posredovanju Sommerja ob vratnici spravil v mrežo. A pregled Vara je pokazal, da je pred tem Jamal Musiala storil prekršek, tako da zadetek ni obveljal.

Sledil pa je švicarski šok za Nemce. Potem ko do takrat praktično niso izvedli nevarne akcije, sta v 28. minuti kombinirala Remo Freuler in Dan Ndoye. Prvi je z natančno podajo zaposlil drugega, ki je bil na meji prepovedanega položaja, a so se milimetri izšli v njegovo korist, potem pa je z nekaj metrov premagal Manuela Neuerja.

Dan Ndoye je prinesel vodstvo Švicarjem. FOTO: Thilo Schmülgen/Reuters
Dan Ndoye je prinesel vodstvo Švicarjem. FOTO: Thilo Schmülgen/Reuters

Nemčija je v začetku drugega dela izvedla dve nevarni akciji, a brez pravega učinka. Nova nevarnejša akcija elfa je sledila v 70. minuti, a tudi Joshua Kimmich iz bližine ni bil natančen, Sommmer pa dovolj zbran. Nemci so več tvegali in puščali več prostora v obrambi, kar bi v 82. minuti skorajda izkoristil Ruben Varga, ki je že premagal nemškega vratarja, a je bil pred tem v prepovedanem položaju. Le minuto zatem je bilo spet nevarno pred Sommerjem, žoga pa je po poskusu Kaija Havertza oplazila le prečko.

Ko je že kazalo, da se bodo Švicarji veselili zmage v skupini, pa so že v sodnikovem dodatku Nemci izenačili. Akcijo je izpeljal rezervist David Raum s prodorom in podajo z leve strani, v kazenskem prostoru pa je žogo na osmih metrih sprejel še en rezervist Niclas Fülkrug in jo poslal za hrbet Sommerja.

Madžar Kevin Csoboth (v belem dresu) je dosegel odločilen gol. FOTO: Leonhard Simon/Reuters
Madžar Kevin Csoboth (v belem dresu) je dosegel odločilen gol. FOTO: Leonhard Simon/Reuters

Skupina A:

Madžarska – Škotska 1:0 (Csoboth 90.+10.; Stuttgart; sodnik Facundo Tello, Argentina)

Madžari so v zadnji tekmi skupinskega dela ugnali Škote, edini gol pa je v izdihljajih tekme, v deseti minuti sodnikovega podaljška, dosegel Kevin Csoboth. Škoti so bili na tekmi za biti ali ne biti v Stuttgartu uvodoma bolj ambiciozni, a prvo priložnost so si priigrali Madžari. V osmi minuti so izpeljali (pol)nasprotni napad, po močnem strelu Bendeguza Bolle s 25 metrov pa se je izkazal vratar Angus Gunn.

Do konca prve polovice tekme se je igra odvijala med obema kazenskima prostoroma. V igri Škotov in Madžarov je bilo zelo malo tveganja, oboji so bili bolj obrambno naravnani, na svoje priložnosti so čakali iz nasprotnih napadov, a jih zaradi taktične discipline niso dočakali. Še najbolj obetavno so si v sodnikovem podaljšku priigrali Madžari, žoga pa je po strelu njihovega prvega zvezdnika Dominika Szoboszlaija z 20 metrov končala visoko prek škotskih vrat.

Po vsebinsko zelo skromnem prvem polčasu je bilo nadaljevanje bolj živahno, oboji so vložili veliko več energije v lovu na tri točke. Prvo obetavno akcijo so izpeljali Madžari v 64. minuti, po kombinirani akciji in predložku Szoboszlaija pa je Marton Dardai z glavo streljal prek vrat.

Ni bilo enajstmetrovke nad Škotom Stuartom Armstrongom (v temnem dresu). FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Ni bilo enajstmetrovke nad Škotom Stuartom Armstrongom (v temnem dresu). FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

V zadnjih petnajstih minutah sta oba selektorja – Steve Clarke na škotski in Marco Rossi na madžarski strani – opravila številne menjave. V 79. minuti so bili Škoti na nogah, potem ko je Willi Orban v svojem kazenskem prostoru zrušil Stuarta Armstronga, a je argentinski sodnik Facundo Tello le odmahnil z roko, posredoval ni niti Var.

V 10-minutnem sodnikovem podaljšku so bili bolj aktivni Madžari. V prvi minuti podaljška je Gunn ubranil strel Szoboszlaija z osmih metrov, v drugi minuti pa je Kevin Csoboth zadel vratnico. V osmi minuti je madžarski vratar Peter Gulacsi ukrotil strel Granta Hanleyja, v deseti minuti pa so Madžari izpeljali bliskovit nasprotni napad in z golom Csobotha osvojili tri zlata vredne točke.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine