Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

Portugalci potrdili napredovanje, prebujeni Belgijci, Čehom in Gruzincem točka

Na 17. evropskem prvenstvu v nogometu je po uvodnem neodločenem izidu Češke in Gruzije Portugalska premagala Turčijo, Belgija Romunijo.
Na tekmi med Portugalsko in Turčijo je na igrišče prišel nepovabljen gost in posnel selfi s Cristianom Ronaldom. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Na tekmi med Portugalsko in Turčijo je na igrišče prišel nepovabljen gost in posnel selfi s Cristianom Ronaldom. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
M. Š., STA
22. 6. 2024 | 11:22
22. 6. 2024 | 23:31
6:36

Na nogometnem evropskem prvenstvu v Nemčiji bodo danes na sporedu zadnje tri tekme drugega kroga v skupinskem delu. Češka se je v skupini F v Hamburgu pomerila z Gruzijo, Portugalska se je soočila s Turčijo, v zadnji tekmi skupine E Belgija z Romunijo.

Uvodni tekmi skupine F sta se končali po pričakovanjih. Portugalska je resda z velikimi težavami z 2:1 strla odpor Češke, a na koncu le osvojila pričakovane tri točke, tako kot Turčija na tekmi proti novinki na evropskih prvenstih Gruziji.

Izbranci Willyja Sagnola, francoskega strokovnjaka na klopi Gruzije, so do zadnjih minut kljubovali Turkom, podobno zgodbo so skušali uprizoriti proti Čehom.

Georges Mikautadze je zadel za Gruzijo. FOTO: Gabriel Bouys/AFP
Georges Mikautadze je zadel za Gruzijo. FOTO: Gabriel Bouys/AFP

Skupina F:

Gruzija – Češka 1:1 (Mikautadze 45.+4.,11-m; Schick 59.; Hamburg; sodnik Daniel Siebert, Nem)

Obe ekipi sta z remijem prišli do prve točke na tem turnirju, Gruzijci tudi do prve na evropskih prvenstvih. V sploh prvem medsebojnem obračunu teh dveh ekip so v prvem delu večinoma igrali le Čehi, a so Gruzijci povedli z golom v sodnikovem dodatku, ko je najstrožjo kazen izkoristil Georges Mikautadze. Tudi v drugem so bili Čehi precej boljši tekmec, izenačil pa je Patrik Schick.

Gruzija je v večini prvega polčasa bolj malo prihajala do vrat tekmeca, Čehi so na igrišču povsem zagospodarili, po dobrih 15 minutah je bilo v strelih 9:0 za Češko. Češka dominacija je prinesla tudi zadetek, a je bil ta dosežen na nepravilen način. Adam Hložek se je znašel sam pred Giorgijem Mamardašvilijem, ki je njegov strel ubranil, žoga pa se je od napadalčeve glave in nato roke odbila v mrežo, tako da je bil gol po posredovanju Vara razveljavljen.

Patrik Schick je izenačil za Čehe. FOTO: Christophe Simon/AFP
Patrik Schick je izenačil za Čehe. FOTO: Christophe Simon/AFP

Tik pred premorom so na svoj račun prišli Gruzijci. Sploh prvo resnejšo priložnost je imel Guram Kašia v sodnikovem dodatku, ko je sam prišel pred Jindricha Staneka, a je ta Češko še obdržal v igri. Iz te akcije so Gruzijci vseeno dobili 11-metrovko, z roko je v kazenskem prostoru igral Robin Hranač. Najstrožjo kazen je za presenetljivo vodstvo Gruzije izkoristil Mikautadze.

Čehi na izenačenje niso čakali predolgo. V 59. minuti je po kotu Vladimirja Coufala z glavo Ondrej Lingr zadel vratnico, akcijo pa je dobro spremljal Schick, ki je žogo s prsmi potisnil v mrežo. Streli so na koncu sicer bili 26:5 za Češko.

Portugalska –Turčija 3:0 (Silva 21., Akaydin 28., avtogol, Fernandes 56.; Dortmund, sodnik Felix Zwayer, Nem)

Portugalska je v tekmi drugega kroga skupine F premagala Turčijo s 3:0 (2:0). Za Portugalce je to druga zmaga na turnirju, s katero so si tudi priigrali nastop v osmini finala. Turki so doživeli prvi poraz.

Odločen uvod v tekmo so Portugalci kronali z golom v 21. minuti, ko jih je v vodstvo popeljal Bernardo Silva. Sedem minut kasneje so si Turki zabili sami, avtogol je dosegel Samet Akaydin, zmago pa je za prepričljive Portugalce v 56. minuti potrdil Bruno Fernandes.

Bruno Fernandes je zabil tretji gol za Portugalsko. FOTO: Carmen Jaspersen/Reuters
Bruno Fernandes je zabil tretji gol za Portugalsko. FOTO: Carmen Jaspersen/Reuters

Portugalci so terensko premoč pa so kronali v 21. minuti. Rafael Leao je krenil po levi strani, našel Nuna Mendesa, ta je žogo poslal v kazenski prostor, kjer je Bernardo Silva premagal nemočnega Bayindirja.

Turki v prvem delu niso bili pretirano nevarni pred portugalskim golom, so bili pa zato toliko bolj pred svojim. Napad Portugalske je že splaval po vodi, Turki so dobili žogo, potem pa je prišlo do nesporazuma med Akaydinom in Bayindirjem, branilec je žogo mimo svojega vratarja poslal v mrežo za 2:0.

V začetku drugega polčasa so Portugalci držali žogo in še naprej nadzorovali ves potek dvobja. Po poskusu Yusufa Yazicija, ki je končal v naročju portugalskega vratarja, pa so slednji dokončno potrdili zmago. Ruben Neves je z lepo dolgo podajo razrezal turško obrambo, Ronaldo in Fernandes pa sta sama prišla pred Bayindirja, tako da jima ni bilo težko zaključiti napada.

Youri Tielemans je z golom začel belgijsko delo. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP
Youri Tielemans je z golom začel belgijsko delo. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP

Na petkovi uvodni tekmi skupine E je Ukrajina premagala Slovaško z 2:1, v soboto pa se je Belgija v Kölnu pomerila z Romunijo. »Rdeči vragi« bi v primeru drugega poraza pod velik vprašaj postavili napredovanje v izločilne tekme, po nepolnem drugem krogu so bili namreč na zadnjem mestu, medtem ko so Romuni, Ukrajinci in Slovaki zbrali po tri točke. A se to ni zgodilo, rdeči vragi so zmagali.

Skupina E:

Belgija – Romunija 2:0 (Tielemans 2., De Bruyne 80.; Köln; sodnik Szymon Marciniak, Pol)

Nogometaši Belgije so premagali Romunijo in prišli do prvih treh točk, kolikor jih imajo tudi preostale tri ekipe (Romunija, Slovaška, Ukrajina) v skupini. Za to sta z goloma poskrbela Youri Tielemans na samem začetku prvega polčasa in v drugem kapetan Kevin De Bruyne.

Belgijci so silovito začeli. Po minuti in 14 sekundah je za drugi najhitrejši gol na prvenstvu z 18 metrov po podaji Romela Lukakuja zadel Youri Tielemans. V nadaljevanju so prevladovali Belgijci, ki so v valovih nizali napade, a je vedno posredovala romunska obramba na čelu z njenim vratarjem Florinom Nito. Mrežo je sicer zatresel Lukaku, a je bil njegov gol še tretjič na tem EP razveljavljen.

Dokončal ga je Kevin De Bruyne. FOTO: Angelos Tzortzinis/AFP
Dokončal ga je Kevin De Bruyne. FOTO: Angelos Tzortzinis/AFP

Romun Dennis Man je bil v 68. minuti sam v kazenskem prostoru, vendar mu ni uspelo zatresti mreže. Odtlej so imeli Romuni več žogo v nogah kot prej in so vse bolj pritiskali na tekmeca. Dvajset minut pred koncem pa je vratar Koen Casteels podal dolgo žogo, prišla je do De Bruyna, izkušeni kapetan pa jo je poslal v mrežo za mirnejši zaključek Belgijcev.

Italijanski selektor Belgije Domenico Tedesco se je lahko tako vsaj začasno oddahnil po dvoboju, ki je imel tudi slovenski pridih, drugi pomočnik videosodnika je bil Nejc Kajtazovič.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine