Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Euro 2024

V četrtfinalu tudi Nizozemci, Demiral poskrbel za turško veselico

V prvi današnji tekmi osmine finala na evropskem prvenstvu v Nemčiji so nizozemski nogometaši potrdili vlogo favoritov proti Romunom.
Merih Demiral je zabil oba gola za zmago Turčije nad Avstrijo. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Merih Demiral je zabil oba gola za zmago Turčije nad Avstrijo. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
M. Š., STA
2. 7. 2024 | 15:00
2. 7. 2024 | 23:32
4:00

Na evropskem prvenstvu v nogometu bodo danes znani vsi četrtfinalisti. Nizozemci so proti Romunom upravičili vlogo favoritov in zanesljivo zmagali s 3:0 (1:0). V drugi današnji tekmi osmine finala so Turki po hudem boju z 2:1 (1:0) ugnali Avstrijce.

Romuni so nekoliko nepričakovano končali na vrhu skupine E. Za uvod so premagali Ukrajino (3:0), po porazu z Belgijo (0:2) pa so za konec igrali neodločeno s Slovaško (1:1). Nizozemci so v skupini D zasedli šele tretje mesto, v izločilne boje pa so napredovali kot najboljša tretjeuvrščena ekipa. Po zmagi nad Poljsko (2:1) so se s Francijo razšli brez zadetkov, nakar so izgubili z Avstrijo (2:3).

Romuni so se sicer danes na Allianz Areni v Münchnu sprva dobro upirali Nizozemcem, ki pa so slednjič unovčili večjo kakovost. »Tulipane« je v 20. minuti v vodstvo popeljal Cody Gakpo, v zadnjem delu tekme pa je z dvema goloma zasluženo zmago potrdil Donyell Malen, ki je v polno zadel v 83. minuti in nato še sodnikovem dodatku (90+3).

Donyell Malen je z dvema goloma zapečatil usodo Romunov. FOTO: Michaela Stache/Reuters
Donyell Malen je z dvema goloma zapečatil usodo Romunov. FOTO: Michaela Stache/Reuters

»Po porazu z Avstrijci smo se morali ustrezno odzvati, naša tokratna predstava pa je bila korak v pravo smer,« je ocenil Gakpo. Na soigralce je bil po zmagi ponosen tudi Denzel Dumfries. »Imamo toliko kakovosti, da smo sposobni odločati tekme v kateremkoli trenutku,« je ocenil 28-letni Nizozemec, ki se bo s soigralci v sobotnem četrtfinalu pomeril s Turki. Ti so sinoči v Leipzigu premagali Avstrijce.

Turki strli avstrijski oreh

Avstrijci so sicer v dvoboj osmine finala prišli kot zmagovalci skupine D. Ob Nizozemcih so odpravili še Poljake (3:1), za uvod pa so nesrečno klonili s Francozi (0:1). Turki so v skupini F končali na drugem mestu. Premagali so Gruzince (3:1) in Čehe (2:1), izgubili pa s Portugalci (0:3).

Ob vratarju Mertu Günoku je bil veliki junak današnje tekme v Leipzigu branilec Merih Demiral, ki je zabil oba gola za Turke, prvega že v uvodni minuti, drugega pa v 59. minuti. Oba zadetka je dosegel po strelih s kota. Za Avstrijce je častni gol v 66. minuti prispeval Michael Gregoritch.

Avstrijec Christoph Baumgartner je na tem euru večkrat opozoril nase. FOTO: Adrian Dennis/AFP
Avstrijec Christoph Baumgartner je na tem euru večkrat opozoril nase. FOTO: Adrian Dennis/AFP

Glede na prikazano v predtekmovanju so bili naši severni sosedi manjši favoriti, tudi v samem obračunu so pokazala malenkost več, najbrž tudi po zaslugi rezultata. Turki so namreč prešli v vodstvo že v 57. sekundi, nato zdržali prvi pritisk tekmecev, v času drugega pa sp v 59. minuti še povišali prednost.

Nato pa so se pomaknili v obrambo, prejeli sicer en gol, da niso še drugega, pa ima največ zaslug njihov vratar, ki je v enem od zadnjih avstrijskih napadov po strelu Christopha Baumgartnerja, sicer najnevarnejšega avstrijskega igralca na tekmi, s fantastično obrambo preprečil izenačenje.

Nizozemci in Turki se bodo v soboto pomerili v istem četrtfinalu v Berlinu. Drugi sobotni četrtfinalni par v Düsseldorfu sestavljata Anglija in Švica.

Že v petek bodo v Stuttgartu gostitelji Nemci izzvali Špance, v Hamburgu pa bodo skušali Francozi, ki so včeraj z 1:0 premagali Belgijo, ugnati še Portugalce, ki so sinoči šele po enajstmetrovkah na kolena spravili Slovence.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine