Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Čeferinovi iz Istanbula v Miami

Malokdo zares ve, kakšno bo sporočilo po jutrišnjem zasedanju sveta Fife, 37-članskega organa, ki je nadomestil izvršni odbor Svetovne nogometne zveze.
Aleksander Čeferin pričakovano zagovarja interese Uefe. FOTO: Reuters
Aleksander Čeferin pričakovano zagovarja interese Uefe. FOTO: Reuters
14. 3. 2019 | 06:01
4:54
Nogomet pričakuje tektonske premike, bi lahko sklepali po dogajanju v dneh pred jutrišnjim zasedanjem sveta Svetovne nogometne zveze (Fife) na Floridi. Večmesečna vsebinska razhajanja med Fifo in evropsko krovno hišo Uefo ostajajo odprta, čeprav nekateri napovedujejo delno otoplitev odnosov prav jutri v Miamiju.

Gianni Infantino vztraja pri svojih predlogih, s katerimi si je nakopal nezadovoljstvo nekdanjih sodelavcev na Uefi. FOTO: Reuters
Gianni Infantino vztraja pri svojih predlogih, s katerimi si je nakopal nezadovoljstvo nekdanjih sodelavcev na Uefi. FOTO: Reuters


Malokdo zares ve, kakšno bo sporočilo po jutrišnjem zasedanju sveta Fife, 37-članskega organa, ki je pred leti nadomestil tedaj neugledni in s korupcijo zaznamovani izvršni odbor Svetovne nogometne zveze. Fifin predsednik Gianni Infantino vztraja pri svojih predlogih, s katerimi si je nakopal nezadovoljstvo nekdanjih sodelavcev na Uefi.


»Nogometna duša ni naprodaj«


Tudi na jutrišnjem srečanju delegatov v hotelu Ritz-Carlton Coconut Grove v Miamiju bo Infantino poskušal prepričati navzoče o smiselnosti sprejetja njegovih pobud – gre za (1) širitev mundiala na 48 reprezentanc že leta 2022 v Katarju in ne šele v Ameriki 2026, (2) širitev klubskega svetovnega prvenstva na 24 ekip namesto medcelinskega pokala reprezentanc, pri čemer bi polovico klubov prispevala Uefa, in (3) uvedbo svetovne lige narodov po vzoru na Uefino uspešnico, pri čemer bi polovico pravic teh tekmovanj prodali – za zdaj neznanim vlagateljem – za 25 milijard dolarjev za obdobje dvanajstih let.

Aleksander Čeferin si je 7. februarja v Rimu zagotovil svoj prvi polni mandat predsednika Uefe. FOTO: AFP
Aleksander Čeferin si je 7. februarja v Rimu zagotovil svoj prvi polni mandat predsednika Uefe. FOTO: AFP


Evropejci na čelu s predsednikom Aleksandrom Čeferinom so večkrat zatrdili, da »nogometne duše ne bodo prodali fantomskim investitorjem«, in opozorili Infantina, naj ne poskuša za vsako ceno uveljaviti svojih zamisli brez terminskih in vsebinskih usklajevanj z Uefo. Logično, slednja je najmočnejša podzveza, močnejša tudi od Fife, in težko si je predstavljati kakršnokoli svetovno tekmovanje brez Uefinih klubov ali reprezentanc. Tržna vrednost takšnega turnirja brez Evropejcev bi bila enaka vrednosti rekreativne lige.


SP 2022 tudi v Omanu in Kuvajtu?


»Klubsko SP bi igrali na vsaka štiri leta namesto sedanjega medcelinskega pokala, in sicer junija. S tem bi pridobili vsi,« je pred dnevi Infantino zatrdil na srečanju zvez Oceanije in jim obljubil eno mesto na tem turnirju. Infantino v zadnjih mesecih intenzivno potuje po svetu, išče podporo in prešteva glasove. Zgolj širitev mundiala v Katarju – kot soprireditelja bi morala najbrž vskočiti Kuvajt in/ali Oman, saj Saudska Arabija, ZAE in Bahrajn izvajajo trgovinsko vojno proti Katarju – bi prinesla Fifi dodatnih 400 milijonov dolarjev prihodkov. Včerajšnji dan mu resda ni šel na roko, ameriške oblasti namreč niso želele izdati vstopne vize Ahmadu Ahmadu, predsedniku afriške zveze (CAF) in tesnemu podporniku Infantina.

Gianni Infantino pogosto obišče tudi katarskega emirja, šejka Tamima Bin Hamada Al-Thanija. FOTO: Reuters
Gianni Infantino pogosto obišče tudi katarskega emirja, šejka Tamima Bin Hamada Al-Thanija. FOTO: Reuters


Uefa prispeva v svet Fife devet od 37 članov, Fifini podpredsedniki so tudi Čeferin, Greg Clarke in Sandor Csanyi. Evropejci bodo v Miamiju ustrezno poenoteni. Prejšnji teden so se za en dan zbrali v Istanbulu voditelji zvez pod okriljem Uefe in premlevali tudi dnevni red sestanka na Floridi. V petek bo živahno, med redkimi, ki so razkrili svoje stališče, je predsednik nemške zveze (DFB), nekdanji novinar Reinhard Grindel. »Razširjen klubski mundial je dobra zamisel, pri čemer je ključno, da ostane denar v nogometni družini. Če ne bomo organizirali tega mi, bo nekdo drug,« je zatrdil Grindel, a dodal, da Fifa ne bi smela vleči potez brez diskusije z Uefo: »O svetovni ligi narodov ne bom govoril.«


Tudi sindikat igralcev nasprotuje hitenju


Številni delegati pozivajo Infantina, naj preloži (r)evolucijo do prvega tedna junija, ko bo na sporedu kongres Fife v Parizu, dotlej naj izkoristi vsak dan za pogovore z Evropejci. Oglasil se je tudi sindikat igralcev (FIFPro) in pozval Fifo, naj najprej uskladi tekmovalni koledar za naslednja leta, šele nato naj obravnava nova tekmovanja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine