Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Zaradi Dončića se ni sprl s Cubanom

Donnie Nelson ima največ zaslug, da slovenski as igra za Dallas.
 Luka Dončić je po učinku med elito lige NBA.FOTO: AP
 Luka Dončić je po učinku med elito lige NBA.FOTO: AP
17. 12. 2018 | 11:01
5:22
Športni direktor moštva Dallas Mavericks, Donnie Nelson, je odličen poznavalec evropske košarke. Med drugim je deloval v strokovnem štabu litovske reprezentance ob osvojitvi treh bronastih kolajn na OI v letih 1992-2002, zlata na EP 2003 in srebra leta 1995. Pred petimi leti si je prizadeval, da bi v Teksas pripeljal Giannisa Antetokounmpa, a ga je preglasil lastnik kluba Mark Cuban, zato je bil pripravljen na bitko na nož, ko ga je prepričal Luka Dončić. A prepir ni bil potreben.

»Mark je videl enake stvari kot jaz in naš trener Rick Carlisle, zato nam ni bilo potrebno odkrivati tople vode. Vsi trije smo bili pripravljeni sprejeti odgovornost, če bi se karkoli zalomilo z Luko in bi izgubili glavnega aduta za letošnji nabor NBA. Drugi košarkarji nas niso več zanimali, Luka je postal obvezen nakup,« se spominja Donnie Nelson, sin Dona Nelsona, ki je po izkupičku v rednem delu prvenstva NBA najuspešnejši trener vseh časov. Njegova moštva so dosegla 1325 zmag, sledijo pa mu Lenny Wilkens (1332), Jerry Sloan (1221), Gregg Popovich (1212), Pat Riley (1210), George Karl (1175) in Phil Jackson (115). Nelson starejši je pripeljal slovitega Litovca Šarunasa Marčulionisa h Golden Statu, na naboru 1998 pa je izpeljal vrhunsko kupčijo z Milwaukeejem, ob kateri so Telički iz Dallasa dobili Dirka Nowitzkega, za nameček pa so iz Phoenixa privabili Steva Nasha.

»To so bili drugi časi, v Lukovem primeru pa nismo pretirano napenjali možganov. Naši evropski ogledniki so ga spremljali že nekaj let, zato je bilo le vprašanje, ali se bomo lahko na naboru dogovorili za menjavo,« je pojasnil Mark Cuban. Ponudbo je sprejela Atlanta. Dončića je izbrala kot tretjega po vrsti in ga prepustila Dallasu, v zameno pa dobila 5. izbranca Traeja Younga in pravico do dodatne izbire v prvem krogu »drafta« 2019.

Doslej se je poteza bogato obrestovala teksaški zasedbi, saj se je Dončić v prvi tretjini sezone izkazal z učinkom 17,8 točke, 6,8 skoka in 4,5 asistence. S povprečjem 17-6-4 se lahko v celotni ligi pohvali le deset košarkarjev. Kevin Durant (GS – 29, 7,7, 6,2), LeBron James (LAL – 28,4, 7,6, 7), Anthony Davis (NO – 28,1, 12,4, 4,7), Giannis Antetokounmpo (Mil – 26,6, 13,2, 6,1), Blake Griffin (Det – 25,6, 9,1, 5), Paul George (OC – 24,6, 7,8, 4,3), Russell Westbrook (OC – 21,5, 10,5, 9,9) in Victor Oladipo (Ind – 20,5, 6,5, 5) so vsi po vrsti že igrali na tekmah All-Star NBA, Srbu Nikoli Jokiću (Den – 17,4, 10, 7,6) se krstni nastop med zvezdami obeta v tej sezoni, v elitni družbi pa je le še – Luka Dončić.

Donnie Nelson je med prvimi v ZDA prepoznal Dončićev talent. FOTO: Reuters
Donnie Nelson je med prvimi v ZDA prepoznal Dončićev talent. FOTO: Reuters

 

Madrid ni Würzburg


»Ko sem prvič videl posnetek njegove igre, sem najprej pomislil, da je ta fant dober košarkar. Po prvih vtisih nisem bil povsem prepričan, na katerem igralnem mestu bi ga lahko uporabili, vedel pa sem, da bo imel velik vpliv na moštvo, ko se bo odločil za ligo NBA. Donnie Nelson je bil še bolj odločen. Vztrajal je, da je Luka izjemno dober in da bo v ZDA zablestel zelo hitro,« priznava Rick Carlisle, ki se je kmalu prepričal, da so imeli Nelson ter njegovi asistenti Tony Ronzone, Alvydas Pazdrazis in Roberto Carmenati prav. »Imamo vrhunski štab oglednikov, ki spremljajo vsako tekmovanje za mlade košarkarje, da bi čim prej začeli zbirati vse potrebne informacije,« je potrdil Nelson in zagotovil, da Dončić od začetka ni imel prednostnega položaja. Pridobil si ga je z imenitnimi predstavami v dresu Reala, zaradi katerih je imel vsak ameriški klub debelo kartoteko o njem že od 16. leta starosti.

Igranje v Madridu je namreč nekaj povsem drugega kot kaljenje v Würzburgu, od koder je prišel Nowitzki, ki se je nad Dončićem navdušil med lanskim EP: »Takrat so že vi govorili o njem. Slovenijo je resda vodil Goran Dragić, toda imela je tudi tega fantiča, ki je presenečal vse s svojo igralno zrelostjo. Že takrat je bil skoraj popoln košarkar,« ocenjuje sloviti Nemec.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine