Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

V revanši so se stotici le približali, vendar dosegli še višjo zmago

Cedevita Olimpija je tudi na drugi tekmi z Bursaporom pokazala svetle in temne plati, a ni ogrozila svoje četrte zmage v evropskem pokalu (97:80).
Jaka Blažič je še enkrat najučinkovitejši košarkar stožiškega moštva. FOTO: Cedevita Olimpija
Jaka Blažič je še enkrat najučinkovitejši košarkar stožiškega moštva. FOTO: Cedevita Olimpija
11. 11. 2020 | 20:35
11. 11. 2020 | 22:07
6:17
Bursa – Kar pet od 12 tekem 7. kola evropskega pokala je bilo preloženih zaradi pozitivnih testiranj na koronavirus pri moštvih iz Španije, Italije, Litve in Črne gore, Cedeviti Olimpiji pa je bil sreča tokrat dvakrat naklonjena. Dvoboj je lahko odigrala z vsemi glavnimi aduti, s tretjo zaporedno zmago, drugo v Bursi v razmaku 50 ur, pa se je še bolj približala prvemu vmesnemu cilju v sezoni – preboju med elitno šestnajsterico drugega najmočnejšega klubskega košarkarskega tekmovanja v Evropi. Bursasporu medtem počasi zmanjkuje priložnosti za prvo evropsko zmago.

Turki so za revanšo z Ljubljančani nekoliko dopolnili svoje vrste in menjavali devet mož, videlo pa se je, da vsi niso povsem pripravljeni. Še bolj očitna je bila razlika v kolektivni kakovosti med obema moštvoma, predvsem na račun zunanjih stožiških strelcev. Z bolj zbrano in stanovitno igro bi lahko sicer ubrali tudi lažjo pot do uspeha, a so se očitno prezgodaj zadovoljili z boljšo obrambo kot na prvi tekmi v Bursi in z uvodnim navdihom pri metih. Prvo četrtino so dobili z 12 točkami naskoka s 13 točkami Jake Blažiča, ki je ponedeljek zablestel s 33 točkami in tokrat potrdil, da mu izrazito mehko vzmetenje obročev v dvorani Tofaš zelo ustreza. Cedevita Olimpija je v uvodni četrtini metala za tri točke 6:9 (Blažič 3:4, Rion Brown 2:2, Edo Murić 1:1), a nadaljevanje ni bilo tako blesteče.

Kendrick Perry se je izkazal s 14 točkami in 9 asistencami. FOTO:  Cedevita Olimpija
Kendrick Perry se je izkazal s 14 točkami in 9 asistencami. FOTO:  Cedevita Olimpija


Po vodstvu z 38:21 v 12. minuti so začeli varovanci trenerja Jurice Golemca kazati tudi svoje temne plati. Popustili so pri obrambnih nalogah, ob pričakovanem padcu odstotka metov pa niso iskali skupnih nadomestnih rešitev, pač pa posamične bližnjice. In čeprav je turško moštvo trdno zasidrano na dnu skupine D, za nameček pa so ga načele poškodbe, ni tako slabo, da ne bi znalo kaznovati tekmečeve lahkomiselnosti. Do glavnega premora se je približalo na devet točk razlike in z dobljeno drugo četrtino (22:19) opozorilo goste, da drugi polčas ne bo gola formalnost.
 

Turki srčni, Ljubljančani boljši


V nadaljevanju Ljubljančani niso igrali za košarkarske sladokusce, a so navzlic vzponom in padcem znali ohraniti pravo smer do uspeha. V tretji četrtini so ohranili varno razdaljo pri 13, 14 točkah, v zadnjem delu tekme pa so znova začutili sapo turških košarkarjev za vratom. V 34. minuti je Bursaspor še enkrat zmanjšal razliko na devet točk (71:79), a sta njegov juriš odbila Kendrick Perry in Blažič z dvema trojkama, pri 78:87 pa je stopil v ospredje krilni center Jarrod Jones.

Cedeviti Olimpiji so slednjič zmanjkale tri točke za drugo zaporedno stotico, njena končna prednost pa je bila vendarle za točko višja kot v ponedeljek (104:88). Poleg Blažiča (za dve 5:5, za tri 4:8, prosti meti 3:4 in 5 skokov) se je v napadu najbolj izkazal Brown (za dve 3:4, za tri 3:5 in 5 skokov), Perry je 14 točkam dodal 9 asistenc, v oči pa bode tudi prevlada stožiške zasedbe pri skokih (39:23), v glavnem na račun razlike pri ujetih žogah pod tekmečevim obročem (17:2), ki je bila plod dobrega zapiranje prostora.

»Ni lahko igrati dvakrat zapored z istim moštvom. Košarkarji Bursaspora so se borili, toda mi smo igrali bolje,« je na koncu ocenil Rion Brown. Cedevita Olimpija bo prihodnjo sredo gostovala pri Gran Canarii, nato pa jo čakata še domači dvoboj s Trentom in dve zaporedni soočenji s Promitheasom.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine