Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Medtem ko so iskali pravo obrambo, je Blažič polnil obroč Turkov

Košarkarji Cedevite Olimpije so v zaostali tekmi 2. kola evropskega pokala prepričljivo premagali zdesetkani Bursaspor s 104:88.
Jaka Blažič je bil neustavljiv v Bursi. FOTO: Cedevita Olimpija
Jaka Blažič je bil neustavljiv v Bursi. FOTO: Cedevita Olimpija
9. 11. 2020 | 21:00
9. 11. 2020 | 21:07
5:44
Bursa – Nenavadno zveni, da so košarkarji Cedevite Olimpije v dvoboju 2. kola evropskega pokala dosegli tretjo zmago kot gostitelji, za nameček v – Turčiji. Toda v časih, ki jih zaznamuje koranavirus, moramo pozabiti na dosedanje miselne vzorce. Ljubljančani so docela uresničili svoj načrt v zaostali tekmi z Bursasporom, ki so jo sprva izgubili z 0:20 brez boja ter se morali po spremembi pravilnika zaradi zgoščenega koledarja nastopov in denarnega prihranka sprijazniti s premestitvijo prizorišča v Burso. Uvrstitvi v drugi krog tekmovanja, v katerega bodo napredovala štiri moštva iz vsake skupine, so se približali še za en korak.

»Turki so zelo raznovrstni v napadu, zato jih bomo morali ustaviti s kolektivno obrambo,« je pred odhodom v Turčijo opozarjal Olimpijin trener Jurica Golemac. Njegove besede so dolgo iskale potrditev, saj so se njegovi košarkarji lotili naloge, kot da se bo močno oslabljeni tekmec premagal kar sam. Bursapor je resda zaradi različnih razlogov zbral komaj osem zdravih zdravih mož, stari znanec ljubljanskega občinstva Ender Arslan pa je prebil na parketu le 25 sekund, saj se je poškodoval že v uvodni četrtini in se ni več vrnil v igro.

Brez prvega strelca moštva Metina Türena ter tretjega in četrtega najučinkovitejšega moža Daniela Hamiltona in Malika Newmana pa je bila igra Bursapora že od začetka precej bolj enolična, kot bi bila sicer. Toda ob luknjičasti obrambi Ljubljančanov, v kateri ni bilo niti kolektivnega niti individualnega navdiha, je brez težave izpolnil svojo napadalno kvoto in se po vodstvu z 39:34 trdno oklepal tekmecev do glavnega premora. Še posebej branilec Birkan Batuk z metom za tri točke 4:5.
 

Kapetan prinesel stotico


O usmerjenosti obeh moštev priča že rezultat ob polčasu – 58:54. Pri Cedeviti Olimpiji sta v prvih 20 minutah vlekla branilca Jaka Blažič (13 točk) in Kendrick Perry (12), a čeprav je v nadaljevanju strelski ritem ohranil le ljubljanski kapetan (na koncu 33 točk, met za dve 6:8, za tri 4:7, prosti meti 9:9), je njegova zasedba zavladala na parketu. V obrambi je namreč prikazala manjši napredek, aduti Bursaspora pa so se zaradi majhnega nabora igralcev sčasoma upehali in v drugem polčasu zmogli le 34 točk, 12 v zadnji četrtini. Ljubljančani so ob dirigentskih smernicah Perryja in Roka Lenija Ukića, ki sta zbrala vsak po 7 asistenc, v 29. minuti vodili z 81:67 in že po treh četrtinah presegli svoj letošnji rekord v evropskem pokalu s 85 točkami. Pri 95:79 so zaigrali v nižji prestavi, a stotica se jim ni mogla izmuzniti: dobro minuto pred koncem tekmo je zanjo poskrbel Blažič s svojo četrto trojko.



»Potrebovali smo zmago, saj se borimo za napredovanje med najboljšo šestnajsterico evropskega pokala. Vedeli smo, da bo Bursaspor nastopil oslabljen, vendar je igral dobro in nam nudil trd odpor. Na koncu smo vendarle zasluženo zmagali,« je po razpletu na kratko poudaril junak dvoboja.

Moštvi se bosta pomerili še enkrat v sredo ob 18. uri v tekmi rednega 7. kola, znova v Bursi.


 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine