Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

V Bologni obstali na pragu senzacije

 Petrol Olimpija je v 10. kolu LP tesno izgubila pri vodilnem moštu v skupini D Virtusu iz Bologne. 
Mirza Begić je v Bologni prikazal predstavo sezone. FOTO: FIBA
Mirza Begić je v Bologni prikazal predstavo sezone. FOTO: FIBA
9. 1. 2019 | 23:00
10. 1. 2019 | 00:04
3:53
Bologna – Najnevarnejše obdobje v športnikovi karieri pride, ko se se spoprijatelji s porazi in ga ti ne ženejo k napredku, temveč k malodušju. Košarkarji Petrola Olimpije so v tej sezoni blizu prelomnice, a je po prikazanem v 10. kolu Fibine lige prvakov še niso prešli. Proti vodilnemu v skupini D Virtusu iz Bologne so resda doživeli že deveti poraz v desetih nastopih, a po ogorčeni bitki.

Otožno obujanje spominov na začetek tisočletja, ko sta tedanja Kinder in Union Olimpija bila epski bitki v četrtfinalu krstne sezone Ulebove evrolige z Emanuelom Ginobilijem, Matjažem Smodišem, Markom Jarićem, Davidom Andersenom in Rashardom Griffithom na bolonjski strani ter Benom Udrihom, Sanijem Bečirovičem, Jirijem Welschem, Mindaugasom Žukauskasom, Primožem Brezcem, Emiliom Kovačićem in Slavkom Kotnikom na ljubljanski se je pred poltretjim mesecem povsem ponesrečilo. Italijansko moštvo se je sprehodilo skozi Stožice (61:92) in grozilo je, da bo na revanši v legendarni PalaDozzi razplet še bolj neprijeten za slovenske prvake. Vendar so prijetno presenetili.

Še preden so se košarkarji Virtusa zavedli, da se Ljubljančani tokrat ne bodo premagali kar sami, jih je zajel metež košev gostujoče zasedbe, ki je po sedmih minutah igre vodila z 18:5, sedem minut pozneje pa s 36:22. Prednjačila sta Mirza Begić, strelec 11 točk v prvem polčasu, in Luka Šamanić (10) pod obročem, zanimivo pa je, da si je Olimpija priigrala najvišjo prednost +14 s prvim uspešnim metom za tri točke šele sredi druge četrtine. Prva trojka Roka Badžima pa je zanjo (vsaj časovno) pomenila prelomnico. Gostitelji so namreč začeli igrati bolj agresivno v obrambi, vrgli iz tira neizkušene tekmece in se z nizom 12:0 vrnili v igro. Toda niti izenačenje Bolonjčanov na 43:43 še ni pomenilo usodne grožnje. V tretji četrtini so začeli zadevati še zunanji strelci gostov in Olimpija se je podala v zadnji del tekme s prednostjo dveh točk.


Neprevidni Šamanić


V njem se je po Srbu Dejanu Kraviću razigral prekaljeni italijanski reprezentant Pietro Aradori in s 14 točkami v zadnjih desetih minutah skoraj sam pripeljal gostitelje na prag zmage pri 82:75. Toda Begić (za dve 9:12 in 12 skokov), ki se je v letih 2004-06 poskusil uveljaviti prav pri Virtusu, ni dovolil vdaje. Po njegovem košu za 85:81 le 47 sekund pred koncem domače moštvo ni izkoristilo napada, Miha Lapornik pa je s trojko 11,6 sekunde pred iztekom igralnega časa vrnil upanje Olimpiji, še posebej, ker je Tony Taylor zadel le en prosti met. Toda v odločilni napad je Ljubljančane popeljal kar krilni center Šamanić in pri vodenju izgubil žogo. Aradori je rutinersko dokončal delo.

Drugi izidi v skupini D – Promitheas : Bayreuth 95:78 (Hrovat 7 za Bayreuth), Neptunas : Ostende 77:79, Strasbourg : Bešiktaš 64:69; vrstni red: Virtus 8:2, Promitheas 7:3, Strasbourg 6:4, Ostende in Bešiktaš po 5:5, Bayreuth in Neptunas po 4:6, Petrol Olimpija 1:9.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine