Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Stara navada, železna srajca: vnovič slabo začeli in končali

Petrol Olimpija je v 5. kolu Fibine lige prvakov zaostajala že z 18 točkami razlike in četrtič klonila.
Miha Lapornik (z žogo) je dosegel po 11 točk v vsakem polčasu. FOTO: Voranc Vogel
Miha Lapornik (z žogo) je dosegel po 11 točk v vsakem polčasu. FOTO: Voranc Vogel
7. 11. 2018 | 22:31
4:20
Ali lahko košarkarji Petrola Olimpije v Stožicah igrajo še slabše, kot so pred dvema tednoma proti Virtusu iz Bologne, so se spraševali njihovi zadnji preživeli privrženci pred 5. kolom Fibine lige prvakov. Po dvoboju z litovskim Neptunasom je bil odgovor vsaj za zdaj nikalen, a še zdaleč ni bil pohvalen. Ljubljančani so vodili le s 3:2, že do polčasa prejeli 56 točk in kljub boljšemu nadaljevanju doživeli še četrti poraz.

Potek tekme je bil pač večidel v skladu z igralnim slogom stožiške zasedbe, v katerem so kolektivne košarkarske akcije velika izjema, pri njihovi sinočnji različici tekmovanja v lučanju na koš pa so prevladovale individualne poteze in meti že po prvi podaji po prenosu žoge prek polovice igrišča. Tokrat so bili gostitelji celo nadpovprečno učinkoviti, saj so v uvodnih 20 minutah zadeli sedem trojk in metali iz igre 56-odstotno. A kaj, ko so z luknjičasto in votlo obrambo omogočili tekmecem, da so se prosto sprehajali naokoli in polnili njihov koš, kakor se jim je zljubilo, v glavnem z najugodnejših položajev. Povrhu so dosegli celo kopico košev ob dodatnem prostem metu, med drugim tudi tri trojke.

Za nameček so Litovci gladko prevladovali pri skokih, čeprav njihov najvišji mož Gytis Masiulis meri 206 cm, kar se seveda ni moglo dobro končati za Petrol Olimpijo, ki ima v svojem obširnem kadru šest višjih košarkarjev. Po zadnjem izenačenju na 6:6 si je že do 9. minute nakopala dvomesten zaostanek (12:22), štiri minute pozneje pa po krajšem recitalu organizatorja igre gostov Tomasa Delininkaitisa in zabijanjih Jeraija Granta celo s 19:36. Primanjkljaj bi bil lahko še višji, če se ne bi gostje zadovoljili s priigrano prednostjo in nadaljevali s prilagojeno zavzetostjo; lov na rekorde jih tokrat ni zamikal.
 

Prešibki za Evropo


V tretji četrtini je Neptunas vodil že 74:56, nato pa ponudil priložnost svojim gostiteljem. Olimpijini košarkarji očitno igrajo bolj sproščeno, ko je tekma zanje že izgubljena, in tokrat so se štiri minute pred koncem tekme celo nevarno približali na pičlih šest točk (80:86). V prelomnih trenutkih dvoboja pa je znova stopil v ospredje izkušeni 36-letni Delininkaitis in razblinil zadnje teoretične dvome. V praksi je bilo vse jasno že prej, čeprav so Ljubljančani slednjič zadeli pet trojk več od gostov in po izkoristku metov za dve točki zaostali zgolj za odstotek.

»Neptunas ima izkušeno in čvrsto moštvo, tokrat pa je dosegel kar 56 točk iz naše rakete in prevladoval pri skokih. Liga prvakov je posebno tekmovanje, v kateri ekipe nimajo izrazito visokih košarkarjev, a so veliko močnejši in nimamo pravega odgovora. Ni naključje, da Neptunas vodi v litovskem DP, mi pa si na žalost ne moremo privoščiti razkošja, da bi lahko podrobno odpravljali napake na treningih, saj jih imamo premalo zaradi ritma treh tekem na teden,« je po porazu priznal Olimpijin trener Zoran Martič. Luka Lapornik, ki je bil z 22 točkami (za dve 5:9, za tri 3:6) prvi strelec dvoboja, je dodal: »Začeli smo premehko in brez zapiranja prostora pod našim košem, zato je Neptunas brez težav polnil naš koš. Kar 97 prejetih točk v domači dvorani je odločno preveč.«

Drugi izidi v skupini D – Bešiktaš : Virtus Bologna 90:94, Bayreuth : Ostende 87:71, Strasbourg : Promitheas 83:78; vrstni red: Virtus 5:0, Promitheas in Strasbourg po 4:1, Neptunas 3:2, Petrol Olimpija, Bešiktaš, Ostende in Bayreuth po 1:4.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine