Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Španci so se po 13 letih naveličali čakanja na odličje

Danes se začenja SP v košarki, na katerem ima visoke cilje tudi najupešnejša evropska reprezentanca tega tisočletja.
Marc Gasol bo četrtič zapored igral na SP, Anthony Randolph (v ozadju) in drugi zlati junaki zadnjega EP bodo dogajanje spremljali od doma. FOTO: Reuters
Marc Gasol bo četrtič zapored igral na SP, Anthony Randolph (v ozadju) in drugi zlati junaki zadnjega EP bodo dogajanje spremljali od doma. FOTO: Reuters
31. 8. 2019 | 05:00
5:09
S tekmo med Srbijo in Angolo se bo danes ob 9.30 po slovenskem času na Kitajskem začelo 18. svetovno prvenstvo v košarki, ki bo od prvega dneva ponujalo celo kopico tekem; do začetka četrtfinala 10. septembra jih bo vsak dan na sporedu osem. Zajeten je tudi seznam kandidatov za kolajne, zaradi oslabljenosti branilcev naslova iz ZDA celo za zlato. Svojo računico imajo Srbi, srebrni za zadnjih treh velikih tekmovanjih, Španci, Francozi, Grki, Avstralci, Litovci, Brazilci, Argentinci …

Med naštetimi je posebnost španska reprezentanca. Na olimpijskih igrah je osvojila tri srebrne kolajne (1984, 2008, 2012) in eno bronasto (2016), na evropskih prvenstvih tri zlate (2009, 2011, 2015), šest srebrnih in štiri bronaste (zadnji v letih 2013 in 2017), na dosedanjih mundialih pa je prišla le do enega odličja – zlatega sijaja leta 2006 na Japonskem. Praznih rok je ostala tudi na SP 2010 v Turčiji, kjer je bila šesta, in pred petimi leti pred domačimi gledalci (5.), ko jo je v četrtfinalu ustavila Francija. Trinajstletno čakanje na nov uspeh na SP ni bilo prijetno, Kitajska pa bo bržkone zadnja priložnost za preostale člane najmočnejše evropske selekcije v tem tisočletju.

Od zlatega moštva iz Saitame letos vztrajata le še Realov adut Rudy Fernandez in Marc Gasol, ki je letos proslavil naslov prvaka lige NBA s Torontom. Pau Gasol bo manjkal zaradi operacije stopala, a pri 39 letih zagotavlja, da želi igrati na OI 2020, Sergio Rodriguez si je privoščil oddih po zahtevni klubski sezoni, podobno Alex Abrines ter naturalizirana Serge Ibaka in Nikola Mirotić. Vsi drugi so se poslovili že prej ter prepustili vodilne vloge Sergiu Llullu (Real), Rickyju Rubiu (Utah), Victorju Claverju (Barcelona) ter bratoma Juanu (Denver) in Guillermu Hernangomezu (Charlotte). Selektor Sergio Scariolo je prvič prevzel krmilo moštva že pred desetletjem, toda letošnje SP bo zanj nekaj posebnega. Skozi kvalifikacije se je moral prebiti brez zvezdnikov iz lige NBA in evrolige, na Kitajsko pa bo popeljal povsem drugo zasedbo.
 

Manj zvezdnikov, bolj moštveno


»Marsikaj se je spremenilo. Če sta bila dolga leta vodji našega moštva Pau in Juan Carlos Navarro, sta ju zdaj nasledila Marc in Ricky. Všeč mi je, kako sta se lotila naloge, saj tega ne počneta zato, da bi izstopala, ampak da bi moštvo igralo čim bolje. Kljub vsem odpovedim smo po izgubah nekje na sredini med udeleženci mundiala. Pogrešamo veliko fantov, a imamo dovolj veliko bazo, da jih lahko vsaj delno nadomestimo,« pravi Scariolo in za primer daje svoje slovite severnoameriške kolege. Nick Nurse je letos popeljal Toronto do šampionske lovorike, v kanadski reprezentanci pa je naletel na mizeren odziv. Podobno velja za stratega ZDA, Gregga Popovicha in njegovega pomočnika Steva Kerra, ki sta postala imenitni blagovni znamki s San Antoniom in Golden Statom.

»ZDA nimajo zvezdnikov, a bodo igrale bolj moštveno s poudarkom na obrambi. Na podobne atribute bomo stavili tudi mi, poskusili pa bomo osvojiti še eno kolajno in neposredno vozovnico za OI 2020,« poudarja Scariolo.

Današnji pari 1. kola, skupina A: Venezuela – Poljska (10), Kitajska – Slonokoščena obala (14); skupina B: Rusija – Nigerija (10.30), Argentina – Južna Koreja (14.30); skupina C: Portoriko – Iran (10.30), Španija – Tunizija (14.30); skupina D: Srbija – Angola (9.30), Italija – Filipini (13.30).

Nedelja, skupina E: Turčija – Japonska (10.30), ZDA – Češka (14.30); skupina F: Brazilija – Nova Zelandija (10), Grčija – Črna gora (14); skupina G: Dominikanska republika – Jordanija (10.30), Francija – Nemčija (14.30); skupina H: AvstralijaKanada (9.30), Litva – Senegal (13.30).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine