Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Srbi bodo na Kitajskem izstopali celo v igri velikanov

Srebrni z zadnjih treh velikih košarkarskih tekmovanj na SP po zlato kolajno.
Sacramentova asa Bogdan Bogdanović (levo) in Nemanja Bjelica (desno) bosta pomembna aduta Srbije na SP. Foto USA Today Sports
Sacramentova asa Bogdan Bogdanović (levo) in Nemanja Bjelica (desno) bosta pomembna aduta Srbije na SP. Foto USA Today Sports
28. 8. 2019 | 06:01
4:39
Ljubljana – Zaradi zdesetkanosti ameriške reprezentance, ki je brez poraza osvojila prvo mesto na zadnjih štirih največjih tekmovanjih, dveh svetovnih prvenstvih in dveh olimpijskih igrah, se je krog kandidatov za zlato kolajno na letošnjem mundialu vidno razširil. Najbolj odločno pa upajo na podvig srbski košarkarji in to upravičeno. Na SP 2014, OI 2016 in EP 2017 so bili drugi, na letošnjih pripravljalnih tekmah pa so ostali neporaženi.

Srbski »orli« so včeraj ugnali še izjemno močno Francijo, ki z najboljšim obrambnim košarkarjem lige NBA Rudyjem Gobertom, Nicolasom Batumom, Evanom Fournierom in drugimi asi prav tako sodi med favorite SP, ter končali niz ogrevalnih nastopov z izkupičkom 9:0. Ob zmagi z 61:56 so strelsko izstopali centra Miroslav Raduljica (13) in Nikola Jokić (10) ter branilec Marko Gudurić z 9 točkami in dirigent Stefan Jović z 8. Veliko pa pove že podatek, da so bili uspešni tudi brez dveh adutov Sacramenta, Bogdana Bogdanovića in Nemanje Bjelice. Izbranci selektorja Aleksandra Đorđevića, ki je v ponedeljek praznoval 52. rojstni dan, so že pred tem prekosili vrsto močnih tekmecev, po dvakrat Litvo in Italijo, po enkrat Grčijo z Giannisom Antetokounmpom (pred 18.000 gledalci v Atenah in brez svojega prvega aduta Jokića), Novo Zelandijo (brez Bjelice, Bogdanovića, Raduljice in Vladimirja Lučića), Turčijo in Finsko.

»Med pripravami smo ostali brez dveh pomembnih mož, Miloša Teodosića in Dragana Milosavljevića, toda reprezentanca mora vedno računati na nepričakovane dogodke. Na prvi pogled bo kdo rekel, da naše moštvo ni dobro uravnoteženo po igralnih mestih, saj imamo šest zunanjih košarkarjev in šest zelo visokih, vendar sem zelo zadovoljen z našo zasnovo. Tudi na SP 2014 smo imeli šest visokih igralcev, od teh štiri klasične centre, pa smo se dobro odrezali. Dodatno razsežnost nam daje raznovrstnost Nemanje Bjelice, ki je s svojimi 209 cm kos nalogam na vseh petih igralnih položajih, saj je izjemno spreten z žogo,« je zadovoljen Đorđević.
 

Močnejši kot v Istanbulu


Srbski strateg ima zastrašujoče visoko moštvo, saj po uradnih podatkih SP 12 prijavljenih košarkarjev v povprečju meri 205 cm. Najnižji je organizator Vasilije Micić s 195 cm, štirje pa presegajo 209 cm, kolikor sta visoka Bjelica in Jokić: Stefan Birčević (210 cm), Raduljica, Nikola Milutinov (oba po 213 cm) in Boban Marjanović (222). Za primerjavo: ameriška dvanajsterica tako kot francoska meri v povprečju 201 cm, španska 200 cm, Grki (203) pa še niso izluščili moštva za SP. Če povlečemo vzporednico z zadnjim velikim tekmovanjem, EP 2017, pa je prav tako jasno, da so Srbi pridobili največ. Za razliko od Istanbula, kjer so v finalu klonili proti Sloveniji s 85:93, bodo močnejši za Jokića, ki se je v Denverjevem dresu uvrstil v najboljšo peterko minule sezone lige NBA, Raduljico, Bjelico in novega člana Cedevite Olimpije Marka Simonovića. Glavni asi moštva se poznajo že dolgo in jih letos ni bilo težko uigrati, s čimer se ne morejo pohvaliti Američani, drugi favoriti pa imajo nekaj osamljenih zvezd brez enakovrednih asistentov.

»Preglavice sta nam povzročili le poškodbi. Osebno menim, da so Američani kljub vsemu glavni kandidati za zlato kolajno, ne bi se preveč zanašal na njihov seznam odpovedi. Ne smemo niti pozabiti, da je na naših tekmah z Grčijo in Litvo odločila ena žoga ter da se smo se proti Franciji rešili v zadnji četrtini, ki smo jo dobili s 15:8. Dobro znamo torej igrati tudi v obrambi,« opozarja Bogdan Bogdanović.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine