Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Hladna hrvaška prha v Pireju, a sanje Dončića in ekipe o Parizu še živijo

Slovenski košarkarji so bili razglašeni na prvi tekmi kvalifikacij za OI v Parizu. Nujen je popoln reset. V četrtek igrajo z Novo Zelandijo.
Luka Dončić ni mogel preprečiti poraza Slovenije. FOTO: AFP
Luka Dončić ni mogel preprečiti poraza Slovenije. FOTO: AFP
2. 7. 2024 | 23:10
3. 7. 2024 | 07:47
6:40

Razočaranje v Pireju. Slovenska reprezentanca z enim od največjih zvezdnikov svetovne košarke Luko Dončićem je doživela visok in skrb vzbujajoč poraz proti Hrvaški z 92:108 na prvi tekmi kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah. Od začetka do konca je bila nekonkurenčna in razglašena. Toda sanj o drugem olimpijskem nastopu še zdaleč ni konec. V četrtek bodo morali igralci Aleksandra Sekulića premagati Novo Zelandijo, če se želijo uvrstiti v sobotni polfinale, najverjetneje proti prvemu favoritu turnirja – domači Grčiji.

Rokometašem, rokometašicam in odbojkarjem je že uspelo, zdaj so na vrsti slovenski košarkarji, da si zagotovijo vstopnico za olimpijske igre v Parizu. Predstavitev naše rekordne olimpijske odprave bo naslednji četrtek v Kopru. Bodo tam tudi Sekulićevi reprezentanti?

FOTO: Aris Messinis/AFP
FOTO: Aris Messinis/AFP

Glede na videno na prvi tekmi, se ponuja negativni odgovor. A nič še ni izgubljeno, res pa je, da se lahko že jutri končajo olimpijske sanje. S takšno igro Slovenija ne bo premagala resne ekipe Nove Zelandije. Energije, ki je krasila naše nogometaše na EP v Nemčiji – košarkarji so včeraj večerni trening opravili prej, da so lahko spremljali dramo s Portugalsko –, ni bilo zaznati ...

Zmagovalci štirih turnirjev se bodo v Parizu pridružili gostiteljem Francozom, ZDA, Srbiji, Nemčiji, Kanadi, Japonski, Avstraliji in Južnemu Sudanu. Najboljši iz Pireja bo na olimpijskih igrah igral v skupini z Avstralijo, Kanado in zmagovalcem turnirja v Valencii. Slovenija lovi drugi nastop na olimpijskih igrah, v Tokiu je osvojila četrto mesto. Pred tremi leti je zmagala na podobnem turnirju v Kaunasu, kjer je v finalu premagala domačo Litvo, a tam prikazala povsem drugačno podobo kot danes, ko je bila v gledališkem vzdušju povsem neprepoznavna.

Dončić, ki se mu je poznala utrujenost po naporni sezoni v ligi NBA, je dosegel 26 točk, 19 pa jih je prispeval Klemen Prepelič. Slovenci so zelo slabo odprli tekmo, čeprav je novi naturalizirani igralec Josh Nebo dvakrat zabil po podajah Dončića. Toda po 4:3 (edino vodstvo Slovenije!) se je tekma hitro obrnila. Hrvati so ušli na 15:5 in Sekulića prisilili v prvo minuto odmora. Ni zalegla, Slovenci so bili jalovi, tekmeci pa so jim ušli na plus 18, ko je nov koš dosegel Ivica Zubac.

FOTO: Aris Messinis/AFP
FOTO: Aris Messinis/AFP

Tudi v drugi četrtini so Slovenci delovali razglašeno, predvsem niso imeli rešitve za Zubca. Razlika je z 12 spet narasla na 17 točk. Šele ob koncu smo dočakali trojki, natančna sta bila Prepelič in Zoran Dragić, tako da je bila razlika med odmorom glede na videno še znosnih 13 točk (41:54).

Razpada sistema ni bilo

V drugem polčasu se je nadaljevala slaba predstava Slovencev. Hrvati so ušli že na 21 točk razlike, nihče od Sekulićevih adutov ni bil na svoji pravi ravni. Vmes so se zgodile tehnične težave in prekinitev zaradi menjave semaforja je trajala dolgih in mučnih 45 minut. Že takrat je bilo jasno, da rešitve ni in še dobro, da po nadaljevanju ni prišlo do popolnega razpada sistema, kar je morda edina dobra novica pred nadaljevanjem turnirja v dvorani Miru in prijateljstva ... Rokavice proč, zdaj ni več šale, fantje!

Kvalifikacije Pariz 2024
Kvalifikacije Pariz 2024

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine