Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Randolph največji Slovenec ob prazniku

Slovenija klonila še petič zapored v kvalifikacijah za SP 2019, tokrat premočna Turčija.
Anthony Randolph ni mogel preprečiti novega poraza Slovenije. FOTO: Tomi Lombar
Anthony Randolph ni mogel preprečiti novega poraza Slovenije. FOTO: Tomi Lombar
17. 9. 2018 | 23:01
17. 9. 2018 | 23:27
5:25
Niti praznik slovenske košarke ob okrogli obletnici osvojitve zlate kolajne ni prinesel sreče reprezentanci. V osmem nastopu v kvalifikacijah za SP 2019 je doživela še peti zaporedni poraz, skupno že šesti, in bržkone izgubila zadnji ščepec upanja za osvojitev enega od prvih treh mest v skupini I, ki vodijo med 32 najboljših moštev na svetu. Kitajska je videti tako daleč, kot da bi sodila v drugo galaksijo.

Pred letom dni je v Istanbul romalo več kot 7000 Slovencev, da bi spodbujali junake eurobasketa v finalu s Srbijo, in še veliko več bi jih pripotovalo, če bi lahko dobili vstopnice, vozovnice, čas in tudi denar. Sinoči se jih je v Stožicah zbralo precej manj kot v dvorani Sinan Erdem, kot da bi ljubitelji košarke prvi izgubili upanje na čudež. In tudi navzoči so prikazali največ zanosa pred tekmo, ko so zaradi tehničnih težav uprizorili a capella izvedbo druge polovice Zdravljice. Čim se je merjenje moči začelo, pa so na ves glas pozdravljali le dobre poteze gostiteljev, ki jih je bilo kljub srčnosti premalo, in se v glavnem hitro sprijaznili, da so Turki boljši. Vsaj v takšnem kadrovskem razmerju sil.

Gostje s tremi učinkovitimi asi iz lige NBA, ameriško okrepitvijo Scottiejem Wilbekinom in najboljšimi domačimi igralci turških klubov so učinkovito prikazali, kaj so počeli minuli mesec dni na skupnih pripravah, medtem ko bi lahko vse skupne treninge slovenskega moštva prešteli s prsti na dveh rokah. Največ je v svojem prvem nastopu na uradni tekmi v Ljubljani (in verjetno poslovilnem v kvalifikacijah za SP) pokazal Anthony Randolph. Met za tri točke (1:7) mu sicer ni šel najbolje od rok, a je že v prvem polčasu zbral 12 točk in 7 skokov ter nadomestil del primanjkljaja visokih soigralcev. Manjkali so predvsem koši Gašperja Vidmarja (do glavnega premora iz igre 1:6 in prosti meti 1:6), Vlatko Čančar je igral vnovič preveč medlo in že kar sramežljivo, da bi upravičil status izbranca nabora lige NBA, Edo Murić pa se je vrnil na svoj krilni položaj, a brez večjega učinka, Sašo Zagorac in Blaž Mahkovic sta v seštevku prebila na parketu manj kot tri minute, debitant Jurij Macura minuto.
 

Ko je začel zadevati še Korkmaz ...


V lovu na zgodnji, a nikoli previsok zaostanek, sta Randolphu pomagala predvsem Miha Lapornik v prvem polčasu in Blaž Mesiček v drugem, kar je bilo premalo. Serije metov za tri točke namreč niso omogočale konstantne igre, preveč pa je bilo tudi izgubljenih žog (na koncu 18) in turških protinapadov. Po zaostanku z 12:16 sta Vidmar in Čančar s krajšim prebliskom prinesla Sloveniji prednost 27:24, a znova postala nevidna, kar so kaznovali Cedi Osman, Ersan Iyasova in Wilbekin s skupnimi 30 točkami do glavnega premora, pred katerim je njihovo moštvo vodilo že z 41:34.

V tretji četrtini je slovenska obramba nekoliko popustila, kar je izkoristil branilec Furkan Korkmaz in dosegel polovico od 26 točk svojega moštva v tem delu tekme, v katerem je Turčija že pobegnila za osem točk. Upanje je začelo dokončno umirati po slovenskem znižanju na 64:67, ob katerem je Randolph že zbral 23 točk. Toda utrujenost in osredotočenost agresivnih in natančnih gostov (Wilbekin za tri 6:8, Korkmaz 3:5, Osman 3:7), sta storili svoje in v preostalih osmih minutah je zmogel le še eno in pri 74:85 dokončno sedel na klop z metom za dve točki 7:14 in 12 skoki. Po zlu je šla še ena priložnost, ostale pa so le še štiri novembra in februarja, možnosti bodo podobne ničli.

»Kljub porazu moram pohvaliti fante. Prevladovali so pri skokih, manj zbranosti pa je bilo pri prostih metih in zapravljenih žogah, kar je bilo dovolj za izkušene Turke. Izgubili smo ob obletnici lanskega podviga, toda naslova prvakov nam ne more nihče vzeti. Mladi košarkarji so že v četrtem ciklu kvalifikacij potrdili, da si zaslužijo pozornost, v nadaljevanju pa bodo dobivali še večjo priložnost,« je ocenil slovenski selektor Rado Trifunović. Kapetan Gašper Vidmar je dodal: »Celo tekmo smo se borili in bili blizu, a nismo zmogli zasuka. Še naprej bomo poskusili zmagati na vsaki tekmi. Glavo gor in gremo naprej

Druga izida v skupini I – Španija : Latvija 85:82 (Colom 18, Oriola 15; Strelnieks in Timma po 20), Črna gora : Ukrajina 90:84 (Ivanović 30, Dubljević 26; Mihajljuk 15, Len 13); Španija 7:1, Turčija 6:2, Latvija 5:3, Ukrajina in Črna gora po 4:4, Slovenija 2:6.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine