Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Olimpija razpeta med Beograjčani in Šenčurjani

Pod obroči v Stožicah se bosta pomerili moštvi, ki sta med tednom doživeli boleča poraza na evropski sceni.
V superpokalu ABA sta bila Mirza Begić (z žogo) in Luka Lapornik (levo) nemočna proti Crveni zvezdi. FOTO: ABA
V superpokalu ABA sta bila Mirza Begić (z žogo) in Luka Lapornik (levo) nemočna proti Crveni zvezdi. FOTO: ABA
10. 11. 2018 | 09:02
4:25
S sinočnjo tekmo med Šentjurjem in Krko, v katerem so Novomeščani doživeli prvi poraz proti slovenskim tekmecem, se je začel peti tekmovalni vikend v ligi Nova KBM, današnji dvoboj med Petrolom Olimpijo in Crveno zvezdo pa bo eden od vrhuncev 7. kola regionalne lige ABA. Toda glede na potek sezone bržkone le na papirju, bolj izenačen utegne biti derbi nekdanjih evropskih prvakov Partizana in Cibone, ki sta tik pod vrhom razpredelnice.

Ljubljančani so doslej odigrali kar 17 uradnih tekem na različnih frontah in dosegli le šest zmag, od teh tri v domačem DP. Zato se ne morejo postaviti v vlogo favorita v dvoboju z edinim neporaženim moštvom v regionalnem prvenstvu, ki jih je 21. septembra premagal v četrtfinalu superpokala ABA v Laktaših kar s 86:60. Slovenski prvaki se lahko opogumljajo zgolj s podatkom, da so Beograjčani med tednom doživeli hujši poraz na evropski sceni. V Ulebovem pokalu so klonili v Ulmu z 80:95, kar je bil za zasedbo, ki se želi goreče vrniti v evroligo, že drugi udarec. Pred tem je klonila tudi v Brescii, kar pritrjuje tezi, da klubi iz nekdanje Jugoslavije vse bolj izgubljajo korak z mednarodnim vrhom.

S statističnega vidika je bila Olimpija običajno bliže Crveni zvezdi v Ljubljani, kjer je dobila 8 od 17 medsebojnih tekem, toda zadnjo zmago je dosegla v Beogradu. Pred tremi leti je utišala dvorano Pionir s 77:73, junak tekme pa je bil Miha Lapornik z 22 točkami in metom za tri 5:5. Reprezentančni branilec v tej regionalni sezoni v povprečju meče trojke 2:5 in dosega 12,2 točke, s katerimi zaostaja le za Janom Španom (12,8). Njegove slabosti pa so zelo podobne tistim, zaradi katerih stožiška zasedba običajno hitro zaide v težave. Njena obramba je premalo čvrsta in kolektivna, velik delež pa prispevajo še izgubljene žoge (pri teh je prva v ABA) in porazno zapiranje prostora pod obročem, kar tekmecem omogoča skoke v napadu v velikih serijah. Proti Crveni zvezdi, ki je najučinkovitejša v ligi ABA, bi bilo nadaljevanje prakse sila nevarno, na srečo Ljubljančanov pa so Beograjčani v tej sezoni celo zadnji na razpredelnici napadalnih skokov. Pa ne zato, ker bi zadeli vse mete in ne bi imeli priložnosti.
 

Martič: Zvezda skoraj popolna


»Crvena zvezda ima svojih vrstah deset zelo izenačenih košarkarjev. Maik Zirbes, Dušan Ristić in Michael Ojo dajejo čvrstost pod obročema, kar Beograjčanom omogoča igro po globini, z zunanjih položajev pa zelo učinkovito zadevajo Joe Ragland, Billy Baron in še nekaj igralcev, zato lahko govorimo o skoraj popolnem moštvu. Dvoboj s trikratnimi prvaki lige ABA bo za nas velik izziv,« ocenjuje Olimpijin trener Zoran Martič, ki bo že naslednji dan popeljal moštvo v Šenčur na tekmo DP. Krkin spored je manj zahteven. Po včerajšnji tekmi v Šentjurju bo šele v ponedeljek gostovala pri FMP.

Pari 7. kola lige ABA, sobota: Petrol Olimpija – Partizan (17), Partizan – Cibona (19), Cedevita – Igokea (21); nedelja: Mornar – Budućnost (19); ponedeljek: FMP – Krka (18); že odigrano – Zadar : Mega Bemax 80:84.
Pari 5. kola lige lige Nova KBM, sobota: Sixt Primorska – Helios Suns (17), Hopsi Polzela – Ilirija (19), Rogaška – Zlatorog (19); nedelja: Šenčur GGD – Petrol Olimpija (17); že odigrano – Šentjur : Krka 86:73 (Konjević 23, Pešić 22, Jereb 10; Lalić 20, Mahkovic 18, L. Lapornik 15).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine