Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Nič od metle, Dallas mora nazaj v volčji brlog; Dončić: To gre na moj račun

Četrta tekma finala zahodne konference NBA se ni razpletla po željah Luke Dončića in njegovih Mavericks. Minnesota vrnila udarec, tekma št. 5 v noči na petek.
Luka Dončić je bil prvi strelec tekme, ampak tokrat se ni veselil zmage. FOTO: Matthew Stockman/AFP
Luka Dončić je bil prvi strelec tekme, ampak tokrat se ni veselil zmage. FOTO: Matthew Stockman/AFP
29. 5. 2024 | 05:15
29. 5. 2024 | 07:49
4:35

Ni bilo od »metle« (sweep) in ekspresne zmage Dallas Mavericks v finalu zahodne konference lige NBA s 4:0. Košarkarji Minnesote Timberwolves so v Teksasu vrnili udarec in zmagali s 105:100 (STATISTIKA). Luka Dončić in njegovi zdaj v seriji na štiri zmage vodijo s 3:1, naslednja tekma pa bo v noči na petek ob 2.30 v Target Centru v Minneapolisu.

Dončić je bil drugi najboljši strelec tekme v American Airlines Centru, dosegel je 28 točk (met iz igre 7/21, za tri 4/11), 15 skokov in 10 asistenc za novi trojni dvojček. Trinajst sekund pred koncem je pri 97:103 z neverjetno trojko pod prekrškom vrnil upanje na preobrat, toda potem za las zgrešil dodatni prosti met za potencialnih minus 2, nakar je Naz Reid položil za končni izid.

Edwards in Towns blestela, dvojni dvojček Goberta

Točko več od Dončića je dosegel tekmec Anthony Edwards, Karl-Anthony Towns pa je zbral 25 točk (trojke 4/5) za Volkove, pri katerih je najboljši obrambni igralec lige Rudy Gobert dosegel dvojni dvojček s 13 točkami in 10 ujetimi žogami. Pri Dallasu Kyrie Irving tokrat ni imel svojega dne, vpisal je 16 točk (za tri 1/6), ko bi se tekma lahko še prelomila, je pri 97:102 in 32 sekund pred koncem z napačno podajo tekmecem podaril žogo in praktično tudi zmago. Jaden Hardy je s klopi dosegel 13 točk za moštvo Jasona Kidda, 12 točk je dodal Daniel Gafford, 10 pa P. J. Washington.

Luka Dončič je dosegel nov trojni dvojček. FOTO: Jairaj/USA Today Sports
Luka Dončič je dosegel nov trojni dvojček. FOTO: Jairaj/USA Today Sports

Vrnitev Kleberja, Lively počival

Ključne točke je dosegel Towns, ki je s tremi trojkami goste popeljal do vodstva z 98:92 manj kot dve minuti pred koncem, Edwards pa je zadel še za 100:92. Minnesota je sicer največ vodila za 12 točk (24:12). Na parket se je po dolgi odsotnosti zaradi poškodbe vrnil Maxi Kleber (13 minus, 2 točki), manjkal pa je Dereck Lively, ki je na prejšnji tekmi dobil močan udarec v glavo.

Nobeni ekipi v zgodovini NBA še ni uspelo nadoknaditi zaostanka z 0:3 v zmagah. V veliki finale so že uvrščeni Boston Celtics, ki so s 4:0 odpravili Indiana Pacers in bodo imeli več časa za počitek v lovu na prvo lovoriko po 16 letih. Kot kaže, bo za finale nared Kristaps Porzingis, bivši Dončićev soigralec v Dallasu.

Karl-Anthony Towns je bil eden od junakov Minnesote. FOTO: Jerome Miron/USA Today Sports
Karl-Anthony Towns je bil eden od junakov Minnesote. FOTO: Jerome Miron/USA Today Sports

Dončić: To je na meni, moramo bolje

»Nikdar še nisem prejel 'metle' v karieri, čeprav sem že tretjič v končnici. To sem vzel osebno. Nikakor se nisem hotel posloviti brez zmage, še posebej ne na njihovem igrišču. Nisem hotel poslušati posmehljivih opazk navijačev. Bili smo odločni in igrali na zelo visoki ravni,« je bil zadovoljen Edwards.

»Ko zaostajaš z 0:3, ni čas za dvome. Hotel sem biti agresiven in samozavesten pri metu. V obrambi sem skušal biti čim bolj discipliniran,« je odleglo tudi Townsu.

Dončić je (brez potrebe) prevzel krivdo nase. »To gre na moj račun, nisem dal dovolj energije. Moramo igrati bolje. Izgubili smo samo eno tekmo, zdaj se moramo zbrati za naslednjo. Bilo je tesno, toda na koncu nam ni uspelo,« je po tekmi povedal Ljubljančan, ki je dosegel deveti trojni dvojček v končnici in se na večni lestvici prebil na deveto mesto.

Trener Kidd je pri številki 11 in je pohvalil Edwardsa: »Vso sezono je odličen. Je eden najboljših mladih igralcev. Pravzaprav lahko že umaknemo izraz mladi. Eden najboljših v ligi. Vsa čast Minnesoti, borila se je in podaljšala serijo, zdaj gremo nazaj v Minneapolis.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine