Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Na Kanarske otoke po potrditev vstopnice za elitno šestnajsterico

Cedevita Olimpija bo brez Ukića in Dimca, a z vročim Blažičem poskusila še drugič ugnati Gran Canario.
Jaka Blažič igra vse bolje. Foto Cedevita Olimpija
Jaka Blažič igra vse bolje. Foto Cedevita Olimpija
18. 11. 2020 | 09:00
4:02
Ljubljana – Sredi novembra lani košarkarji Cedevite Olimpije še niso niti slutili, kaj jim narava pripravlja za leto 2020, so pa nosili križ drugačne vrste. Do prve zmage v evropskem pokalu so prišli šele v 6. kolu. Letos se otepajo koronavirusa in pogrešajo gledalce na tribunah, zato pa so toliko bolj zadovoljni s tekmovalnim izkupičkom. Drevi ob 21. uri bodo v Las Palmasu lovili peto zmago v sedmem evropskem nastopu, s katero bi si že skoraj zagotovili eno od prvih štirih mest v skupini D in napredovanje v drugi krog.

Izhodišče Ljubljančanov pred zadnjimi štirimi dvoboji na uvodni stopnji evropskega pokala je zelo ugodno. Po vrnitvi s Kanarskih otokov jih čakata še dve tekmi z grškim Promitheasom in ena z italijanskim Trentom, že zdaj pa je jasno, da jih Bursaspor ne more dohiteti niti v najbolj divji teoriji in da imajo bogat naskok pred Nanterrom: dve zmagi več in boljšo bero v medsebojnih soočenjih. Lepo prednost bi si lahko priigrali tudi pred Gran Canario, ki so jo v Stožicah premagali s 84:68 (Jones 18, Perry 15, Ukić 14, Blažič 13; Wiley 15, Dimša 9, Albicy 8, Okoye 7). Če bi Cedevita Olimpija drevi še drugič ugnala Špance, bi na lestvici skupine D zaostajala le še za vodilnim Trentom, ki že ima rezervirano vstopnico za eno od štirih skupin top 16.



Naloga Ljubljančanov bo težka, a še zdaleč ne nemogoča. Res je sicer, da je Gran Canaria v tej sezoni zmagala v vseh treh dosedanjih evropskih nastopih v domači dvorani, a prav tako drži, da je njena igra zelo nestanovitna. Pred tednom dni je denimo gladko klonila v Nanterru z 72:90, dva dneva pozneje pa je zadala Trentu edini poraz doslej (71:61). Marsikaj pove tudi pogled na lestvico španske lige, na kateri Nigerijec Stanley Okoye, Litovec Tomas Dimša, Američana Jacob Wiley in John Shurna s soigralci zasedajo šele 17. mesto z dvema pičlima zmagama v desetih kolih. Pri Cedeviti Olimpiji vendarle z izbranimi besedami govorijo o drevišnjem tekmecu.
 

Golemac hvali tekmeca


»Gran Canaria je odlična ekipa, vodilna v naši skupini. Goji hitro in sodobno košarko, podobno kot vse španske ekipe. Njeni košarkarji se hitro odločajo za mete, vsi, ki stopijo na igrišče, pa so pravi ostrostrelci. Tekme se bomo morali lotiti osredotočeni in se vračati v obrambno tranzicijo. Če si hočemo priigrati zmago, moramo preprečiti lahke koše gostiteljev in njihove odprte mete, ne smemo pa pozabiti niti na skok,« opozarja Olimpijin trener Jurica Golemac, ki v Las Palmasu ne bo mogel računati na Roka Lenija Ukića in Žigo Dimca, z moštvom pa je Alen Hodžić, ki je predčasno končal nedeljski dvoboj z Borcem. Glavni adut moštva pa bo vroči Jaka Blažič, ki je prejšnji teden natresel Bursasporju 58 točk v dveh tekmah, nato pa še 23 Borcu.

Pari 8. kola v skupini D, danes: Trento – Nanterre (20), Gran Canaria – Cedevita Olimpija (21), Promitheas – Bursaspor preloženo zaradi okužb v turškem moštvu. Vrstni red: Trento 6:1, Gran Canaria 5:2, Cedevita Olimpija 4:2, Nanterre in Promitheas po 2:6, Bursaspor 0:6.

Zaradi vse večje zamude v tekmovalnem sporedu je vodstvo evropskega pokala podaljšalo rok za preložene dvoboje do 5. januarja, drugi krog pa se bo namesto 30. decembra začel 13. januarja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine