Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Do zasuka Teodosića in Belinellija je v Stožicah dišalo po četrtfinalu

Košarkarji Virtusa so ostali neporaženi tudi v Ljubljani, Cedevita Olimpija zdaj upa na pomoč Bourga ali na zmago v Podgorici.
Jaka Blažič (z žogo) je bil tudi tokrat najboljši strelec ljubljanske zasedbe. FOTO: Cedevita Olimpija
Jaka Blažič (z žogo) je bil tudi tokrat najboljši strelec ljubljanske zasedbe. FOTO: Cedevita Olimpija
2. 3. 2021 | 23:14
2. 3. 2021 | 23:19
5:08
Kar s tremi zaključnimi žogami za uvrstitev v četrtfinale evropskega pokala so košarkarji Cedevite Olimpije pričakali bolonjski Virtus. Njihovi obeti pred začetkom dvoboja v Stožicah niso bili najboljši, saj so gostje do tedaj dobili vseh 14 tekem v evropski sezoni, a po porazu po podaljšku so v domačem moštvu še dolgo ugotavljali, kako blizu so bili zmagi. Za preboj med najboljšo osmerico sta jim zdaj ostali dve možnosti. Pomaga jim lahko Bourg, če bo jutri ugnal Budućnost v Franciji, sicer bodo morali odločiti sebi v prid derbi zadnjega kola v Podgorici.



Olimpijin trener Jurica Golemac je v napovedi revanše z Virtusom ponavljal, da je zaskrbljen zaradi popuščanja njegovih košarkarjev v obrambi in pri skokih v zadnjih nastopih. V zračnih bitkah tudi tokrat niso blesteli, za nameček so imeli sprva precej težav z učinkovitostjo. Visoki in močni aduti gostov so jih namreč izrinili daleč od obroča ter jih omejili tako pri metih kot pri medsebojnem sodelovanju. Izkušeni Bolonjčani so tako uveljavili svoj ritem igre in prevzeli rezultatsko pobudo. Po vodstvu s 16:9 so dodatno pospešili ob prehodu v drugo četrtino, ki jim je na prvi tekmi v Italiji prinesla odločilno prednost, saj so jo dobili kar s 35:16.


 

Vzponi in padci obeh moštev


Tokrat je kazalo na podoben scenarij. Cedevita Olimpija dobrih šest minut ni zmogla niti enega koša iz igre in zaostala je s 23:37. Črni niz je prekinil Edo Murić, ki je ob dobro pokritih Kendricku Perryju (na koncu za tri 0:10) in Jaki Blažiču poskušal preprečiti prezgodnji potop. S 15 točkami do glavnega premora mu je uspelo, s svojo drugo trojko pa je podžgal ključna strelca moštva, naj se nekako otreseta spremstva.


Ljubljančani so z imenitno obrambo onemogočili Miloša Teodosića in Marca Belinellija ter si z vse boljšim napadom priigrali delni rezultat 17:3 za minimalno prednost 40:39 ob polčasu. Dotedanja statistika pa je kazala nenavadno sliko, saj je imela Olimpija le pet strelcev. Murić in Blažič sta dosegla tri četrtine točk, Perry jih je dodal šest, Jarrod Jones tri, Žiga Dimec pa eno.

Edo Murić (levo) je v prvem polčasu ohranjal v igri stožiško moštvo. FOTO: Cedevita Olimpija
Edo Murić (levo) je v prvem polčasu ohranjal v igri stožiško moštvo. FOTO: Cedevita Olimpija


V nadaljevanju sta imeli obe moštvi dobre in slabe trenutke. Zelo pomembno vlogo je prevzel Luka Rupnik, ki je ob koncu tretje četrtine prinesel naskok šestih točk, v zadnjem delu pa je vneto pomagal Blažiču, da so Ljubljančani vodili s 73:64, in kar je še precej pomembnejše, s 84:75 poltretjo minuto pred iztekom rednega dela tekme.

Takrat sta Teodosić in Belinelli pokazala, iz kakšnega šampionskega testa sta. Prvi je s serijo izsiljenih prostih metov poskrbel za izenačenje na 86:86, drugi je s trojko zagotovil dodatnih pet minut igre, v katerih je odločitev padla zelo hitro. Cedeviti Olimpiji je namreč zmanjkalo moči in zbranosti za novo vstajenje.


 

Blažič: Zaslužimo si četrtfinale


Jurica Golemac je po tekmi poudaril: »Čestitke Virtusu za zmago, ki je zaslužena. Mi smo imeli svoje priložnosti, a v zaključku tekme nam ni uspeli priti skoka, kar nas je pripeljalo v podaljšek. Na koncu nam je zmanjkalo energije in zmaga je odšla v Bologno.«

Jaka Blažič je dodal: »Naša ekipa je od prve do zadnje minute odigrala odlično tekmo. Na koncu je zmagovalca odločil en skok. Čim prej se moramo pobrati. Čaka nas še en obračun, ki nas lahko popelje med najboljših osem moštev evropskega pokala. Mislim, da si to zaslužimo in naredili bomo vse, da to uresničimo.«

Standings provided by SofaScore LiveScore

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine