Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Četrta obletnica slovenskega pohoda na evropski prestol

V petek praznujemo četrto obletnico morda največjega ekipnega podviga v zgodovini slovenskega športa.
Zaključni turnir v Istanbulu je poskrbel za na najslavnejše strani v knjigi slovenske športne zgodovine. FOTO: Blaž Samec
Zaključni turnir v Istanbulu je poskrbel za na najslavnejše strani v knjigi slovenske športne zgodovine. FOTO: Blaž Samec
17. 9. 2021 | 08:20
17. 9. 2021 | 11:48
2:28
Slovenska košarkarska reprezentanca je pod vodstvom srbskega selektorja Igorja Kokoškova na današnji dan pred štirimi leti premagala izbrano vrsto Srbije. V Istanbulu je bil končni izid 93:85, slovenska reprezentanca pa je v svojem prvem velikem finalu na največjih tekmovanjih osvojila zlato kolajno. Blestel je kapetan Goran Dragić s kar 35 točkami in sedmimi skoki, toda s takrat še vzhajajočim zvezdnikom Lukom Dončićem v zadnjih minutah nista pomagala soigralcem. Ti so kljub temu zdržali pritisk »orlov« in začelo se je noro slavje na parketu, ob igrišču, v domovini in povsod drugod po svetu, kjer živijo Slovenci.

Podvig, ki se je začel v Helsinkih in dokončal v Istanbulu, velja za morda največjega v zgodovini ekipnega športa samostojne Slovenije. Evropski naslov bo Slovenija tudi po zaslugi pandemije branila šele prihodnje leto, ko bo skupinski del tekmovanja začela v Kölnu.



»Bo res minilo že štiri leta od legendarnega odštevanja Petra Vilfana, zaradi katerega nam gredo še danes kocine pokonci? Čas resnično leti in v petek bomo praznovali četrto obletnico osvojitve naslova evropskih prvakov!« je na instagramu objavila Košarkarska zveza Slovenije.

»Seveda bomo praznik košarke praznovali tudi letos, pripravljamo pa dve veliki presenečenji!« so še napovedali.

»Kdor ne skače ni Slovenc!« pa so s ponarodelim slovenskim navijaškim verzom čestitali pri Mednarodni košarkarski zvezi (Fiba) oziroma njeni evropski veji Fiba Europe. »Na današnji dan leta 2017 je vse preglasil eden naših najljubših napevov, ko je Slovenija premagala Srbijo in prvič zavzela evropski prestol. Ji lahko leta 2022 ponovno uspe?« so se še vprašali.



Posnetek tekme:

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine