Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Pogačarju ni uspel hat-trick, Van Aert je bil najhitrejši

Osmo etapo je zaznamoval padec Tadeja Pogačarja. Hujših posledic nima, malo je manjkalo, da bi dosegel hat-trick.
Wout van Aert bo tudi letos zagotovo osvojil zeleno majico.FOTO: Marco Bertorello Afp
Wout van Aert bo tudi letos zagotovo osvojil zeleno majico.FOTO: Marco Bertorello Afp
9. 7. 2022 | 09:50
9. 7. 2022 | 17:51
26:13

Michael Matthews je bil spet drugi. Tadej Pogačar ni mogel mimo Wouta van Aerta. Osma etapa je bila hribovska, dolga je bila 186 kilometrov, potekala je od Doleja do Lozane v Švici.

Štirje gorski cilji so bili premalo, da bi šprinterji odpadli iz glavnine. Wout van Aert je dokazal, da je spet vreden zelene majice. V kaotičnem šprintu na vrhu 4,8 kilometra dolgega klanca je bil hitrejši od Michaela Matthewsa in Tadeja Pogačarja.

Prvih 5 v 8. etapi: 

1. Wout van Aert
2. Michael Matthews
3. Tadej Pogačar
4. Andreas Kron
​5. Alberto Bettiol

Etapa je bila zelo hitra, končna povprečna hitrost je bila 43 km/h. Na začetku se je zgodil padec velike skupine kolesarjev, med katerimi je bil tudi Pogačar. Kot vemo, jo je odnesel brez resnejših poškodb. Trije ubežniki so vztrajali pred glavnino skoraj celo etapo. Najdlje je prišel mladi Britanec Fred Wright (Bahrain Victorious). Ujeli so ga šele na sredini zadnjega klanca, 2 kilometra pred ciljem. 

Potem se je začel boj za najboljši položaj za šprint. Najprej je kazalo, da se Tadej Pogačar danes ne bo potegoval za zmago, potem pa se je dobesedno izstrelil na čelo glavnine. Vseeno je moral v šprintu priznati premoč Van Aerta in Matthewsa. Pogačar ostaja v rumeni majici. Za 4 sekunde je povečal prednost pred Jonasom Vingegaardom. Nesmiselna taktika Ineosa spet ni obrodila rezultata, jumbovci so tokrat vedeli kaj početi v zaključku. Škoda, da se ni izšlo moštvu Bike Excange, saj so bili najbolj delovni med današnjo etapo. 

***

Spremljali smo v živo

17:33
Van Aert prvi, Matthews drugi, Pogi tretji ...

17:32
​Matthews je tik za Van Aertom!

17:31
Van Aert
je za Pogijem.

17:30
Bo to hat-trick za Pogija?

17:29
Glavnina se trga. Uganite kdo jo trga!

17:26
Ubežnik je ujet! Pogija so spet razjezili ...

17:25
Pogačar je v trenutku prispel na čelo glavnine. Na drugi poziciji je! Kako je to mogoče? Še pred nekaj trenutki je tonil okoli 30. mesta!

17:24
Pogačar je v trebuhu pelotona, kar ni najbolje saj se je klanec pravkar začel. 4,8 km je dolg zadnji klanec.

17:23
Citroen in Alpecin vlečeta glavnino na vso moč.

17:22
Fred Wrigh
t (Bahrain Victorious) je sam v ospredju, Cattaneo mu je odpadel iz zavetrja. Mladi Britanec ima še pol minute prednosti, kar verjetno ne bo dovolj za zmago.

17:21
Pogačar ni v dobrem položaju. Kolesarji Ineosa so na čelu glavnine in navijajo hud tempo. Vajeti so zdaj prevzeli jumbovci. Pogi je nekje okoli 20. mesta.

17:20
Spet nas čaka dramatičen zaključek. Začel se je boj za najboljše izhodišče na zadnjem klancu. Še 10 km, pelotona zaostaja 40 sekund. Kaže, da bosta ubežnika ujeta sredi klanca.

17:15
Samo še 15 km do cilja in ubežnika imata prvič manj kot minuto prednosti. Jumbovci ju lovijo na vso moč, Mezgečevi pomagajo.

17:10
Še vedno so na čelu kolesarji iz Bike Excange moštva.

17:05

17:00
Kolesarji so v Švici, trenutno se vozijo ob Ženevskem jezeru. Do cilja je še 29 km.

16:55
Michael Matthews
in Tadej Pogačar sta zelo dobra prijatelja. V Monaku sta tudi soseda in ko sta tam trenirata skupaj.

16:50
Trenutno stanje na dirki: Mattia Cattaneo (Ouick Step Alpha Vinyl), Fred Wright (Bahrain Victorious) sta 1:30 pred pelotonom 33 km pred ciljem.

16:45

16:41
Pinota je zadel soigneur iz moštva Trek! Kakšna smola. Na okrepni postaji ga je zadel z museto.

16:37
Tibaut Pinot je padel!

16:35
Zaključni klanec v Lozani je dolg 4,8-kilometra, s povprečnim naklonom 4,6 odstotkov, ampak vmes se dvakrat postavi pokonci do 12 odstotkov. Nič v primerjavi z včerajšnjim zaključnim klancem.

16:30
​Frederik Frison
(Lotto Soudal) je zapustil ubežniški trio. Samo še Mattia Cattaneo (Ouick Step Alpha Vinyl), Fred Wright (Bahrain Victorious) sta pred pelotonom, trenutno 2 minuti imata prednosti, 53 km pred ciljem. 

16:25
Mezgečevi so še vedno najbolj dejavni na čelu glavnine. Verjetno je danes Matthews spet med favoriti za etapno zmago. Zaključek mu je pisan na kožo, veliko pa mu bo lahko pomagal tudi Luka.

16:20

16:15
Vsak športnik se sčasoma sooči s fiziološkimi spremembami in športna zmogljivost seveda upada, ko postajamo starejši. Toda razen profesionalnih kolesarjev skoraj nihče od nas ni dosegel svojega polnega potenciala kot športnik, zato imamo še veliko prostora za napredek.

image_alt
Bolj star, bolj pameten kolesar

16:09
Pogačar je na letošnjem Touru že drugič padel. Roglič je padel enkrat, a je bil njegov padec veliko hujši. Oba se zaenkrat počutita dobro. »Super vesel sem, da sem zdržal. Pri vsakem zavrtljaju pedala je bil takšen občutek, kot bi me z nožem v hrbet.« Je včeraj po etapi povedal Roglič.

16:05
Peloton je pravkar prečkal mejo med Francijo in Švico. Do cilja je še 75 km. Ubežniki imajo še vedno 1:01 prednosti.

16:00

Skupni seštevek po 7. etapi:

1. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) 24:43:14
2. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) + 0:35
3. Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) 1:10
4. Adam Yates (Ineos Grenadiers) 1:18
5. David Gaudu (Groupama-FDJ) 1:31
6. Romain Bardet (Team DSM) 1:32
7. Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) 1:35
8. Neilson Powless (EF Education-EasyPost) 1:37
9. Enric Mas (Movistar) 1:43
10. Daniel Martinez (Ineos Grenadiers) 1:55
13. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 2:45
63. Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) 19:29
81. Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) 23:10
117. Jan Tratnik (Bahrain-Victorious) 32:58

15:55
Zgodovina specialke na Touru:
1912 Na Touru ne dovolijo koles s prostim tekom
1913 Eugene Christophe si je na spustu s Tourmaleta s pomočjo gledalca popravljal vilice na kolesu, zato je dobil časovni pribitek
1914 Izdelane so zavore, ki delujejo s potegom pletenice tako kot danes, vendar jih na dirkah še ne uporabljajo
1915 Pojavijo se »Bastide« okvirji, revolucionarno za tisti čas, tehnlogija s katero še danes proizvajajao jeklene okvirje
1916 1. svetovna vojna
1917 1. svetovna vojna
1918 Sapim začne izdelovati nerjaveče napere
1919 Rumena majica prvič predstavljena na dirki po Franciji
1920 Denman zmaga Paris-Roubaix s specialko brez prestav in samo s prvo zavoro
1921 Shimano naredi svoj prvi »prosti tek« imenovan 3.3.3.
1922 Usnjeni sedež Brooks B17 postane nepogrešljiv med tekmovalci

Prvi del: 

image_alt
Pogačar ne podarja daril, planota lepih deklic je spet njegova

15:50
Trenutno stanje na dirki: Tije ubežniki Mattia Cattaneo (Ouick Step Alpha Vinyl), Fred Wright (Bahrain Victorious) in Frederik Frison (Lotto Soudal) so že čez drugi današnji gorski cilj. Mattia Cattaneo ga je prvi osvojil. Peloton zaostaja 1:34, 81 km pred ciljem.

15:45
Včerajšnja eksplozija:

15:42
Irena Yebuah Tiran
, operna pevka: Naj odkrito priznam, da pred desetimi leti nisem sledila kolesarstvu, tako kot mu sledim zdaj. Od mladih nog sicer spremljam različne športe, kolesarstvo pa sem začela šele s Primožem in njegovimi uspehi. Sem pa pred tem za Primoža navijala v smučarskih skokih. Ko sem se poglobila v kolesarski šport, so me dosežki naših fantov še toliko bolj fascinirali!

Nepozabna zame bosta seveda Tadejev prvi osvojeni Tour in Primoževa zlata olimpijska kolajna. Tour bom spremljala po televiziji, se pa zna zgoditi, da jo celo mahnemo v Francijo in rumenega junaka pričakamo v Parizu. Želim si seveda, da številki ena in dve na lestvici UCI končata na teh dveh mestih, mogoče tokrat v obratnem vrstnem redu, podij pa naj dopolni šesti s svetovne lestvice. Vem, drzne sanje, ampak drzne spremlja sreča! Najbolj si želim, da bi vsi varno prišli do cilja brez poškodb. Želim si videti spoštljive navijače, ki ne rinejo v kolesarje in jih ne ogrožajo. Potem pa seveda kakšen uspešen pobeg in epske predstave naših mušketirjev.

15:37
Drugi današnji klanec je pred kolesarji. Cote des Rousses je gorski cilj III. kategorije. Dolg je 6,7 kilometra, povprečna naklonina pa je petodstotna. 

15:35
Te dni so oči slovenskih športnih navdušencev že uprte v Francijo, kjer bo najboljši kolesar na svetu Tadej Pogačar še tretjič zapored osvojiti rumeno majico in najprestižnejšo dirko vseh dirk. Na Touru ga bo sicer spremljala tudi partnerica Urška Žigart, sicer prav tako profesionalna kolesarka.

15:30
Izkušeni navijač Grega o pasteh, ki jih skriva lahkomiselno ravnanje gledalcev, razmišlja takole: »Zlasti veliko mladih navijačev se ne zaveda velike hitrosti, s katero se peljejo mimo nas kolesarji. Marsikaterega ujamejo povsem nepri­pravljenega, ker napak presodi položaj, misleč, da je peloton še daleč in da ima še dovolj časa za selfi.«

image_alt
Nikoli ne obrnite hrbta kolesarjem

15:25
Trenutno stanje na dirki: 100 km do cilja, Mattia Cattaneo (Ouick Step Alpha Vinyl), Fred Wright (Bahrain Victorious) in Frederik Frison (Lotto Soudal) imajo 1:55 prednosti pred glavnino, povprečna hitrost je 43 km/h. Še trije gorski cilji so pred kolesarji.

15:20
»Rama je stabilna, vendar me boli. V spodnjem delu hrbta sploh. Sem hendikepiran, a bomo videli, kako bo«, je pred začetkom petkove etape dejal Rogla.

15:15
Prvi gorski cilj na današnji etapi je za kolesarji. Prvi ga je osvojil Frederik Frison (Lotto Soudal).

15:10
Zadnjih 75 km bodo kolesarili po Švici. To bo tretja država po Danski in Belgiji, ki jo bo obiskal Tour.

15:05
»Tour obstaja zato, da ustvarja denar. Gre za komercialno dirko, katere glavni cilj je dobiček,« je pred leti dejal francoski demograf Jean-François Mignot, ki se je veliko ukvarjal z ekonomijo v kolesarstvu. Morda ob njegovi izjavi zaprisežene kolesarske navdušence in športne romantike zaboli srce, toda zgodovina te čislane dirke pravzaprav govori sama zase.

Dobro že poznamo zgodbo, kako je Tour nastal: zaradi finančnih težav, v katerih se je znašel časnik L'Auto. V boju za preživetje se je tedaj 26-letni novinar Géo Lefèvre domislil kolesarske dirke, ki bi jim pomagala povečati prodajo.

image_alt
Obračajo pedale in denar

15:00
Glavnina ne popušča, ubežnikom ne pusti predaleč, trenutno imajo 2:32 prednosti. Na čelu glavnine so kolesarji Jumbo Visme, 113 km pred ciljem.

14:55
Trenutna razvrstitev v boju za zeleno majico.
1. Wout van Aert (Jumbo-Visma), 214
2. Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl), 149
3. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), 108
4. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), 102
5. Christophe Laporte (Jumbo-Visma), 97

14:50
Trenutno stanje na dirki: Mattia Cattaneo (Ouick Step Alpha Vinyl), Fred Wright (Bahrain Victorious) in Frederik Frison (Lotto Soudal) imajo 2:47 prednosti pred glavnino, 118 km pred ciljem, povprečna hitrost je 45 km/h. Pogačar ni utrpel poškodb med padcem. 

14:47
Sir Bradley Wiggins
 je leta 2012 postal prvi britanski zmagovalec dirke po Franciji, deset let pozneje dirko spremlja na motorju in v živo komentira za TV Eurosport. Med profesionalce je prestopil že leta 2001, vendar se je do OI 2008 v Pekingu bolj kot na cestno kolesarstvo osredotočal na dirkališčno različico.

Kot veliko britanskih kolesarjev je med kariero kombiniral obe disciplini in v obeh je bil izredno uspešen. Na štirih olimpijskih igrah v obdobju 2000–2016 je v dirkališčnem kolesarstvu osvojil osem kolajn, od tega kar štiri zlate.

Prva znamenja napredka so se pokazala že leta 2009. Takrat se je začela Wigginsova preobrazba v cestnega kolesarja, ki se je sposoben potegovati za visoke uvrstitve tudi na tritedenskih etapnih dirkah. Z ekipo Garmin je tedaj osvojil 3. mesto na Touru.

image_alt
Vitez s kolesa presedlal na motor

14:42
Ben O'Connor
čuti bolečino, posledico današnjega padca. Gianni Moscon je moral žal odstopiti, poškodba po padcu je prehuda, zdravnik mu je prepovedal nadaljevati.

14:36
Glavno vprašanje v pelotonu je, ali je Pogi letos sploh premagljiv? Poklicali smo Andreja Hauptmana, Pogijevega trenerja na Touru, ki je gladko odgovoril: »Tour se je komaj začel. Vsi so še premagljivi.«

14:33
Potek včerajšnje zgodovinske etape. Pogačar je ustanovil fundacijo za raziskave rakavih obolenj.

image_alt
Pogačar ne podarja daril, planota lepih deklic je spet njegova

14:30

14:27
Fred Wright je zmagovalec na edinem današnjem letečem cilju.

14:25
Po Francozu Geoffreyu Bouchardu (AG2R Citroen) kolesarske karavano dirke po Franciji zapušča tudi 33-letni Vegard Stake Laengen, klubski sotekmovalec trenutno vodilnega Slovenca Tadeja Pogačarja pri moštvu UAE Emirates. Norvežan je bil po koncu petkove etape negativen na novi koronavirus, na današnjem testu pa pozitiven.

»Vegard Stake Laengen je bil včeraj dopoldne med rutinskim internim moštvenim protokolom testiranja negativen. Pozno sinoči je poročal o simptomih vnetega grla. Na hitrem antigenskem testu je bil nato pozitiven, prav tako na današnjem testu PCR. V skladu z veljavnimi protokoli na Touru je že zapustil ekipo in končal dirko,« je v zvezi s tem zapisal klubski zdravnik Pogačarjeve ekipe Adriano Rotunno.

image_alt
Covid-19 pokosil prva kolesarja na letošnjem Touru

14:20
​Karavana Toura se je na La Planche des Belles Filles vrnila prvič, odkar je na tem klancu v Vogezih 19. septembra 2020 padla odločitev o rumeni majici. Z izjemno zmago jo je tedaj na račun Primoža Rogliča osvojil Tadej Pogačar, ki je včeraj ponovil vajo. Po 6. je dobil še 7. etapo 109. dirke po Franciji in se utrdil v skupnem vodstvu. Slovenski navijači so sicer skoraj dobili to, kar so si najbolj želeli, še en dvoboj slovenskih asov, med katera pa se je tokrat vrinil Jonas Vingegaard.

image_alt
Tadej Pogačar je zmagal še za svojo Urško

14:15
Trije ubežniki so povečali prednost na 3:36. Povprečna hitrost je 45 km/h. Pogačar ni staknil poškodbe, videti je dobro.

14:11

14:08

image_alt
Fotogalerija Pogačarjevih zaporednih zmagah

14:03
Mattia Cattaneo
(Ouick Step Alpha Vinyl), Fred Wright (Bahrain Victorious) in Frederik Frison (Lotto Soudal) so trije ubežniki, ki imajo že 2:40 prednosti 150 km pred ciljem.

13:59
Ubežniki imajo 2:38 prednosti.

13:52
Glavnina se je zopet sestavila. Nekaj fair-playa je še ostalo med profesionalci.

13:46
Trije ubežniki: Mattia Cattaneo, Fred Wright in Frederik Frison imajo že 2:17 prednosti pred glavnino, 160 km pred ciljem. 

13:42
Jumbovci so se umirili, počakali so vse, ki so bili udeleženi v padcu. Ne vem, na čigavo povelje.

13:40

13:38
Glavnina se je raztrgala. Pogačar je ostal zadaj, jumbovci so v ospredju. Popolna zmeda na dirki.

13:35
Trije kolesarji se niso zmenili za padec. Imajo že 30 sekund prednosti. V glavnini se preštevajo in ugotavljajo, kdo še manjka. Upajmo da je vse ok s Pogijem.

13:34
Sagan
je tudi padel. Zmeda v pelotonu. Pogačar je vstal. Ni videti, da bi bil poškodovan ...

13:33
Padec! Veliko kolesarjev je na tleh. Tudi Pogačar je padel!

13:29
Napadi se vrstijo, vendar glavnina se še ni predala.

13:25
Magnus Cort
v pikčasti majici že napada. Wout van Aert v zeleni majici ga lovi.

13:20
8. etapa se je začela.

13:18
Kolesarski čevlji, ki so oznanili začetek Pogačarjeve fundacije za raziskave rakavih obolenj.

13:15
Bernie Eisel
in Sean Kelly napovedujeta, da bo danes slavil Matej Mohorič.

13:12
Tadej Pogačar
je vodilni po 7. etapi. Jonas Vingegaard zaostaja 35 sekund, Geraint Thomas 1:10.

13:10
Tadej Pogačar
je v rumeni majici,  Wout van Aert v zeleni, Magnus Cort v pikčasti in Tom Pidcock v  Pogačarjevi beli majici.

13:07
Zaprta vožnja je dolga 7 km

13:05
Geoffrey Bouchard (AG2R-Citroën Team) in Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates), sta zaradi pozitivnega testa na covid-19 zapustila Tour. Smola za Pogačarja.

13:00
Tour se nadaljuje z 8. etapo od Dolea do Lozane v Švici. Dolga je 186 kilometrov, na papirju je označena kot hribovita s ciljem na vrhu klanca.

8. etapa Tour 2022 Foto Letour.fr Delo
8. etapa Tour 2022 Foto Letour.fr Delo

***

Papir prenese vse, cesta pa odloči. Tour se nadaljuje z 8. etapo od Dolea do Lozane v Švici. Dolga je 186 kilometrov, na papirju je označena kot hribovita s ciljem na vrhu klanca.

image_alt
Pogačar ne podarja daril, planota lepih deklic je spet njegova

Zaključni klanec v Lozani je dolg 4,8-kilometra, s povprečnim naklonom 4,6 odstotkov, ampak vmes se dvakrat postavi pokonci do 12 odstotkov. Nič v primerjavi z včerajšnjim zaključnim klancem.

Danes bi ubežniki morali priti do cilja, danes Tadej Pogačar ni na nobeni misiji. Včeraj je želel zmagati, ker je včerajšnja etapa zanj in njegove najbližje imela poseben namen. In ko se Pogačar odloči zmagati, zmaga. Če se ne motim, je bil zadnji kolesar, ki je napovedoval zmage Američan Lance Armstrong. Včeraj je začela delovati Pogačarjeva fundacija za raziskave rakavih obolenj. Tudi Američan je še pred svojimi osvajanji Toura, sprožil podobno fundacijo z imenom Livestrong, ki še vedno deluje. 

Na današnji etapi so štirje gorski cilji. Prvi je 4. kategorije, drugi 3., sledi spet klanec 4. kategorije, zaključni sodi v 3. Najdaljši je drugi klanec, ki je dolg 6,7-kilometra.

V skupnem seštevku ima Pogačar 35 sekund prednosti pred Dancem Jonasom Vingegaardom. Tretji Geraint Thomas zaostaja 1:10, četrti Adam Yates (oba Ineos Grenadiers) 1:18. Primož Roglič je napredoval v skupnem seštevku na 13. mesto, za Pogačarjem zaostaja 2:45.

Po včerajšnji etapi nam je Andrej Hauptman povedal, da je Jonas izjemno močan na klancih. Vendar Pogačarja ni presenetil, ker se njegove moči dobro spominja z lanskega Toura, vseskozi pa ga je spremljal med letošnjo sezono v kateri je pokazal velik napredek. Obeta se nam zelo zanimiv boj v nadaljevanju dirke.

image_alt
Tadej Pogačar je zmagal še za svojo Urško

Nič manj ne bo nevaren niti Primož Roglič, ki še zdaleč ni odpisan za stopničke na Elizejskih poljanah. Včeraj je sicer tožil nad bolečinami v hrbtu, vendar kaže, da so te izginile, ko je bilo to najbolj potrebno, v zaključku grozovitega klanca na planoto lepih deklic. Roglič je uprizoril vožnjo, ki se je pričakuje od trikratnega zaporednega zmagovalca Vuelte.

Kolesarji Ineosa so samo nemo opazovali Pogačarja in jumbovski dvojec Roglič-Vingegaard. Andrej Hauptman pravi, da je Geraint Thomas v odlični formi in da se ga bojijo, saj je star prekaljen maček, ki dobro ve, kako ugnati mladce, kot sta Pogačar in Vingegaard. Nevaren pa bo tudi na zadnjem kronometru v predzadnji etapi Toura.

Vseeno, danes pričakujemo, da bomo videli mirnejšo etapo z večjo skupino ubežnikov, ki bo med sabo obračunala nekaj minut pred pelotonom z rumeno majico. Mirnejšo tudi zato, ker kolesarje v nedeljo čaka gorska etapa z dvema klancema 1. kategorije. In tudi zato, da si Primož Roglič dodatno opomore od poškodbe.

Tadej Pogačar postaja kolesarski kanibal. FOTO: Bernard Papon Afp
Tadej Pogačar postaja kolesarski kanibal. FOTO: Bernard Papon Afp

Skupni seštevek po 7. etapi:

1. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) 24:43:14
2. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) + 0:35
3. Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) 1:10
4. Adam Yates (Ineos Grenadiers) 1:18
5. David Gaudu (Groupama-FDJ) 1:31
6. Romain Bardet (Team DSM) 1:32
7. Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) 1:35
8. Neilson Powless (EF Education-EasyPost) 1:37
9. Enric Mas (Movistar) 1:43
10. Daniel Martinez (Ineos Grenadiers) 1:55
13. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 2:45
63. Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) 19:29
81. Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) 23:10
117. Jan Tratnik (Bahrain-Victorious) 32:58

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine