Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Pogačar ne podarja daril, planota lepih deklic je spet njegova

Razplet 7. etape je bil dobesedno infarkten. Pogačar je na ciljni črti prehitel Vingegaarda. Tudi Roglič je kazal odlično počutje.
Pogi zmagovalec, Vingegaard s sklonjeno glavo. FOTO: Marco Bertorello Afp
Pogi zmagovalec, Vingegaard s sklonjeno glavo. FOTO: Marco Bertorello Afp
8. 7. 2022 | 09:55
8. 7. 2022 | 17:38
20:40

Po 7. etapi se je že izkazalo kdo so pravi izzivalci Tadeja Pogačarja. Veseli smo, da Primož Roglič ostaja med najresnejšimi kandidati, ki lahko premagajo Pogačarja.

Ampak pred izzivalci je še veliko dela. Tadej Pogačar je spet pokazal, da bo še trši oreh kot lansko leto. Na zadnjem klancu je bilo videti, da ne bo drezal v jumbovski osir, ampak nizozemske ose niso dale miru. 

Kazalo je že, da bo ubežnikom res uspelo priti v cilj pred pelotonom, a Jonas Vingegaard je iskal svojo priložnost. Tragični junak dneva je Nemec Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), ki je bil v ubežniški skupinici od samega začetka 7. etape. Najdlje je vztrajal v ospredju, vse do 200 metrov pred ciljem je kazalo, da bo osvojil zasluženo zmago, a v ozadju so favorite preveč srbele noge. 

Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) je edini napadel na klancu La Planche des Belles Filles, Pogačar ga ni izpustil, takoj se je pognal v lov za njim. Kazalo je že, da je Jonas danes prehiter za Pogija, ampak sledila je kazen. Če Jonas ne bi drezal v Pogija, bi Kamna zagotovo zmagal, ampak ker se je zgodilo tisto, kar kolesarji najbolj sovražijo, je Pogačar tako dejanje kaznoval. Jonasa je prehitel dva metra pred ciljno črto. Darila se na Touru ne podarjajo, sploh pa ne, če v zadnjih metrih ujameš celodnevnega ubežnika.

Pogačar je v cilju izjavil, da je moral nagraditi odlično delo moštva, da so bili v cilju vsi njegovi najbližji, da si je res želel zmage na  La Planche des Belles Filles. 

Zelo nas veseli, da je Roglič spet pravi, da ne čuti več posledic padca. Zasedel je 3. mesto, samo 12 sekund za rumeno majico. V skupnem seštevku je že na 13. mestu, 2:45 za Pogačarjem.

***

Spremljali smo v živo

17:18
1. Tadej Pogačar
2. Jonas Vingegaard
3. Primoč Roglič
4. Lennard Kämna
5. Geraint Thomas

17:13
Razplet za zastoj srca! Vingegaard je napadel 200 metrov pred ciljem, ujel Kamno, Pogi pa se ni dal, na ciljni črti je prehitel Vingegaarda. Ni daril na Touru! Roglič je zaostal samo 14 sekund.

17:11
Pogačar je zmagovalec 7. etape! Vingegaard drugi! 

17:09
Še makadamski odsek ...

17:07
Kamni bo kaže uspelo. Še 1 km!

17:06
Kamna se ne preda. Pred kolesarji je 24-odstotna strmina!

17:05
Powless tudi ne zmore več! Presenečenje številka 2. Še 2 km.

17:04
Še 3 km do cilja. Pogi in Roglič sta v odličnem položaju.

17:03
Vlasov ne more več! Presenečenje številka 1! Roglič nima verige?

17:02
Fuglsang je tudi odpadel. Kamna solira, še 50 sekund je pred rumeno majico.

17:01
Pinot je odpadel na hišnem klancu!

17:00
UAE še vedno na čelu glavnine. Roglič je tik za Pogijem.

16:58
Kamna je prehitel Geschkeja! V glavnini še vse mirno.

16:56
Simon Geschke solira, glavnina zaostaja 1:16, Quintana je videti odlično.

16:54
Roglič je tik za Pogačarjem.

16:53
Simon Geschke (Cofidis) je napadel.

16:52
Ubežniki obračunavajo med sabo. Začel se je vzpon na  La Planche des Belles Filles! Peloton zaostaja 1:30.

16:48
Kolesarji med sabo radi rečejo, da je prvi klanec tisti, ki pokaže, kdo je kdo. In če spustiš že na prvem, boš tudi na vseh ostalih. Zaključni klanec na smučišču Haute Saone, na planoti La Planche des Belles Filles je dolg 7 kilometrov, povprečen naklon je 8,7-odstoten. Najhujša strmina je ravno na koncu, kjer se cesta postavi pokonci s kar 24-odstotki. Vmes je odsek z 20- in 13- odstotki. Klanec, ki sodi v 1. težavnostno kategorijo.

16:47
Ineos je prevzel balanco pelotona. Še 10 km.

16:46
Še 7 km do klanca, še 14 km do cilja, ubežniki imajo 1:50 prednosti.

16:45
Ko se kolesar znajde v pelotonu sredi favoritov za zmago, rečejo, da so v pralnem stroju. Pogi je na centrifugi trenutno.

16:43
Pogi ima na svoji levi strani vlak moštva Movistar, na desni pa vlak Jumbo Visme, za njim je vlak Ineos Grenadiers. 

16:42
Še 18 km, 1:55 še zaostaja peloton za ubežniki: Max Schachmann in Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Imanol Erviti (Movistar), Luke Durbridge (Team BikeExchange-Jayco), Simon Geschke (Cofidis), Dylan Teuns (Bahrain Victorious) inCyril Barthe (B&B Hotels-KTM).

16:40
Dylan Teuns
(Bahrain Victorious) je na La Planche des Belles Filles zmagal leta 2019. Že celo etapo je v begu. Evo, jumbovci so prišli v ospredje! Dirka se je začela!

16:35
Le kaj pripravljajo jumbovci? Ni jih še v ospredju. Samo Pogačarjevi so na čelu in kolesarji Ineosa.

16:30
Še 21 km do cilja, UAE moštvo lovi ubežnike, ki so 2:28 pred pelotonom. Nemec Max Schachmann je še vedno v virtualni rumeni majici.

16:25

Ne vem, če se motim, ampak mislim, da je Luka mezgec v življenjski formi!

16:20
Pogačar danes nosi posebne kolesarske čevlje s posebnim sporočilom. Kakšnim? Je rekel, da bo povedal v cilju.

16:15
Simon Geschke je zmagal na gorskem cilju col des Croix, Dylan Teuns je bil drugi. Do cilja jih loči 32 km in še en klanec.

16:14

16:13
Mikkel Bjerg
bo dobil dvojno plačo. Vseskozi vleče peloton, ki še vedno zaostaja 3 minute za ubežniki.

16:12
Max Schachmann
in Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Imanol Erviti (Movistar), Luke Durbridge (Team BikeExchange-Jayco), Simon Geschke (Cofidis), Dylan Teuns (Bahrain Victorious) inCyril Barthe (B&B Hotels-KTM) so na klancu Croix, njihova prednost je 3:15. Mislim, da tako dobrih kolesarjev peloton ne bo ujel do cilja.

16:10
Priznati moram, da me danes najbolj zanima kako bo Roglič opravil z zadnjim klancem. Danes bi se že lahko prebil med deseterico.

16:06

16:03
Sprehod skozi zgodovino specialke na Touru smo ustvarjali skupaj z angleškimi ljubitelji kolesarstva. Prek interneta smo si podajali podatke za katere trdimo, da so verodostojni. Vodilo nam je bila dirka po Franciji, ki je znana tudi po tem, da se na njej pokažejo vsi tehnološki napredki podjetij, ki so kakorkoli povezani s proizvodnjo kolesarske opreme. Tour je vsako leto tehnološki sejem za leto vnaprej. Hkrati s tem pregledom zgodovine specialke, opreme s katero je sestavljena in nekaj nepogrešljivimi dogodki ter enim podatkom za ljubitelje gorskega kolesarstva, pozivamo vse poznavalce specialk in kolesarskega športa, da se nam s svojim znanjem pridružijo k pisanju zgodovine razvoja.

1903 Prvi Tour de France – specialke nimajo prestav in tehtajo več kot 18 kg

1904 Največji poudarek na kolesih so debele pnevmatike in »udobna« geometrija okvirja, ceste so bile v obupnem stanju

1905 Zlomi okvirjev, vilic, padci in defekti so vsakdanja stvar ampak dirkačem pri okvarah ne dovolijo pomoči

1906 Prestavno razmerje je bilo 42x21 ali 42x22 odvisno od stanja cest

1907 Prvič se začnejo uporabljati paščki na pedalih in kolesa tehtajo 14-15 kg

1908 Na Touru se še vedno vozi brez prestav in s kolesi, ki so last organizatorja dirke.

1909 Tekmovalci ponovno lahko vozijo s svojimi kolesi, vendar morajo podpisati, da ne bodo goljufali in menjali koles

1910 Prvi »pramenjalnik« se imenuje Velocio

16:00
Max Schachman je v virtualni rumeni majici. V skupnem seštevku je 2:07 za Pogijem, trenutno pa je 3:07 pred njim na cesti ...

15:55
Trenutno stanje na dirki: Pet kolesarjev zasledujeta dva: Cyril Barthe in Imanol Erviti, 7 sekund ju loči do ubežnikov, glavnina zaostaja 3:02, 51 km pred ciljem.

15:50
Kolesarji so danes najbližje Nemčiji. Zato so verjetno trije Nemci v begu: Max Schachman in Simon Geschke sta iz Berlina, Lenni Kämna iz Hamburga.

15:45
Najbrž je klanec na La Planche des Belles Filles Rogličev najgrši klanec nasploh. Ne bomo ponavljali, zakaj. Najbrž pa je ta isti klanec najljubši Pogijev. Prav na tem klancu je uprizoril zgodovinsko vožnjo na čas o kateri bomo govorili vekomaj, kot o eni najbolj neverjetni.

 La Planche des Belles Filles. FOTO: Marco Bertorello Afp
 La Planche des Belles Filles. FOTO: Marco Bertorello Afp

15:41
Ščititi rumeno majico je najtežje opravilo na Touru. Moštvu UAE gre trenutno dobro, ubežnike imajo pod nadzorom, vsi so okoli Pogija, zaenkrat ne kažejo znakov šibkosti. Sledijo jim kolesarji Ineosa, potem jumbovci z Rogličem.

15:37
Andrej Hauptman nam je sporočil, da rumena majica še ni bila v načrtu, vendar se Pogi enostavno ni mogel zadržati. Zdaj se bo videlo ali so izbrali najboljšo ekipo za branjenje rumene majice. Danes že garajo, zelo garajo. Ubežniki imajo 2:35 prednosti, 67 km pred ciljem.

image_alt
Ko si prvi favorit, je najtežje zmagati

15:35
Etapa poteka po scenariju z naslovom: Veselimo se, da smo v Pogačarjevem zavetrju. Dlje časa, kot bomo za njegovim hrbtom, boljši bomo v skupnem seštevku.

15:31
Tour se spet spreminja v dirko na izpadanje. Samo še taktika Ineosa je zanimiva. Kako bodo reagirali danes? Ne verjamem, da bodo samo čakali, da odpadejo iz Pogijevega zavetrja. Preveč dobrih kolesarjev imajo. Jumbovci? Jasno je, da bosta Roglič in Vingegaard napadala, vendar ali bosta to počela ob pravem času, to je vprašanje.

15:30
Od preostalih Slovencev je v skupnem seštevku najvišje Roglič na 28. mestu. Kljub izpahnjeni rami v peti etapi, je v četrtek dirkal zelo dobro in preizkušnjo zaključil na devetem mestu. V seštevku zaostaja 2:27 minute in bo skušal na zahtevnem klancu, na katerega nima ravno lepih spominov, presenetiti prvega favorita za skupno zmago Pogačarja.

15:28
Vsi tehnični direktorji so enotnega mnenja; borili se bodo za drugo mesto. Seveda, če fortuna Pogiju ne obrne hrbta. Tour se je šele začel. 

15:22
No, bolje da ne opisujem šprinta na letečem cilju ... Quick Step je prepustil točke Van Aertu. Česa podobnega pa tudi še nismo videli ... Sodobno kolesarstvo. 

15:19
Mads Pedersen
je zmagovalec na letečem cilju. 

15:17
še 5 km do edinega letečega cilja.

15:15
Ineos Grenadiers, pomaga moštvu UAE na lovu za ubežniki. Kmalu bo na vrsti prvi gorski cilj.

15:10
tehnične težave so odprevljene. Se oproščam za mrk. Trenutno stanje na dirki: Max Schachmann in Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Kasper Asgreen (Quick Step-Alpha Vinyl), Imanol Erviti (Movistar), Luke Durbridge (Team BikeExchange-Jayco), Simon Geschke (Cofidis), Giulio Ciccone in Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Dylan Teuns (Bahrain Victorious) in Cyril Barthe (B&B Hotels-KTM), imajo 2:01 prednosti pred pelotonom, ki ga vleče moštvo UAE, 80 km pred ciljem.

15:00

FOTO: Thomas Samson Afp
FOTO: Thomas Samson Afp

14:35-14:55

14:30
105 km pred ciljem, 2:23 prednost ubežnikov.

14:30
Ubežniki imajo že 2:20 prednosti. 

14:25
Ubežniki napredujejo. 

14:20
V begu so: Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates), Max Schachmann in Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Kasper Asgreen (Quick Step), Imanol Erviti (Movistar), Simon Geschke (Cofidis), Luke Durbridge (BikeExchange), Giulio Ciccone in Mads Pedersen (Trek), Dylan Teuns (Bahrain) in Cyril Barthe (B&B). Prednost je 55 sekund. Nekaj časa bo mir. Van Aert je miren.

14:15

14:10
Beg je uspel. Simon Geschke (Cofidis) in še 10 koelsarjev ima že 44 sekund prednosti pred pelotonom.

14:05
Stari znanec Simon Geschke (Cofidis) poskuša sam.

14:00
Še vedno ni ubežnikov. Kaj bi se zgodilo, če jih danes sploh ne bi bilo, če nikomur ne bi uspel beg? 

13:55

image_alt
​Roglič je napadel, Pogačar sledil in zmagal

13:50
Napadi se še vedno vrstijo, ubežnikov še ni ...

13:45

image_alt
Tadej Pogačar v rumenem že pred prvim klancem

13:40

image_alt
Bolj star, bolj pameten kolesar

13:35
Kolesarji med sabo radi rečejo, da je prvi klanec tisti, ki pokaže, kdo je kdo. In če spustiš že na prvem, boš tudi na vseh ostalih. Zaključni klanec na smučišču Haute Saone, na planoti La Planche des Belles Filles je dolg 7 kilometrov, povprečen naklon je 8,7-odstoten. Najhujša strmina je ravno na koncu, kjer se cesta postavi pokonci s kar 24-odstotki. Vmes je odsek z 20- in 13- odstotki. Klanec, ki sodi v 1. težavnostno kategorijo.

13:31
Videti je kot bi bila nad moštvom narejena sabotaža. Trije so morali popravljati kolesa že na začetku etape.

13:28
Upam, da so se v moštvu UAE, jumbovcem zahvalili za rumeno majico. Akcija Van Aerta močno odmeva v kolesarskem svetu. Danes je v svoji zeleni majici in trenutno še ne napada.

13:27
Danes bo tudi trajalo, da se bo ubežnikom uspelo odlepiti od pelotna. Čakam na Wouta van Aerta, da gre v akcijo! 

13:25
Upajmo, da se tehnične težave rumene majice ne bodo nadaljevale. No, Marc Soler (UAE) ima tudi težave.

13:20
Napad sledi napadu, George Bennett (UA) ima že težave. Že včeraj jih je imel skupaj s Hirschijem.

13:17
Težave so odpravljene. 7. etapa se je začela z napadi, kakopak.

13:15
Pogačar ima težave s kolesom!

13:10
Zaprta vožnja se je začela ... danes je kratka, 3 km.

13:05
Zaključni klanec La Planche des Belles Filles je hišni klanec francoskega ljubljenca Tibauta Pinota. Torej? 

13:00
Sedma etapa, prva s ciljem na vrhu klanca, 2526 višinskih metrov, dva gorska cilja 3. kategorije in zaključni klanec 1. kategorije. Najprej sledi zaprta vožnja.

7. etapa Tour 2022 Foto Latour Delo
7. etapa Tour 2022 Foto Latour Delo

***

Sedma etapa, etapa s prvim ciljem na vrhu klanca 1. kategorije. Take etape najraje opišemo, da so pokazateljice kdo letos ne bo zmagal na dirki po Franciji. Ne pokaže pa niti, kdo bo zmagal. Ker je še enostavno prezgodaj. Ni pa prezgodaj, da se pokažejo tisti, ki niso kos bitkam na klancih.

image_alt
​Roglič je napadel, Pogačar sledil in zmagal

Kolesarji med sabo radi rečejo, da je prvi klanec tisti, ki pokaže, kdo je kdo. In če spustiš že na prvem, boš tudi na vseh ostalih. Zaključni klanec na smučišču Haute Saone, na planoti La Planche des Belles Filles je dolg 7 kilometrov, povprečen naklon je 8,7-odstoten. Najhujša strmina je ravno na koncu, kjer se cesta postavi pokonci s kar 24-odstotki. Vmes je odsek z 20- in 13- odstotki. Klanec, ki sodi v 1. težavnostno kategorijo.

Sedma etapa je dolga 176 kilometrov, štart je v Tomblainu in vsebuje 2526 višinskih metrov. Ravno dovolj zahtevna za razporeditev in prerazporeditev favoritov, kandidatov za skupni seštevek. Tadej Pogačar ima minimalne 4 sekunde prednosti pred Neilsonom Powlessom (EF), Jonas Vingegaard je na 3. mestu, zaostaja 31 sekund. Potem sledijo trije kolesarji Ineosa in Rus Aleksander Vlasov. Vsi, ki so bili že pred štartom Toura na papirju glavni favoriti, so Pogiju tik za petami, razen nesrečnih Rogliča, Haiga in O'Connorja. 

Po tem kar smo videli včeraj se mora Pogačar najbolj paziti kolesarjev Ineosa. Vingegaard bo danes s pomočjo Rogliča skušal le držati priključek, Vlasov pa je karakterno najbolj podoben Pogiju in bo prav gotovo poskusil kaj več kot preživeti etapo brez večjega zaostanka.

image_alt
Tadej Pogačar v rumenem že pred prvim klancem

Najbrž je klanec na La Planche des Belles Filles Rogličev najgrši klanec nasploh. Ne bomo ponavljali, zakaj. Najbrž pa je ta isti klanec najljubši Pogijev. Prav na tem klancu je uprizoril zgodovinsko vožnjo na čas o kateri bomo govorili vekomaj, kot o eni najbolj neverjetni.

Tadej Pogačar je že pokazal kdo je kdo na letošnjem Touru. FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp
Tadej Pogačar je že pokazal kdo je kdo na letošnjem Touru. FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine