Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Roglič drugi v drugi etapi Vuelte

Primožu Rogliču je malo manjkalo, da bi ponovil včerajšnjo zmago, ostaja v rdeči majici.Tik pred ciljem mu je pobegnil samo Marc Soler.
Marc Soler zasluženo do zmage v 2. etapi. FOTO: Ander Gillenea/AFP
Marc Soler zasluženo do zmage v 2. etapi. FOTO: Ander Gillenea/AFP
21. 10. 2020 | 10:32
21. 10. 2020 | 18:22
16:52
Druga etapa je minila v znamenju petih ubežnikov, ekipe Movistar in uspešnega branjenja rdeče majice Primoža Rogliča. 
Težka hribovska 151 kilometrov dolga etapa od Pamplone do Lekunberrija je bila od prvega do zadnjega kilometra en sam boj za rdečo majico. Na trenutke je bilo videti, kot bi bila zadnja etapa na dirki in ne šele druga od osemnajstih. 

Beg se je dolgo sestavljal, pred prvim  klancem je to le uspelo štirim kolesarjem: Julius Van den Berg (EF Pro Cycling), Tim Wellens (Lotto Soudal), Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA) in Juan Felipe Osorio (Burgos-BH) so imeli največ 5 minut prednosti pred glavnino.

Ubežniki so vztrajali vse do zadnjega klanca Alto de San Miguel de Aralar, ki je bil dolg 9,4 kilometra. Movistar je navil ritem dirke, kolesarji so začeli drug za drugim odpadati iz glavnine, med prvimi tudi Chris Froome. Richard Carapaz je trikrat napadel, vendar mu ni uspelo narediti razlike, vedno znova je bil ujet. 

Na vrhu zadnjega klanca je ostalo le še 8 kolesarjev, med njimi tudi Roglič v rdeči majici. Vse je že kazalo, da bodo med sabo obračunali v šprintu, vendar jih je s pobegom presenetil Marc Soler (Movistar). Hitro si je nabral 20 sekund prednosti, kar je zadostovalo za prepričljivo zmago. Primož Roglič je v šprintu zasledovalne skupine opravil z vsemi tekmeci in zasedel drugo mesto. Včeraj je zmagal, danes je bil drugi, ostaja v rdeči majici. Na drugem mestu je zdaj Daniel Martin ( Israel Start-Up Nation), ki zaostaja za 9 sekund, tretji je Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), ki zaostaja za 11 sekund.

Jutri čaka kolesarje po dveh hribovitih etapah že prava gorska. Dolga je 166 kilometrov, od Lodosa do La Lagune Negre - Vinuese.

Bo Primož Roglič ponovil lansko zmago? FOTO: Ander Gillenea/AFP 
Bo Primož Roglič ponovil lansko zmago? FOTO: Ander Gillenea/AFP 


***

Spremljali smo v živo Vuelto in Giro



17:50
1. Marc Soler (Movistar)
2. Primož Roglič (Jumbo-Visma), +19''
3. Dan Martin (Israel Start-Up Nation),
4. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), 
5. Alejandro Valverde (Movistar), 

17:46
Marc Soler (Movistar) je zmagovalec 2. etape dirke po Španiji! Roglič je drugi!

17:42
Zadnji trije kilometri, Solerju bo uspelo zmagati. Movistar si je danes res zaslužil zmago.

17:40
Marc Soler (Movistar) ima že 20 sekund prednosti pred zasledovalci, do cilja je še 5 km. Kaže, da se je Movistarjevo delo izplačalo.

17:36
Marc Soler
(Movistar) solira proti cilju, 15 sekund ima prednosti pred Rogličem in ostalimi zasledovalci. Do cilja je še 9 km.

17:33
Carapaz
je ujet. Roglič je zraven. Kolesarji so prečkali zadnji gorski cilj. Roglič je najboljši šprinter v tej skupini. Do cilja je še 15 km.

17:32
Carapaz
napada!

17:31
Soler, Valverde, Mas, D.Martin, Roglič, Chaves, Carapaz, Carthy, Kuss so glavnina! Mar bo Roglič tudi danes zmagal?

17:30
Kuss hoče točke na gorskem cilju, Carapaz je za njim.

17:28
Marc Soler (Movistar Team) navija tempo,  Alejandro Valverde in Enric Mas sta za njim. Luis Leon Sanchez je ujet in je takoj odpadel.

17:25
Še 1 km do vrha klanca, Roglič je videti kot Robocop!

17:20
Še en favorit ne zdrži tempa Movistarja, Vlasov je pravkar odpadel. Formolo tudi! Roglič brez težav.

17:16
Španski državni prvak Luis Leon Sanchez ima 20 sekund prednosti pred glavnino. Wout Poels (Bahrain-McLaren) je v resnih težavah.

17:15
Do vrha zadnjega današnjega klanca je še 5 km. Roglič uspešno brani rdečo majico. Naslednji, ki bo odpadel je kot kaže Poels, še en favorit.

17:12
Tom Dumoulin
je že odpadel!

17:11
Kolesarji so na zadnjem klancu, v glavnini je le še kakih 25 kolesarjev.

17:10
Carapaza so ujeli, Roglič mirno napreduje, Movistar še vedno vleče glavnino.

17:07
Nerazumljiva Ineosova taktika, ampak ... počakajmo kaj se bo zgodilo, ko Carapaza ujamejo.

17:05
Kakšno dirkanje! Kot bi bila zadnja etapa na dirki in ne druga. Vsi gredo do konca svojih moči. Vprašanje je, zakaj je napadel Richard Carapaz?

17:00
Carapaz je napadel!

16:56
Ubežniki so ujeti. Vse se spet začenja znova. Movistar še vedno narekuje hud tempo. Roglič je trenutno na varnem, vseskozi med prvimi desetimi v pelotonu.

16.52
Začelo je deževati, Wellens je ujet, peloton zaostaja samo še minuto. Pred kolesarji je zadnji klanec.

16:50
Tim Wellens (Lotto Soudal) bo kmalu ujet, zasledovalci ga imaj ona muhi. Peloton pa je tudi že samo 2:00 za njim.

16:45
Movistar je prevzel vajeti današnje etape. Narekujejo zelo hud tempo, glavnini je na elastiki, raztegnjena, drug za drugim sledijo kolesarjem v modrih dresih.

16:40
Froome je že odpadel od glavnine, do cilja je še 40 km.

Bo Primož Roglič ponovil lansko zmago? FOTO: Ander Gillenea/AFP 
Bo Primož Roglič ponovil lansko zmago? FOTO: Ander Gillenea/AFP 


16:35
Tim Wellens (Lotto Soudal) ima še vedno 1:30 prednosti pred zasledovalci. Čaka ga še zadnji današnji klanec  Alto de San Miguel de Aralar je dolg 9,4 kilometra, njegov povprečni naklon je 7,4-odstoten, proti koncu pa kar 15-odstoten.

16:30
Etape na Giru je konec, posvetimo se zdaj Vuelti. Do cilja imajo še 50 km, peloton z rdečo majico zaostaja za ubežniki 4:24 min. Med ubežniki je pet kolesarjev, Wellens ima 1:32 min prednosti pred štirimi zasledovalci.

16:28
Almeida ostaja v rožnatem! 

16:25
Almeida ima še 1 km do cilja. Vse kaže, da ga nihče ne bo napadel. Na Vuelti je za kolesarji še drugi klanec: 
Puerto de Urbasa
1. Wellens, 3 točke
2. Armirail, 2 točki
3. Serrano, 1 točka

16:22
Avstralec O'Connor je zmagovalec 17. etape dirke po Italiji!

16:20
Almeida ne da svoje rožnate majice. Kaže da jo bo obdržal tudi danes. O'Connor gre sam proti cilju, ki je oddaljen samo še 2 km. 

16:15
O'Connorja
je včeraj porazil Tratnik. Danes mu kaže bolje, še 4 km je do cilja, peloton zaostaja 5 min, najbližji zasledovalci pa 20 sekund.

16:10
Na Vuelti je napadel Wellens, na Giru pa O'Connor, včerajšnji poraženec.

16:05
Kolesarji na Giru plezajo proti vrhu Madonne di Campiglio, na Vuelti pa na Puerto de Urbasa, ki je dolg 9,2 kilometra.

16:00
Na Giru bodo ubežniki med sabo obračunali za zmago. Še 8 km imajo do cilja, Dennis je odpadel. Na Vuelti so kolesarji na drugem današnjem klancu.

15:55
Na Giru kolesarje čaka samo še 15 km, na Vuelti pa 77 km. 

15:50
Jumbo Visma je najbolj delovno moštvo, kar je normalno, saj branijo rdečo majico. Strokovnjaki ugibajo, da je edini resni tekmec Rogliču samo Richard Carapaz. Mu bo Primož vrnil milo za drago lanskoletni Giro?

15:47


15:45
Neverjetno in zgodovinsko, Slovenca sta na isti dan slavila zmagi na Giru in Vuelti.
image_alt
Tratnik v velikem slogu napovedal Rogličevo rdečo majico


15:40
Na Vuelti je vse mirno. Peloton zaostaja za 4 minute za ubežniki, do cilja je še 84 km, pred njimi je drugi današnji klanec Puerto de Urbasa, ki je dolg 9,2 kilometra.

15:35
Na Giru imajo ubežniki že 7 min prednosti. Ubežniki so: Ilnur Zakarin, Thomas De Gendt, Harm Vanhoucke, Hector Carretero Millan, Dario Cataldo, Davide Villella, Amanuel Gebreigzabhier Werkilul, Ben O'Connor in Rohan Dennis.

15:35
Jan Tratnik: Vedel sem, da me ne bo mogel premagati. Jan Tratnik je v torek postal sedmi slovenski kolesar z etapno zmago na tritedenskih dirkah.

15:30
Današnji ubežniki:


15:25
Pred kolesarji na Giru je samo še 30 km. Čaka jih še zaključni vzpon na Madonno di Campiglio. Danes je odločilni dan za rožnato majico, kot kaže. 

15:20
V begu so: Alex Aranburu (Astana), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Jonathan Hivert (Total-Direct Energie), Tim Wellens (Lotto Soudal) in Serrano (Caja Rural-Seguros RGA), glavnina z rdečo majico zaostaja 4:04 min. Do cilja je še 98 km.

15:15


15:10
Še 100 km do cilja, Beg je očitno uspel.

15:05
Alex Aranburu
(Astana), Bruno Armirail (Groupama-FDJ) in Jonathan Hivert (Total-Direct Energie) so ujeli Tima Wellensa (Lotto Soudal), Tudi Serrano (Caja Rural-Seguros RGA) je zraven, peloton zaostaja 2:30 min. 

15:00
Na Giru je danes kraljevska etapa s ceiljem v Madonni di Campiglio. Trenutno imajo do cilja še 49 km, sedem kolesarjev je v begu, pred pelotonom imajo 7 minut prednosti. Nobenega Slovenca ni med ubežniki.

14:57
Samo še Tim Wellens (Lotto Soudal) vztraja v begu.

14:52
Kolesarji so že čez prvi gorski cilj:
Puerto de Guirguillano

1. Wellens, 3 točke
2. Van den Berg, 2 točki
3. I.Izaguirre, 1 točka
Armirail, Amezqueta in Osorio so počakali peloton.

14:50
Spremljamo tudi Giro, trenutno imajo do cilja 58 km, Dario Cataldo (Movistar) solira, lovita ga Zakarin in Dennis. Peloton zaostaja 8 min.

14:47
Pred kolesarji je prvi današnji klanec  Alto de Guirguillanom, dolg je 8.2km, 4.3-odstoten povprečni naklon.

14:45
Axel Domont
je še tretji kolesar AG2R-La Mondiala, ki je zapustil dirko. Včeraj sta jo Mathias Frank in Alexandre Geniez. Ni še informacije ali imajo koronavirus.

14:40
No, tole je nekaj najlepšega kar lahko vidimo:


14:35
Simon Geschke
(CCC) sam lovi ubežnike.

14:30
Uspelo jim je, štirje kolesarji imajo že 1:00 min prednosti pred rdečo majico in glavnino.

14:25
Julius Van den Berg
(EF Pro Cycling), Tim Wellens (Lotto Soudal) in Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA) se trudijo ujeti Juana Felipea Osoria (Burgos-BH), ki ima 26 sekund prednosti pred pelotonom.

14:20
»Počutim se dobro, včeraj smo dobro začeli dirko, lepo je biti v rdeči majici, danes pa je nov dan in nov izziv. Precej vetrovno je, tako da bo etapa zaradi vetra zahtevna in živčna. Tudi ravninska ni, na koncu nas čaka zahteven klanec, tako da pričakujem dirkanje na vso moč,« je pred štartom izjavil Primož Roglič.

14:15
Pim Lightart
(Total Direct Énergie) najbolj besno napada, vendar pobeg mu še ni uspel. Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA) je doma ob trasi dirke.

14:10
Dirko je začelo 173 kolesarjev. Srečno vsem! Po 21. kilometrih jih čaka že prvi klanec.

14:05
Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) se bo danes počutil kot doma, saj je v teh krajih živel skoraj štiri leta, ko je še vozil za ekipo Equipo Lizarte. Zadnji klanec Alto de San Miguel de Aralar, je bil njegov hišni klanec pravzaprav.

14:00
Rdečo majico nosi Primož Roglič, belo majico Enric Mas (Movistar), pikčasto nosi Sepp Kuss (Jumbo Visma), zeleno nosi Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Najboljše moštvo je Jumbo Visma.

13:50
Pred kolesarji je najprej 9 km zaprte vožnje, potem sledi štart 151 km dolge hribovite druge etape.

***
V drugi etapi, dolgi 152 kilometrov med Pamplono in Lekunberrijem, so spet klanci, prva dva sta tretje kategorije in zadnji, tretji klanec je prve kategorije; Vuelta, kakršne še nismo videli, čeprav na njej tako kot lani rdečo majico nosi Primož Roglič.

image_alt
Jan Tratnik: Vedel sem, da me ne bo mogel premagati


Dirka po Španiji vsekakor postaja tritedenska dirka, ki se je šprinterji ne bodo več udeleževali, kajti to ne bo več njihov teren, dirka bo postala poligon za obračun hribolazcev, kolesarjev, tistih ultralahkih, ki so med kolesarskimi navdušenci še najbolj častitljivi. Letošnja dirka ima 18 namesto 21 etap, vzrok je koronavirus in samo štiri etape, ki so označene kot ravninske, šest je gorskih in kar osem hribovitih.

image_alt
Tratnik v velikem slogu napovedal Rogličevo rdečo majico


Prvi klanec se začne že na 21. kilometru, Puerto de Guirguillamo je klanec, dolg 8,2 kilometra, sledi mu Puerto de Urbasa, ki je dolg 9,2 kilometra in se začne na 78. kilometru. Cilj ne bo na vrhu klanca, zadnji klanec, ki spada v prvo kategorijo, kolesarje čaka na 125. kilometru, Alto de San Miguel de Aralar je dolg 9,4 kilometra, njegov povprečni naklon je 7,4-odstoten, proti koncu pa kar 15-odstoten. Če je včerajšnji zaključni klanec na Arrate odkril karte, kdo je v igri za najvišje uvrstitve, bo danes najbrž popravni izpit za vse tiste, ki so včeraj nepričakovano popustili. Edini leteči cilj je na 118. kilometru.



Primož Roglič je že v rdeči majici vodilnega na dirki. Videli smo, da je moštvo Jumbo Visma spet zelo močno, in resno se lahko sprašujemo, kdo ga sploh lahko še sleče do 18. zadnje etape letošnje Vuelte.

2. etapa dirke po Španiji ima tri zelo zahtevne in dolge klance. FOTO: Arhiv Delo
2. etapa dirke po Španiji ima tri zelo zahtevne in dolge klance. FOTO: Arhiv Delo

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine