Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Tadej Pogačar ponovil uspeh Saša Svibna

Slovenski kolesarski zvezdnik po zmagi na četrtkovi vožnji na čas osvojil zlato lovoriko še na cestni dirki za državno prvenstvo.
Tadej Pogačar se je takole veselil nove zmage. FOTO: Črt Piksi/Delo
Tadej Pogačar se je takole veselil nove zmage. FOTO: Črt Piksi/Delo
M. Š., STA
25. 6. 2023 | 19:08
25. 6. 2023 | 19:10
2:20

Slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) si je prikolesaril še naslov državnega prvaka na cestni preizkušnji v Radovljici. Po zgodnjem napadu na 156 km dolgi trasi je v cilju ugnal kolega v begu Luko Mezgeca (Jayco-AlUla) in Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious).

Pogačar in Mezgec sta pravzaprav napadla že v prvi polovici uvodnega od skupno osmih krogov v dolžini 19,5 km. S tem sta izzvala agresivno dirkanje tudi v ozadju, hitro pa so se po trasi razkropile številne manjše skupine kolesarjev.

Pogačar in Mezgec sta si tako hitro prikolesarila veliko prednost, po tretjem krogu pa je ta pred dvojcem Matevž Govekar-narasla že na dobre tri minute. Tudi za njima so v dvojicah ali trojicah kolesarji kapljali skozi središče Radovljice, številni pa so zaradi zaostankov ostali brez uvrstitve.

Oba najboljša sta vztrajala v ospredju z ogromno prednostjo, Pogačar pa je nato v zaključnem delu zadnjega kroga dober kilometer pred ciljem le napadel in se otresel Mezgeca. Zadnjih nekaj sto metrov je posledično odpeljal sam in potrdil dobro pripravljenost pred dirko po Franciji, ki se bo začela naslednjo soboto v Bilbau.

Ciljno črto je 24-letnik s Klanca pri Komendi prečkal 38 sekund pred Mezgecem in Mohoričem, ki je zaostal več kot štiri minute.

Za Pogačarja je bil to prvi naslov državnega prvaka na cestnih preizkušnjah, tri ima v vožnji na čas (2019, 2020 in 2023). S četrtkovo lovoriko v kronometru na Pokljuko je najboljši s svetovne lestvice ponovil dosežek iz leta 1997, ko je Sašo Sviben prav tako osvojil oba naslova.

Med mlajšimi člani je slavil Teo Pečnik (KK Kranj), žensko preizkušnjo pa je zgodaj popoldne dobila Urša Pintar (BTC City Ljubljana Scott) pred Urško Žigart (Jayco-AlUla) in Špelo Kern (Cofidis).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine